Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNI PAPIRI Razriješena dvojba o diplomi šefice HSLS-a

Đurđa Adlešić diplomirala u Banjoj Luci

hrv-djurdja-txt.jpg
import
18.01.2007.
u 20:26

Đurđa Adlešić diplomirala je kao izvanredan student na Pedagoškoj akademiji u Banjoj Luci 21. studenoga 1989. godine, nakon tri godine studiranja. Broj njezina indeksa bio je 6875, a u matičnoj knjizi diplomiranih studenata koja se nalazi u Državnom arhivu Republike Srpske pod rednim brojem 3394 upisano je zvanje koje je stekla  nastavnik srpsko-hrvatskog jezika i jugoslavenske književnosti.

Više ne postoji
Te 89. godine, prije ili poslije diplome, Đurđa Adlešić zaposlila se u I. osnovnoj školi u Bjelovaru.
Pedagoška akademija u Banjoj Luci danas više ne postoji. Na njezinu mjestu, u istoj zgradi, sada je Filozofski fakultet. Od dekana Drage Brankovića, koji je svojedobno radio i na Akademiji, doznajemo da je zatvorena 1993. godine, a tijekom 43-godišnjeg postojanja kroz nju su prošli mnogi studenti iz Hrvatske. Nijedno ime, priznaje, nije zapamtio, niti mu negdje "zvoni" da je netko od bivših studenata Akademije isplivao na političkoj sceni Hrvatske. Njegov umirovljeni kolega, koji je na Pedagoškoj akademiji proveo radni vijek, rekao je da se "sjeća neke Đurđe". Prezime joj nije znao. Kako na Filozofskom fakultetu nema arhive studenata koji su završili Akademiju, već je sve, spakirano i zapečaćeno, premješteno u obližnji Državni arhiv, Branković nas je tamo uputio. Vadeći prašnjave knjige iz prizemlja, djelatnici su pronašli i onu u kojoj je ime potpredsjednice Sabora. No, unatoč njihovu nastojanju, kompletan studentski dosje Đurđe Adlešić nismo uspjeli pronaći. Razlog je djelomično nesređena arhiva u kojoj je oko 25 tisuća spisa te činjenica da se jučer u Banjoj Luci skraćeno radilo zbog današnjeg blagdana Bogojavljenja.
Kada je "misterij" Đurđine diplome napokon riješen, pomoćnik direktorice arhiva Dušan Vržina u šali je dodao:  O, znam ja za nju. Pa, ako je kod nas studirala, znači da je naša, Banjolučanka. I mi ćemo je podržati.

Nije bilo provjera
U arhivu smo doznali i to da dosad nije bila zatražena provjera banjolučke diplome za nekog političara iz Hrvatske. No, hrvatske državne službe traže takve provjere svojih zaposlenika te je dosad u 10-ak posto slučajeva bilo utvrđeno da je riječ o lažnim diplomama banjolučkih "studenata".


Sumnjaju u podmetanje

Glasnogovornica HSLS-a Andrea Latinović još je jednom ponovila studentski put Đurđe Adlešić. U HSLS-u doznajemo kako sumnjaju da je riječ o političkom podmetanju, koje je bilo tempirano upravo za vrijeme kada je Đurđa Adlešić u inozemstvu.


Nismo pronašli Đurđu Kos

Dodatnu pomutnju unijela je i dvojba pod kojim je prezimenom došla na studij. Najprije smo pomislili da joj je u indeksu pisalo djevojačko prezime Kos. Iz arhiva nam je odgovoreno da takva osoba nikada nije diplomirala. Dekan Branković objasnio nam je da to ne znači da nije i studirala.


Promjene na stranačkom webu

Nakon posljednjih napisa o spornoj diplomi, promijenjen je njezin životopis na službenim stranicama te sada piše da je Đ.Adlešić razliku za zvanje za nastavnicu hrvatskog jezika položila u Banjoj Luci. (D. Ć.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije