Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antidiskriminacijski spor

Dižem tužbu jer mi invalidi nismo mogli vidjeti 'Teslu'

Foto: Privatni album
1/4
21.03.2018.
u 06:50

Odvjetnik Damir Jelušić pokreće spor kako bi organizatore takvih događanja upozorio da moraju voditi računa o osobama s invalidnošću.

Kad ne ide milom, ići će silom. Odvjetnik Damir Jelušić odlučio je antidiskriminacijskim parnicama uvjeriti javne institucije da im je pametnije poštovati hrvatske propise koji reguliraju pristupačnost građevina osobama s invalidnošću i teškoćama u kretanju.

Nakon spora protiv RH jer mu kao tetraplegičaru u invalidskim kolicima nije omogućen pristup riječkim sudovima, tužit će i sve odgovorne za izložbu o geniju Nikoli Tesli “Mind from the Future” koja se već mjesecima održava u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu. Time želi upozoriti sve organizatore sličnih kulturnih događanja da pri izboru prostora moraju voditi računa o tome da i osobe s invalidnošću i osobe smanjene pokretljivosti mogu ostvariti svoja prava i prisustvovati takvim događanjima, a i da se prostor Meštrovićeva paviljona adekvatno tomu prilagodi. Stoga će parnicu sa zahtjevom za odštetu pokrenuti protiv Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Real grupe d.o.o. i Republike Hrvatske kao vlasnika Meštrovićeva paviljona.

– S obzirom na to da sam i ja, od malih nogu, fasciniran Teslinim radom, s prijateljima sam htio doći u Zagreb i posjetiti izložbu. Srećom, prije polaska nazvao sam Meštrovićev paviljon i od meni nepoznate mlade osobe, raspitujući se o arhitektonskim barijerama, saznao da se na samom ulazu, u foajeu, nalazi barijera od šest stuba, kao i da se sama izložba odvija na galeriji do koje vode dva stubišta. Navedena osoba mi je rekla da imaju dvije osobe koje osobe s invalidnošću nose preko tih stuba, na što sam joj odgovorio da se mene ne može nositi jer moja kolica, sa mnom u njima, teže više od 200 kilograma. Uostalom, ne bih ni dopustio da me se nosi. Kao što svi drugi građani imaju pravo ući na izložbu, tako i ja imam pravo uvesti se na izložbu. I budem li se uvijek dao nositi, nikad se ništa neće promijeniti, već će se uvijek raditi linijom manjeg otpora. Smatram da je velika sramota da je jedna tako relevantna izložba, o jednom tako velikom geniju, održana u prostoru koji je za osobe s invalidnošću neprilagođen otprilike onoliko koliko su u vrijeme dok je živio Tesla bile neprilagođene za njih slične građevine – kazao je Jelušić, koji se na kraju pita:

– Zar su pokraj svih zgrada morali izabrati baš tu koja nije prilagođena osobama s invalidnošću?! – čudi se Jelušić. Nedavno je i Europski sud za ljudska prava dao za pravo osobama s invalidnošću, u slučaju turskog studenta i nepristupačnosti zgrade fakulteta, da imaju pravo odbiti asistenta i inzistirati na samostalnom kretanju.

Inače, zvali smo HDLU i Real grupu d.o.o., tražili su i da im pošaljemo pitanja elektroničkom poštom, ali na kraju poigrali su se malo ping-pong s nama te se nisu očitovali. U HDLU-u su nam tvrdili da je Real grupa organizator. Kad smo po uputama nazvali Real grupu d.o.o., rečeno nam je da su oni samo postavili izložbu, a s pristupačnošću prostora Umjetničkog paviljona oni nemaju ništa, već je to stvar HDLU-a, čija je ravnateljica na rodiljskom dopustu, a u njezinoj odsutnosti očigledno se nitko nije htio baviti novinarskim pitanjima jesu li znali za propisane obveze. Odvjetnik Jelušić sve će ih tužiti, kao i Republiku Hrvatsku koja je od 2016. godine vlasnica prostora Meštrovićeva paviljona.

Odvjetnik Jelušić pravomoćno je dokazao diskriminaciju osoba s invalidnošću zbog nepristupačnosti prostora Upravnog suda u Rijeci te je dobio odštetu od 30.000 kuna od RH. Nakon njegove tužbe promijenjeno je sjedište suda te je postavljena rampa, ali preuska za Jelušićeva kolica. Sličnu parnicu Jelušić vodi i zbog neprilagođenosti Prekršajnog suda u Rijeci.

Komentara 18

ZV
Zvjerko
08:43 21.03.2018.

Pokreće parnicu zbog invalida, ali će usput sebi strpati par tisuća kuna u džep.

Avatar Mican999
Mican999
08:44 21.03.2018.

Nije tebi do Tesle nego do love. Da si htio vidjet Teslu na rukama bi prepuzao na prvi kat po stepenicama. Ne sumnjam da imaš popis svih izložbi i događanja u Hrvatskoj na kojoj nemaju pristup invalidima. Uostalom pogledajte parkirališta. Ispada da imamo više invalida nego vozača.Parkiralište ima 6 mjesta ali 2 su za invalide.

CV
cvikcange
08:17 21.03.2018.

Žao mi je svakog koji se osjeća zakinutim na ime tjelesnog i drugog oštećenja. Ali ne mogu zamisliti građevinu poput nekadašnje Đamije s rampom ispred. U čemu je problem pozvati dvojicu da te prenesu. Nećak je upravo na takav način diplomirao pravo - nosili su ga gore dolje bez ikakvih problema ili srama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije