Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori 2020

DIP: Građani se manje u odnosu na prošle izbore žale na kršenje izborne šutnje

Za kršenje izborne šutnje na izborima za Hrvatski sabor zakon ne predviđa kazne, no iz DIP-a pozivaju na etično postupanje izbornih sudionika i medija.
04. srpnja 2020. u 15:10 2 komentara 337 prikaza
Glasanje
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Izborna šutnja, koja je na snazi u subotu i nedjelju, u Hrvatskoj se u subotu kršila manje u odnosu na sve dosadašnje izbore, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Lokalni izbori u Mostaru GUŽVA U MOSTARU Otvorena prva birališta: Čović: Bh. Hrvati nikad nisu presudili izbore

 - Građani se uglavnom pritužuju na SMS poruke, objave na društvenim mrežama, traže zaštitu osobnih podataka, pitaju se odkud nekim izbornim sudionicima njihove adrese na koje su dobili izborne pošiljke, kaže potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić.

 Te pritužbe, ovisno o njihovu karakteru, DIP prosljeđuje HAKOM-u, odnosno Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

-  Ne možemo reći da se radi o poplavi pritužbi, „dosta ih je manje“ u odnosu na sve dosadašnje izbore, ističe potpredsjednica DIP-a.

 Za kršenje izborne šutnje na izborima za Hrvatski sabor zakon ne predviđa kazne, no iz DIP-a pozivaju na etično postupanje izbornih sudionika i medija.

 Fabijančić-Križanić ističe i kako se birački odbori pripremaju za parlamentarne izbore u nedjelju.

Parlamentarni izbori Birači s COVID-19 mogu glasati: Izbori u nikad viđenim uvjetima, evo kako ispuniti listić

 Odborima se dijeli izborni materijal (glasački listići, glasačke kutije, zapisnici itd.), svi su odbori popunjeni i vjerujem da će uspješno obaviti zadaću, kazala je.  

 Zbog pandemije koronavirusa, na gotovo sedam tisuća biračkih odbora u zemlji u inozemstvu, velika je odgovornost u provedbi izbora.

 Zbog mjera zaštite od zaraze, prostoriju u kojoj se nalazi biračko mjesto potrebno je prozračivati više puta na izborni dan, glasačke paravane, kojima se štiti tajnost glasovanja, treba postaviti tako da se poštuje međusobna udaljenost birača od metra i pol, a istu udaljenost treba poštovati i kod postavljanja glasačke kutije i članova biračkog odbora. Na ulazu u prostoriju u kojoj je biračko mjesto na vidljivo se mjesto postavlja dezinficijens za ruke.

 Za vrijeme glasovanja članovi biračkog odbora moraju međusobno održavati fizički razmak od metra i pol, obavezno nose maske, preporučuje im se nošenje rukavica.  One su obvezne za člana biračkog odbora koji identificira birača, odnosno uzima njegove isprave u ruke. 

Zagreb: DIP izvijestio o rezultatima glasovanja za izbor predsjednika Republike Hrvatske IZBORI 2020. Potpredsjednica DIP-a: Birači su zaštićeniji na biralištu nego u shopping centru

 Članovi biračkog odbora brinu da se površine koje se često dodiruju (kvake, stolovi, kemijske olovke i slično) više puta dnevno prebrišu dezinficijensom.

PROBLEM S ISPORUKOM
Nastavlja se rat oko cjepiva: EU dala ultimatum AstraZeneci, ključnu ulogu ima Hrvatica
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje