Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10. OBLJETNICA SMRTI

Ekonomisti se prisjetili Vladimira Veselice: 'Bio je apsolutno jedan od najvećih intelektualaca Hrvatskog proljeća'

Foto: Press
1/6
20.12.2023.
u 14:42

Vladimir Veselica ostavio je dubok trag u hrvatskoj nacionalnoj povijesti, a najveći je obol dao upravo ekonomiji.

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ugostio je u utorak prigodni panel "Sjećanje na prvog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista Vladimira Veselicu", povodom desete obljetnice smrti jednog od najznačajnijih hrvatskih ekonomista.

1/6

Panel je okupio zainteresiranu publiku te relevantne govornike, istaknute hrvatske ekonomiste i stručnjake koji su se kroz razgovor prisjetili prvog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista i jednog od njegovih najistaknutijih promotora. Osim ekonomske ostavštine profesora Vladimira Veselice, tema razgovora bili su i bibliografski te drugi podaci vezani uz njegov rad, kao i razmišljanja te stavovi okupljenih govornika. Vladimir Veselica ostavio je dubok trag u hrvatskoj nacionalnoj povijesti, a najveći je obol dao upravo ekonomiji. Njegovo djelovanje, kao profesora, ali i kao predsjednika Hrvatskog društva ekonomista, imalo je izniman utjecaj na značaj hrvatske ekonomije na nacionalnoj, ali i na međunarodnoj razini.

Panel "Sjećanje na prvog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista profesora Vladimira Veselicu" u prostoru Knjižnično-dokumentacijskog centra Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu okupio je relevantne govornike i stručnjake, među kojima su bili prof. emer. dr. sc. Ljubo Jurčić iz Hrvatskog društva ekonomista, prof. dr. sc. Danijela Miloš Sprčić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mato Crkvenac iz Hrvatskog društva ekonomista, Zrinka Udiljak Bugarinovski, univ. spec. oec., prof., viši knjiž., voditeljica Knjižnično-dokumentacijskog centra EFZG te dr. sc. Josip Mihaljević iz Hrvatskog instituta za povijest, dok su uvodne govore održali prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ, dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.

- Zanos koji je Vladimir Veselica imao u poslu i životu, prema Hrvatskoj, prema kreaciji i stvaranju novoga pratile su njegova dobrota, dojmljivost i životnost. Stvaralački zanos se rijetko kod koga mogao vidjeti, način na koji je govorio, njegova erudicija i načitanost. Suhoparnost znanstvenosti ne mora biti jedini oblik znanstvenog iskaza, što je bilo vidljivo u radovima i predavanjima profesora Veselice. Dao je poseban obol našoj ekonomskoj znanosti i struci, dao je ono što ne može dati svatko. Bio je homo oeconomicus, homo politicus i nadasve homo eticus. Ljudskost je bilo njegovo temeljno obilježje i Hrvatsko društvo ekonomista je zahvalno što je u desetljećima od osnutka pokazao kako jedna organizacija može stasati i razvijati se s jednim čovjekom, intelektualcem, kako ne mora biti samo profesionalno društvo, već društvo ljudi koji imaju različite diskurse i poglede na budućnost Hrvatske. Razgovorom o Vladimiru Veselici želimo iskazati kakav intelektualac treba biti danas – intelektualac koji može promišljati i kritički preispitivati svoju stvarnost - istaknuo je prof. dr. sc. Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista u svom uvodnom obraćanju.

VEZANI ČLANCI:

Profesor Veselica tijekom cijeloga je života predavao i podučavao ekonomske znanosti, a u kolektivnoj će hrvatskoj svijesti ostati upamćen kao svojevremeno najmlađi dekan u Europi. Između ostalog, autor je i brojnih knjiga, znanstvenih radova, članaka i studija, a njegova knjiga "Globalizacija i nova ekonomija" 2007. godine nominirana je za Nobelovu nagradu iz područja ekonomije od strane Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

- Vladimir Veselica bio je jedan od ključnih ekonomista 20. stoljeća te apsolutno jedan od najvećih intelektualaca Hrvatskog proljeća. Profesor Veselica javno je progovorio o nesrazmjeru između hrvatskih davanja bivšem sustavu i onoga što je Hrvatska dobivala nazad, stoga se smatra i jednim od najeksponiranijih ekonomista toga razdoblja. Profesor Veselica imao je je jednu idealističku ideju – stvaranje neovisne Hrvatske. On nije bio političar, ali bavio se politikom, prvenstveno jer se i ona bavila njime. Bio je glavni inicijator sastanka koji je u siječnju 1989. godine okupio buduću hrvatsku političku elitu. Iz te njegove perspektive izrasle su demokratske stranke koje su Hrvatskoj donijele dašak demokracije i pluralizma u kojemu i danas živimo. Možemo reći kako su profesor Vladimir Veselica i njegov brat Marko imali veliku ulogu u stvaranju pluralnog društva i demokracije u Hrvatskoj - zaključio je dr. sc. Josip Mihaljević iz Hrvatskog instituta za povijest.

Osim njegova značaja za hrvatsku ekonomiju, Vladimir Veselica pamti se i kao jedna od ključnih figura, napose ekonomskih, Hrvatskoj proljeća. Nakon pada Hrvatskog proljeća profesor Veselica proglašen je državnim neprijateljem broj dva te shodno tome izgubio sva građanska prava, putovnicu i posao. U godinama koje su ga obilježile postao je simbol borbe za samostalnu, demokratsku i pravednu Hrvatsku. Nakon prvih višestranačkih izbora Vladimir Veselica izabran je i u prvi višestranački Hrvatski sabor, tijekom Domovinskog rata postao je i ministar u Vladi demokratskog jedinstva od 1991. do 1992. godine. Priznanjem Republike Hrvatske od suverenih država Europe i svijeta vratio se na Ekonomski fakultet kao redoviti profesor te nastavio podučavati ekonomska znanja iz područja poslovnih financija i strategija, globalizacije te nove ekonomije.

VIDEO Krešimir Sever: 'Blagdanska košarica doista nikad nije bila ovako skupa'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije