Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Isusovački dvorac Kutjevo iz 18. stoljeća

Arheološka nalazišta, stari gradovi, crkve, utvrde, sve to možete vidjeti u Požeškoj dolini.
10. kolovoza 2018. u 12:00 1064 prikaza
Isusovački dvorac Kutjevo iz 18. stoljeća
Foto: Ivica Galović/Pixsell

Nije samo grad Požega taj koji čeka da u njemu otkrijete svoju priču. Zahvaljujući svom zaštićenom položaju, ni jedna druga županija u Slavoniji nema toliko srednjovjekovnih spomenika kao Požeško-slavonska. Arheološka nalazišta, stari gradovi, crkve, utvrde, sve to možete vidjeti u Požeškoj dolini.

Slavonski Brod Brodsko-posavska županija Tvrđava Brod sjedište je turizma, ali i navijača

Isusovački dvorac Kutjevo dio je nekadašnjeg isusovačkog sklopa koji se sastojao od samostanske crkve, rezidencije (kasnije dvorca) te gospodarskih zgrada i vrtova, a nastao je na ostacima cistercitske opatije, odakle i potječe naziv de Gotho. Tijekom vremena mijenjao je i vlasnike i izgled, a prilikom obnove 90-ih godina prošloga stoljeća uspjela se sačuvati njegova povijesna originalnost. Cijeli arhitektonski sklop sagradili su Isusovci u razdoblju od 1704. do 1735. godine.

Kameni grad Čaklovac
Stari kameni grad Čaklovac u srednjem je vijeku imao važan strateški položaj. Pokraj njega je vodio put od Kamengrada i Požege prema Pakracu, gdje je bila prva hrvatska kovnica novca. Stari Velički grad bio je vlasništvo veličkih Befekijevaca, a za Turaka i vojnička postaja.

Grgurovo je gradski praznik koji slavi pobjedu fra Luke Ibrišimovića nad Turcima
Neke priče toliko su posebne da prežive stoljeća. Poput priče o fratru koji je poveo narod i oslobodio Požegu od osmanlijske vlasti na dan sv. Grgura 12. ožujka 1688. godine. Požeški fratar Luka Ibrišimović možda je jedini svećenik na svijetu kojim ima kip na kojem je prikazan u fratarskom habitu, ali i s isukanom sabljom u desnoj ruci. Ponosni na svoju autentičnu priču, Požežani od početka 18. stoljeća slave dan sv. Grgura kao najveći gradski praznik.

Operna pjevačica
Neobična je i priča o djevojčici Milki, koju je posvojila poznata požeška obitelj. Ona je postala vjerojatno najveća hrvatska operna pjevačica – Milka Trnina. Predaja kaže da je njezin obožavatelj Carl Russ-Suchardu, švicarski čokolatijer, po njoj nazvao poznatu čokoladu „Milka“.

SLAVONSKA ATENA Priča baruna Trenka još uvijek čeka svog režisera OKUSI ZLATNE SLAVONIJE Slavonski lonac kao muzej i svjedočanstvo povijesti OVDJE SE KUHA KAO NEKADA Uz vinogradarski ćevap slavi se već tri stoljeća
Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas