Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brza reakcija dekana

EU vraća Medicinskom fakultetu novac za obnovu

Zagreb: Marijan Klarica, dekan Medicinskoga fakulteta u Zagrebu
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
08.02.2022.
u 22:27

Uložena 22 milijuna kuna fakultetu će biti u najvećoj mjeri vraćeni iz Fonda solidarnosti EU

Zahvaljujući brzoj reakciji Marijana Klarice, dekana Medicinskog fakulteta u Zagrebu od 2015. do 2021., ta se ustanova može pohvaliti velikim uspjehom; osim što su ubrzo nakon zagrebačkog potresa obnovili oštećene zgrade, uložena 22 milijuna kuna bit će im u najvećoj mjeri vraćena iz Fonda solidarnosti EU.

Krizni stožer

Čak šest od osam zgrada Medicinskog fakulteta na Šalati oštećeno je u zagrebačkom potresu, a u samo dva tjedna nakon potresa sanirani su svi krovovi i osposobljene prostorije Zavoda za sudsku medicinu, dok je sva ostala vrijedna oprema premještena u jedinu neoštećenu zgradu.

Velikim osobnim angažmanom u kriznoj situaciji te odlukom da se u obnovu oštećenih zgrada krene korištenjem fakultetskih sredstava odmah nakon potresa, dekan Klarica osigurao je održavanje nastave u dosadašnjim prostorima, bez većih prekida i potrebe za seljenjem.

Osim fakultetskih zgrada, dekan Klarica financijskim je sredstvima Medicinskog fakulteta osigurao obnovu i vraćanje u funkciju i ostalih zgrada, poput zgrada Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku i Zavoda za patologiju. Time je omogućeno da se u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar oforme pozivni centri, obavlja cijepljenje protiv COVID-19 virusa te osigura dnevno praćenje epidemiološke situacije.

– Dekan Klarica zaslužan je i što je Medicinski fakultet, samo dva tjedna od prvog potvrđenog slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, pokrenuo Krizni stožer na Sveučilištu te je, pod njegovim vodstvom, više od 600 studenata volontera započelo aktivno sudjelovati u svakodnevnom radu zdravstvenog sustava – od pozivnog centra, preventivnih aktivnosti, trijaže i uzorkovanja do pomoći pri cijepljenju, davanju savjeta – poručuju s Medicinskog fakulteta.

Primjeri brze i uspješne reakcije vodstva fakulteta u ovakvim kriznim situacijama, poručuju s fakulteta, naglašavaju važnost snažnih i autonomnih fakulteta, čijim dekanima treba biti osigurano brzo i fleksibilno donošenje samostalnih odluka, ali i planiranje te ostvarenje vlastitih strateških ciljeva.

Statika zgrada

Upravo je takav princip vođenja osigurao Medicinskom fakultetu sigurno povlačenje financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti EU. Time će Medicinski fakultet, kao prva sastavnica Sveučilišta i svijetli primjer odgovornog upravljanja ne samo u obrazovnom sektoru nego i puno šire, uspješno vratiti većinu od uloženih 22 milijuna kuna vlastitih sredstava za obnovu fakultetskih prostora nakon potresa.

Navedena su sredstva iskorištena za statičko učvršćivanje zgrada oštećenih u prvom zagrebačkom potresu, čime su spriječena daljnja veća oštećenja do kojih bi zasigurno došlo nakon drugog potresa, ali i procjenu stanja, izradu projektnih dokumentacija i izvedbenih projekata za koje su raspisani natječaji.

>> VIDEO Ministar Tomislav Ćorić komentirao Inu i Damira Vanđelića

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije