Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Italiji je siromašna ona obitelj koja ne troši 1000 eura mjesečno

Razlika je i između onih koji žive u gradovima, na sjeveru ili jugu države
13. srpnja 2017. u 12:41 7 komentara 1309 prikaza
euri
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

U Italiji je u 2016. godini bilo 1,6 milijuna obitelj koje se smatra apsolutno siromašnima, odnosno čak 4,7 milijuna osoba, obznanio je danas talijanski statistički zavod (ISTAT) u godišnjem izvješću o siromaštvu obitelji i pojedinaca. U odnosu na prethodnu godinu broj nije znatno izmijenjen. Vijest je odmah objavljena kao glavna na svim agencijama i sajtovima medija.

siromaštvo PROGNOZA Globalna ekonomija raste najviše od 2011., ali se nejednakost ne smanjuje

No, kako se računa siromaštvo u Italiji? Načinjen je popis osnovnih potreba kao što su adekvatna prehrana, imati mogućnost stanovanja, imati sredstva za kupovinu odjeće i obuće, zatim za informiranje, vožnju prijevoznim sredstvima, novce za obrazovanje i održavanje dobrog zdravlja. Vrednovanje, napr., prehrane nije određeno prema minimalnoj cijeni neke hrane, već prema ponudi na pojedinim teritorijima. Takvim se izračunom došlo da su siromašne dvočlane obitelji koje mjesečno troše manje od 1.050,95 eura ili ako jedna osoba živi sama onda bi trebala trošiti najmanje 819,13 eura mjesečno.

Razlika je i između onih koji žive u gradovima, na sjeveru ili jugu države itd. Osoba u dobi od 18- 59 godina koja živi sama u nekom gradu na sjeveru Italije mora trošiti mjesečno najmanje 819,13 eura, ako živi u manjim mjestima sjevera onda mora trošiti 734,74 eura, a ako živi na jugu u malom mjestu onda joj je dovoljno 552,39 eura. Zanimljivo je kako mediji na svojim sajtovima ne objašnjavaju taj izračun, već samo iznose brojku kako u Italiji ima gotovo pet milijun osoba apsolutno siromašnih.

tvornica Pad vrijednosti rada Današnji 20-godišnjaci u životu će zaraditi manje od svojih očeva Marina AJDUKOVIĆ Predavanje Kako izaći iz „začaranog“ kruga siromaštva djece i mladih? Silvije 
Tomašević Ima li smisla Praznik rada?
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem
 • zg223:

  i kod nas je sirotinja 'obitelj' koja ne trosi toliko.svi misle da je ovo po pojedincu

 • milerazbojnik@gmail.com:

  kod nas tri penziča nemreju imat zajedno tu svotu ali glavno je da je političarima i analitičarima milina uvjek uspoređivat troškove života i standarda po mjerilima europe kad treba nešto dič a plače i penzije i sva druga davanja prosjek ... prikaži još! po glavi 2tisuče i nešto kuna al uzmu gospoda i sirotinjuu i političare i kulake koji imaju jedan sam primanja što li nema 50ljudi i kokodačću milina ih čut

 • Avatar ivek
  ivek:

  koja laz. 8 miliona talijana nema ni 100 eura na mijesec,,,