Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBOLJI PREUZELI NAGRADE

Dodijeljene nagrade za NajAdvent u Hrvatskoj

Dodijeljene nagrade za NajAdvent u Hrvatskoj
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
1/10
28.01.2023.
u 07:00

Uz zabavni program, predstavnici nagrađenih gradova preuzeli su svoje nagrade: Brončani, Srebrni i Zlatni bor

Dašak Adventa osjetio se ponovo u Zagrebu ovog petka, u hotelu Mövenpick, gdje je održana svečana dodjela nagrada za NajAdvent. Dodjelom nagrada završen je Večernjakov izbor za najljepši Advent u Hrvatskoj, vrijedno priznanje dodijeljeno pobjedničkim gradovima koje je odabrao žiri, ali i čitatelji Večernjeg lista.

Kako je protekla završna manifestacija pogledajte u sljedećem videu.

Brončani bor, prema glasovima čitatelja, zaslužio je Rab, dok je stručni žiri glasovao pak za Koprivnicu. Glasovi čitatelja odlučili su i da srebrno odličje odlazi u Vinkovce, dok je žiri na to mjesto smjestio Opatiju. Zlatni bor te titula NajAdventa 2022., u izboru koji je ususret blagdanima organizirao Večernji list, otišla je pak u Osijek. U tom su se izboru složili i čitatelji te članovi stručnog žirija, a zadatak da odaberu NajAdvent ove su godine imali radijska voditeljica Ivana Mišerić, poduzetnik i influencer Sandi Pego, glazbenik, slikar i scenograf Ivica Propadalo te Večernjakovci Anamaria Todorić, Mirjana Tomičić i Dražen Novak. Svečana dodjela nagrada laureatima održana je jučer u dvorani Penkala, zagrebačkog hotela Mövenpick, a ceremoniju je vodio Ivan Fedor.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

– Bila mi je čast biti u žiriju i uživala sam gledati fotografije i videa u kojima su različiti gradovi na različite načine predstavljali svoje adventske čarolije. Na prvu mi se izbor činio vrlo jednostavnim, ali kada sam krenula uspoređivati programe, ekološki aspekt i cjelokupnu ponudu nominiranih, bilo je jako teško, ali mislim da smo na koncu dobro izabrali – istaknula je članica žirija, Ivana Mišerić.

Jaka konkurencija

Tri su glavna kriterija prema kojima je žiri ocjenjivao nominirane, a to su programski sadržaj, vizualni dojam i ekološki aspekt, a u izboru su se vodili svojim bogatim iskustvom rada i sudjelovanja na brojnim projektima.

– Izbor je bio jako težak, što je u jednu ruku bilo i dobro jer vidjeti toliko gradova s tako inventivnim programima je stvarno divno. Iako su fotografije i video prikazi bili besprijekorno odrađeni, bilo bi još bolje da smo imali priliku obići svaki od nominiranih gradova. Nijanse su presudile jer su čarobno izgledali i gradovi koji nisu osvojili nagrade i osobno mi se svidjelo što adventi više nisu svedeni samo na kobasice i kuhano vino – dodao je Ivica Propadalo.  

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Nakon što je publiku zabavio zagrebački vokalni gospel sastav "The Messengers", prisutne je u ime organizatora pozdravio i direktor Večernjeg lista Renato Ivanuš.

– Večernji list odlučio se na organizaciju ovog izbora prvenstveno jer smo uvidjeli koliko su svi gradovi posljednjih godina podigli ljestvice i kvalitetu svojih advenata. Osim što smo gradovima željeli pružiti priliku da se predstave, pokušali smo potaknuti i adventski turizam koji je u Hrvatskoj posljednjih godina postao trend – istaknuo je Ivanuš.

Podsjetimo, u izboru za NajAdvent sudjelovalo je 17 gradova, a uz laureate konkurirali su i Crikvenica, Karlovac, Kaštela, Križevci, Popovača, Pula, Rovinj, Samobor, Sinj, Split, Trilj te Velika Gorica. Čitatelji su za svoje favorite mogli glasati putem Facebook profila Večernjeg lista te na internetskoj stranici Najadvent.hr, na kojemu su bili objedinjeni i svi programi te posebnosti nominiranih advenata, a taj je sadržaj pogledalo više od dva milijuna ljudi.

Nakon kratkog videa u kojemu su se predstavili svi konkurenti, dodijeljene su i prve nagrade, Brončani borovi, koji je prema izboru čitatelja zaslužio grad Rab, dok je žiri glasao za Koprivnicu.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

– Zahvalio bih se organizatorima, žiriju, a najviše publici koja je prepoznala potencijal rapskog Adventa. Njime smo, kao centralnim događajem van ljetne sezone, kako našim građanima, tako i posjetiteljima pokazali što sve imamo i u čemu sve uživamo - istaknuo je gradonačelnik grada Raba Nikola Grgurić. 

– Advent je vrijeme kada smo općenito svi bolje raspoloženi i kada smo pozitivniji i optimističniji i divno je da je Večernji list došao na ovu ideju. Jako smo ponosni što smo uspjeli priču koprivničkog renesansnog festivala iz ljetnog perioda proširiti i na adventsko vrijeme i drago nam je da je srednjovjekovni božićni sajam očigledno imao svoju publiku, ali i da je nosio u sebi jednu notu originalnosti i ideju po čemu bi advent mogao biti posebniji – kazao je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Vinkovci su u kategoriji prema izboru čitatelja nagrađeni Srebrnim borom, a prema izboru žirija to je mjesto pripalo pak Opatiji.

– Uz brojne nagrade kojima je već ovjenčan opatijski Advent, ova je nagrada još jedna potvrda da smo odradili odličan posao. Ono što naš Advent čini posebnim je jedna čarobna atmosfera koja se širi cijelim gradom kroz to čitavo razdoblje, bajkovito uređeni parkovi i šetnice te više od 20 adventskih lokacija – naglasila je Suzi Petričić, direktorica opatijske turističke zajednice, grada koji nosi i prestižnu titulu „Best Christmas lights“ koju svake godine dodjeljuje jedan od najpoznatijih svjetskih turističkih portala European Best Destinations.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Dvostruki pobjednik

NajAdventom 2022. prema glasovima je žirija, ali i prema izboru čitatelja, proglašen Osijek, a Zlatne je borove preuzeo predsjednik osječkog gradskog vijeća Vladimir Ham.

– Osječki je Advent manifestacija koja ima veliki značaj kako za naše sugrađane, tako i za posjetitelje. Presretni smo što smo uspjeli odnijeti pobjedu i prema članovima žirija i prema glasovima publike. To je samo dokaz da se isplatio sav trud koji je organizatorska ekipa uložila u realizaciju našeg Adventa i drago nam je da je sve to prepoznato. Prva je godina ovog natječaja i nadamo se kako ćemo i dogodine braniti titulu – naglasio je Ham.

Uzvanike su svojim spektakularnim nastupima očarali i plesna skupina "Universe Dance Crew" uz Led Flow Show by Borna Vajdić, umjetničkog imena Quis Ignis te majstori cirkuskih vještina "Traumatic Arts" uz očaravajuće LED artiste u snježnoj kugli.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije