Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arbitraža

Slovenija bi danas trebala predati pismo EK o tužbi protiv Hrvatske

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
16.03.2018.
u 06:51

Po neslužbenim informacijama u pismu je više od stotinu stranica materijala

Slovenija bi danas trebala predati pismo Europskoj komisiji s prijedlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici, a predajom tog pisma formalno bi trebao započeti rok od tri mjeseca u kojem bi se komisija trebala očitovati hoće li sama preuzeti ovaj slučaj, prenosi slovenska agencija STA.

Slovenska vlada je u srijedu, na svojoj zadnjoj redovnoj sjednici prije ostavke premijera Mira Cerara, prihvatila sadržaj pisma i obvezala se na podizanje tužbe protiv Hrvatske pred Europskim sudom, ako to ne učini Europska komisija te ako će Hrvatska i dalje odgađati implementaciju arbitražne odluke. Sadržaj pisma koje bi, prema neslužbenim informacijama, slovenski diplomati u petak trebali predati Europskoj komisiji, zasada ostaje skriven pod oznakom tajnosti. No, prema do sada otkrivenim informacijama pismo sadrži opise konkretnih primjera kršenja europskoga prava, do kojeg dolazi zbog hrvatskog nepriznavanja arbitražne odluke o razgraničenju među dvjema državama, a time se u njemu nalaze i svi elementi tužbe.

Po neslužbenim informacijama u pismu je više od stotinu stranica materijala. Nakon što zaprimi pismo, Europska komisija će imati tri mjeseca za odgovor i odluku o tome hoće li pokrenuti postupak protiv Hrvatske i preuzeti ovaj slučaj u svoje ruke. Ako se to ne dogodi, Slovenija će sama nastaviti s radnjama glede pokretanja tužbe.

1/20

Komentara 13

DU
Deleted user
08:14 16.03.2018.

odlicno, pozivaju se na medjunarodno pravo a bave se potkupljivanjem, namjestanjem i prekrajanjem granica koje su oni sami potpisali i deponirani u arhivu UN na East Riveru u New Yorku prilikom proglasenja nezavisnosti. Jadni kekeci, tako ce nagrabustiti da ce se tek za 5 generacija oporaviti od soka da su jos manje uspjesni u kradji teritorija od srba.

DI
Direkt
09:34 16.03.2018.

Slovenci se ne šale. Arbitraža je završena i mora se sprovesti. Pristaćemo kao za IK.

NO
nogogaz
11:06 16.03.2018.

Ovi jadni kekeci vec su predali pismo. Ali zanimljivo je sta ce napravit komisija! Prvi dogovor sa slovencima je bio da komisija samo rijecima zagovara medunarodno pravo i pozove hrvatsku da prihvati arbitrazu. Ali plenki je objasnia da to nećemo napravit jer mu prije izbora postovanje medunarodnih obaveza vezanih za arbitrazu zabrania sabor i on kao nema manevarskog prostora. Ali je naš plenki ipak pametan! Predlozia je Komisiji i slovencima, da umjesto puno i pravomocne arbitrazne presude sastave novi prijedlog samo drugim imenom kojeg bi potpisala komisija i taj bi dokumenat plenki implementirao jer mu sabor to nije zabrania. Taj su prijedlog prihvatili i u EU komisiji i u sloveniji. Ako to nece uspit Slovenija ide na taj isti sud za kojeg balkanci virujemo da ne moze...ali hoce, hoce... Tako da slovenci navijaju malo vise da se to rijesi pravnim putem na sudu, dok se EU komisija nada da ipak imamo dovoljno pameti da prihvatimo presudu arbitraznog suda pod drugim imenom. Ali tesko...ipak smo balkanci i zapadno europska civilizacija nije nasa tradicionalna kultura. Triba naglasit da je plenki ipak dobia na svoju stranu nekoliko eu država...ali tako sto je obecao da cemo prihvatit politicki prijedlog eu komisije...ali tesko da ce to postivat...ali ipak imamo sansu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije