Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prava djece

Djeca pate zbog batina, neplaćanja alimentacije, neviđanja roditelja...

\'Dijete...tuga....nasilje... Obavezno potpisati: Photos\'
Photos
02.04.2011.
u 17:00

Dječja pravobraniteljica u izvještaju za 2010. godinu upozorila na sporost i neučinkovitost institucija koje bi trebale štititi dječja prava

Znate li kuda vaš tinejdžer skita? Kakve stranice pregledava na računalu vaš osnovac? Tko je odgovoran zato što je vaše dijete pretilo? Zašto je mališan iz trećeg razreda došao kući s razbijenim zubićem ili zašto je krvario nosić djetetu u vrtiću, a udario ga je dječak koji kaže da njegov tata to doma radi mami i sestri. Ovakvih i sličnih životnih primjera skupilo se među stotinama prijava Uredu dječje pravobraniteljice tijekom prošle godine. Osnovna prava djece: pravo na život s oba roditelja, na viđanje, na uzdržavanje te pravo na zaštitu od nasilja – podjednako onog u obitelji kao i u institucijama – najveći su i najbrojniji problemi s kojima su se i prošle godine susretali pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i njezin stručni tim.

Tako mali, a tuče kao tata

U opsežnom izvještaju koji je uputila Saboru detaljno su navedene statistike, no prava djece mnogo su više od brojki. Izvještaj bi trebao glasno upozoriti da pravobraniteljska institucija može funkcionirati uspješno samo u suradnji sa svim ostalim institucijama koje moraju biti spremne brzo i kvalitetno reagirati kada su u pitanju djeca, najnezaštićenija društvena kategorija.

Pomaka ima, ali to još uvijek nije dovoljno.

– I ove godine, upozorava pravobraniteljica, susreli smo se s velikim problemom odricanja od vlastite odgovornosti i njenim prebacivanjem na druge. To rade i pojedinci: roditelji, učitelji, socijalni radnici i drugi stručnjaci, pa i djeca. No posebno zabrinjava kad se tako ponašaju institucije. Prijave pravobraniteljici u 2010. godini kažu nam da sustav zaštite djece u Hrvatskoj ne funkcionira dosljedno i ujednačeno – navodi M. Jelavić uz izvještaj. Iako su djeca i obitelj pod zaštitom države, pravobraniteljica ističe kako institucije i sustav nemaju odgovora na neke životne situacije u kojima djeca ne mogu ostvariti svoja prava – poput zaštite od nasilja te prava na obitelj. Upravo su povrede tih prava lani bile najčešće prijavljivane Uredu pravobraniteljice.

– Središte problema jest sporost institucija u donošenju odluka, neučinkovitost u provođenju te priznavanje nemoći pred nasiljem nad djecom i pred manipulativnim ponašanjima roditelja – ističe pravobraniteljica.

Tjelesno kažnjavanje još je uvijek široko prihvaćeno kao “odgojna metoda”. Toleriranjem se djeci šalje poruka da je ono prihvatljivo, a posljedica su sve teži oblici nasilja među sve mlađom djecom. Internet i mobiteli mediji su koje su klinci svladali, a nasilje u tim novim medijima sve je raširenije. Roditelji, pa ni stručnjaci još nisu stekli znanja i vještine za sprečavanje takva nasilja.

Vršnjačko je nasilje osobito težak problem u školama, a odgojitelji i profesori često ga ne prepoznaju pravodobno. Isto je i u domovima za djecu – prisjetimo se samo posljednjeg slučaja silovanja dječaka u pulskom domu - gdje intervencije nisu bile usklađene s potrebama djece.

– Dijelimo zabrinutost zbog porasta nasilja, ali zabrinjava nas i stajalište odraslih prema maloljetnim počiniteljima, za koje se traži strože kažnjavanje – upozorava M. Jelavić i dodaje:

– Nedvojbeno je da moraju snositi posljedice, no ne zaboravimo da je riječ o djeci te da ona ne smiju biti kažnjena strože nego odrasli počinitelji. Ona su proizvod društva i njegove tolerancije na nasilje u svim oblicima.

I debljina je zanemarivanje

– No što kada se kazna i izreče? Kamo s maloljetnim počiniteljima? Zabrinjava nedostatak odgovarajućih kapaciteta za djecu pritvorenike u pretkaznenom postupku, kako bi se osiguralo njihovo odvajanje od punoljetnih počinitelja – kaže pravobraniteljica. Među prijavama kojima se bavio njezin ured jesu i djeca s teškoćama u razvoju kojima je onemogućeno integriranje u odgojno-obrazovne ustanove. Najčešći su razlozi previše djece u razredima, nereguliran status asistenata te arhitektonske i kadrovske prepreke. Neprihvatljivo je da zbog takvih barijera djeca prekidaju školovanje ili ih se šalje u posebne ustanove. Tim više što država promiče koncept jednakih mogućnosti i uključivanja djece s teškoćama u razvoju, a ratificirala je i međunarodne konvencije. I debljina je, manje je poznato, oblik zanemarivanja djece. Zato još i više zabrinjava odluka o odustajanju od uvođenja zdravstvenog odgoja u škole jer on je o tome trebao educirati i djecu i roditelje.

>>Pogledajte grafiku slučajeva koje je zaprimila dječja pravobraniteljica u 2010.

Komentara 5

OB
-obrisani-
19:49 04.04.2011.

djeca razvedenih roditelja najviše pate zbog manipulacija majki,zloglasnih centara za soc.skrb i katastrofalnog obiteljskog zakona koji ide na ruku samo ženama jer su ga feministice osmislile....FUJ,BLJAK PLJUC

LJ
ljp
20:12 02.04.2011.

A zbog koga pate dijeca??? Zbog onakvih kao sto je Marijana iz BB Haus????

SI
sinaj
15:54 03.04.2011.

Kada ćemo prestati govoriti o pravima i početi o obavezama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije