Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakinuta djeca

Siromaštvo koje se nasljeđuje je problem društva

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
21.09.2017.
u 06:55

Netko može imati visok mjesečni dohodak, ali ako je zadužen, također može biti u ozbiljnom riziku od siromaštva

Niži stupanj obrazovanja, samo jedan roditelj i veći broj djece u kućanstvu uvjeti su koji nose veći rizik od siromaštva ostalih jer znače ujedno manja primanja po članu kućanstva.

Netko može imati visok mjesečni dohodak, ali ima li veliku zaduženost, također može biti u riziku od siromaštva.

Dohodak kućanstva ključan

Neke su to od tvrdnji koje su se mogle čuti jučer prilikom predstavljanja indikatora za ranu identifikaciju siromaštva djece školske dobi. Indikatori dječjeg siromaštva izrađeni su u sklopu twinning projekta Hrvatske i Francuske, koji financira EU. Provedeno istraživanje pokazalo je da rizik od siromaštva najbolje predviđaju oni indikatori koji se odnose na dohodak kućanstva te parametri poput zaposlenosti, zaduženosti i socioekonomskog statusa pojedinca, dok su izjednačeni, na trećem i četvrtom mjestu, imovina i karakteristike kućanstva. Na zadnjem mjestu nalaze se indikatori koji se tiču same djece, poput njihova izgleda, ponašanja, prehrane, školskog uspjeha te sudjelovanja u izvanškolskim aktivnostima.

– Dječje siromaštvo i prenošenje siromaštva iz generacije u generaciju rezultira značajnim posljedicama, ne samo za one koji su dijelom toga nego i za cjelokupno društvo. Radom na smanjivanju siromaštva djece i njihovih obitelji razvojem metoda i alata za procjenu rizika od siromaštva, s jedne strane, i ciljanih prevencijskih programa s druge strane, moguće je osigurati dugoročne pozitivne ishode za pojedince izložene riziku od siromaštva i ostvariti pravednije društvo – istaknula je Marija Pletikosa, državna tajnica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Izrađen je Upitnik za identifikaciju rizika od siromaštva namijenjen socijalnim radnicima.

Premale naknade

Predstavljeni su i rezultati istraživanja o korištenju socijalnih usluga iz 13 gradova. Od 316 ispitanih korisnika socijalne skrbi, najviše ih je nezadovoljno iznosom novčanih naknada – 33% ih smatra nedostatnim. Socijalne usluge (pomoć u kući, psihosocijalna podrška, uključivanje djece u programe odgoja i obrazovanja, boravak, organizirano stanovanje...) koristi tek između dva i četiri posto korisnika.

Komentara 2

DU
Deleted user
16:18 21.09.2017.

U HR nema veze koliko si obrazovan, bitno je da li si clan HDZ-a/SDP-a/IDS-a i ove Stromarove strancice. Ako si aktivan zagarantirano ti je mjesto drzavne tajnice, nacelnika/gradonacelnika, direktora javnih poduzeca itd. Mozes biti i tokar! Ovi s fakultetom konobare po Irskoj. Zato ne pisite neistine na dnevnoj bazi!

MA
Marvin
21:24 21.09.2017.

malo_sutra Poznato je da su Hrvati 60 tih , 70 tih 80 tih godina po Münchenu ulice meli i to isto s fakultetom ili o tomu neznas nista isto kao sto neznas ko je njihova mjes

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije