Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kakvo je stanje u hrvatskom pravosuđu? Donosimo pravu istinu!

Večernji list donosi veliku analizu učinkovitosti domaćih sudova
28. siječnja 2019. u 11:50 42 komentara 4673 prikaza
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Svaki od 1756 sudaca i 609 sudskih savjetnika prosječno je lani zaprimio 226 predmeta, riješio 247, a na kraju 2018. imao neriješena 152 predmeta, ili ukupno 358.541 predmet, što je smanjenje od 31,6% u protekle tri godine. Važan pokazatelj je i da je od početka 2016. broj predmeta starijih od 10 godina s 16.934 pao na 9130, ili za 46%.

Blokirani Što se mijenja Novi Ovršni zakon - ne štiti vječno blokirane i nije odredio zaštićeni dio

Iako se broj sudaca smanjio za njih 74. Uz njihov prosječan angažman, već bi se ostvarilo obećanje ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića iz kampanje da će u dvije godine mandata broj neriješenih predmeta pasti ispod 350.000. Unatoč pojedinim ekscesnim sudskim odlukama, među lanjskih 584.040 (1,2 milijuna sa zemljišnoknjižnim i registarskim predmetima), nastavljaju se pozitivni trendovi učinkovitosti sudova.

Dražen Bošnjaković | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Izdvojeni su podaci za četiri najviša suda, te općinske, županijske, trgovačke, upravne i prekršajne sudove u 2018. Samo lani smanjen je broj neriješenih predmeta za 57.000 ili 13,7%.

Riješeno manje predmeta

Ali, to nije rezultat veće učinkovitosti jer već je drugu godinu zaredom broj predmeta koji svaki sudac i savjetnik riješi sve manji, pa je lani riješeno ukupno 136.443 ili 18,9% predmeta manje nego 2016. Visoki upravni sud povećao je u tri godine prosjek riješenih predmeta za 39 po rješavatelju, ali sa 140 to je i dalje najmanje između devet kategorija sudova.

I na četiri upravna suda lani je prosječno riješeno 20 predmeta više, a sedam i na Visokom prekršajnom sudu koji je od početka 2016. postigao najveće smanjenje neriješenih predmeta, s 31,3 na 9,5 tisuća predmeta. Znatno je smanjen i broj predmeta na Visokom trgovačkom sudu, s 20,2 na 9,6 tisuća, te prekršajnih, sa 69,5 na 39,4 tisuće, s tim da je lani broj neriješenih prekršajnih predmeta nakon drastičnih smanjenja od po petnaestak tisuća na godišnjoj razini lani bio tek 1289 predmeta.

sudnica Novi zakon o sudskim pristojbama Od početka godine sudske su pristojbe upola jeftinije ako se plate elektroničkim putem i odmah

Sve je manji broj neriješenih predmeta jer protekle dvije godine gotovo na svim sudovima opada broj primljenih predmeta, i to toliko da je na većini sudova veći broj (CR) riješenih predmeta u odnosu na njihov priljev. To valja pripisati zakonodavnim intervencijama, i dalje osobito SDP-ovoj prekršajnoj reformi.

Inače, po broju sudskih predmeta na sto tisuća stanovnika u vrhu smo među 47 zemalja Vijeća Europe. Jedino su svi upravni sudovi i Visoki prekršajni sud poboljšali učinkovitost. Iako Vrhovni sud rješava 53 predmeta manje po rješavatelju nego 2016., ohrabrujuće je što je broj zaostataka koji je iz godine u godinu bilježio rekorde već drugu godinu u padu, s rekordnih 18.227 smanjen je na 14.926 neriješenih predmeta na kraju 2018., jer je broj primljenih predmeta za 70 manji po rješavatelju u odnosu na 2016.

Tomislav Tomašević ročište Jukić na sudu: Nije dosta isprika, neka Tomašević i plati

Vrhovni suci i dalje su najopterećeniji s 249 neriješenih predmeta po rješavatelju, a lani su riješili svaki od 188 predmeta. To znači da svaki vrhovni sudac samo sa zaostacima ima posla za 16 mjeseci. Već treću godinu raste broj neriješenih predmeta u Visokom upravnom sudu, sa 722 na 2762 ili s 33 na 75 po rješavatelju, što je i dalje najmanje opterećenje od svih sudova u kojima je prosjek 172.

Uzrok je tom trendu u VUS-u u povećanju priljeva predmeta od 117 do 163 po rješavatelju od 2016. Stoga, iako je VUS jedina od devet kategorija sudova u kojoj je pokazatelj broja riješenih u odnosu na primljene predmete (CR) značajno negativan, 85,81%, to još nije zabrinjavajuće jer je pokazatelj vremena potrebnog za rješavanje relativno nizak.

Najbolji CR imaju tri najviša suda, Visoki prekršajni 158, Visoki trgovački 136 i Vrhovni sud 129%. S tim da dva potonja imaju još uvijek najgori pokazatelj vremena (DT), od 336 i 483 dana, te trgovački sudovi, 320 dana. Najmanji DT imaju prekršajni sudovi, 117, i županijski, 161.

PRAVOSUĐE Novosti iz pravosuđa koje nas očekuju u sljedećoj godini

Sude više od deset godina

Među predmetima starijima od deset godina uglavnom su općinski (6892), županijski (1776) pa trgovački (291) i visokotrgovački (171). Što se tiče broja riješenih predmeta, teško je međusobno uspoređivati različite vrste sudova koji imaju proceduralno i po složenosti bitno različite predmete.

Očekivano je da recimo prekršajni sudovi imaju predmete koji se najbrže rješavaju te dulje traje rješavanje prvostupanjskih predmeta jer to često ovisi o disciplini stranaka i zahtjevnosti procedura.

Prekršajni sudovi i osobito Visoki prekršajni sud imaju najviše predmeta po rješavatelju, ali to ne mora značiti i da su najvredniji, odnosno najučinkovitiji, s obzirom na to da su njihovi predmeti uglavnom ipak najjednostavniji. Ili, u kaznenim su predmetima striktnija pravila i dulji postupak utvrđivanja činjenica nego u građanskima.

Dražen Bošnjaković STRUKA SKEPTIČNA Kako izmijeniti ZKP, a da nitko u postupku ne bude zakinut

Stoga su relevantnije usporedbe unutar određenih vrsta sudova, općinskih, županijskih, upravnih i trgovačkih koji su relativno u sličnim pozicijama. Ta statistika upućuje na velike razlike u opterećenosti sudova s priljevom novih predmeta, kao i u broju riješenih predmeta.

Primjerice, svaki vukovarski sudac i savjetnik na Županijskom sudu lani je riješio 109 predmeta više od osječkih kolega, a svaki trgovački rješavatelj u Pazinu riješio je 264 predmeta, što je 128 više nego u Varaždinu i 114 više nego u Zagrebu. S tim da im je plaća svima ista. Tu analizu objavit ćemo u sljedećem nastavku.

>> Pogledajte video i saznajte kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Deleted user:

    Fala vam na ovom naslovu jesam se ismijo kao nikad

  • benediktus:

    Jedina istina je da se drastično smanjuje priljev novih slučajeva zbog depopulacije i starenja stanovništva. No i kad u Hrvatskoj ostanu samo suci i političari imat će još 10 godina posla u riješavanju zaostataka.

  • Zvjerko:

    Dokle god suci i državni odvjetnici ne budu svojim radnim mjestom i svojom plaćom odgovarali za svoj rad mi se nećemo pomaknuti s europskog pravosudnog dna. Sudac koji u godinu dana ima odeređen postotak promijenjenuh odluka od višeg suda, taj ... prikaži još! više ne bi smio biti sudac. Prvo, zato jer nije stručan, a drugo, zato je je potrošio novce poreznih obveznika. Isto je i s državnim odvjetnicima. Ako ne mogu dobiti spor pred sudom onda su nesposobni i neka se vrate među odvjetnike. O potrebi javnog uvida u financije sudaca i državnih odvjetnika da i ne govorimo.