Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humanost: Liječnici su u proteklih osam dana presađivanjem organa spasili čak 13 života

Doniranjem majčinih organa djevojka spasila tri života

Obitelj Gagro
Autor
Sonja Hoffman
17.12.2009.
u 15:22

- Kad sam prišla toj djevojci i tražila dopuštenje za donaciju majčinih organa, u svojoj je tuzi hrabro i spremno pomogla - rekla je dr. Jasna Stoić Brezak.

Transplantacijski centar KBC-a Zagreb u proteklih osam dana oborio je hrvatske rekorde u broju presađenih tzv. solidnih organa. Od 8. do 16. prosinca obavljeno je točno 13 transplantacija.

 Zahvala darivateljima

 – Deset pacijenata dobilo je novi bubreg, dva jetra, a jedan srce – otkrila je dr. Jasna Stoić Brezak, koordinatorica za transplantacije KBC-a Zagreb.

 Broj od 13 presađenih solidnih organa u tako kratku vremenu (u prosjeku je broj dana trostruko veći) pokazuje da se bolnica Rebro svrstala među najveće i najuspješnije europske transplantacijske centre.

– Takvi rezultati i tako velik broj spašenih života bili bi samo san da nije ljudi koji nesebično daruju organe svojih bližnjih – upozorila je dr. Stoić Brezak.

 U noći s utorka na srijedu, otkriva dr. Brezak, u teškoj nesreći kraj Jastrebarskog stradao je bračni par, a njihova 19-godišnja kći potpisala je pristanak za darovanje svih majčinih organa.

 – Kad sam prišla toj djevojci i tražila od nje dopuštenje, doživjela sam nešto što neću zaboraviti cijeloga života. Ona je u svojoj tuzi i boli spremno pomogla i time trojici pacijenata spasila život – istakla je dr. Brezak.

 Osim apsolutnoga tjednog rekorda u broju transplantiranih organa, Klinika za urologiju na Rebru u utorak je obavila i stotu transplantaciju bubrega u ovoj godini.

 Stoti bubreg presađen je 60-godišnjaku iz Osijeka koji je već prošao jednu transplantaciju.

 Druga prilika za život

 – Njegovo je tijelo odbacilo prvi presađeni organ, pa se, s obzirom na to da je ova transplantacija prošla u najboljem redu, nadamo da se to neće ponoviti – otkrio je doc. dr. Željko Kaštelan, pročelnik Klinike, i dodao da je darivatelj stotog bubrega pacijent KB Sestara milosrdnica.

 – Prvi bubreg na Klinici transplantiran je 1973. godine – istaknuo je dr. Kaštelan.

 Otad se tehnika postupka nije mnogo promijenila, no umjesto jednog, danas zahvate rutinski izvodi čak pet transplantacijskih timova. Klinika za urologiju pomogla je i drugim hrvatskim bolnicama, poput bolnice Merkur i Osijek, da krenu s transplantacijskim programom.

 – Na redu je splitska bolnica u kojoj pomažemo kolegama da otpočnu s transplantacijom bubrega i da se tako spasi još više života – rekao je dr. Kaštelan.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
16:35 17.12.2009.

svaka cast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije