Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIJUMČARILI DROGU, PALILI LOKALE, PLANIRALI LIKVIDACIJE

Deanu Majstoroviću Điđiju, koji se u zatvoru tukao sa Zavadlavom, kazna umanjena za godinu dana

Sudski ?eki?
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
26.03.2024.
u 08:36

U zbiru su zajedno na Županijskom sudu u Splitu, na ponovljenom suđenju u travnju 2023, bili nepravomoćno osuđeni na 39 godina zatvora, a sada je Visoki kazneni sud (VKS) odlučujući o žalbama Deana Majstorovića Điđija i šestorice mu suoptuženika, djelomično prihvatio žalbe nekih od njih, nekima je kazne neznatno snizio dok je drugima kazne potvrdio.

Oni su skupina koja je optužena za zločinačko udruživanje radi krijumčarenja ogromnih količina droge iz Južne Amerike. Osim toga teretilo ih se i za razračunavanje sa suprotstavljenim skupinama. I planiranje likvidacija. Njihov šef, navodno je prijetio i tužiteljici, a nije se smirio ni kada je pritvoren. Jer zbog višestrukih pristupa, poput sukoba s drugim zatvorenicima, među kojima je bio i Filip Zavadlav te mobitela koji su mu nađeni u ćeliji, premještan je nekoliko puta iz zatvora u zatvor.

U zbiru su zajedno na Županijskom sudu u Splitu, na ponovljenom suđenju u travnju 2023, bili nepravomoćno osuđeni na 39 godina zatvora, a sada je Visoki kazneni sud (VKS) odlučujući o žalbama Deana Majstorovića Điđija i šestorice mu suoptuženika, djelomično prihvatio žalbe nekih od njih, nekima je kazne neznatno snizio dok je drugima kazne potvrdio.

Osim Majstorovića, još su bili optuženi i osuđeni Dino Stojanović, Hrvoje Miljak, Luka Buzdovačić, Jerko Malvasija, Bosiljko Šakić i Ivan Šunjić. Što se tiče Miljaka, njemu je VKS prihvatio žalbu u djelu koji se odnosio na troškove postupka, pa je u tom djelu sve vraćeno Županijskom sudu u Splitu na ponovno odlučivanje. Djelomično su prihvaćanje žalbe Majstorovića, koji je bio osuđen na jedinstvenu kaznu od 11 godina zatvora i Stojanovića, koji je bio osuđen na jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora. Odlukom VKS-a, i jednom i drugom kazna je umanjena za godinu dana, pa je Majstorović pravomoćno osuđen na 10 godina zatvora, a Stojanović na šest godina zatvora. .

VIDEO Splitska policija „razbila“ narko-skupinu

Kako su ostale žalbe odbijene, Šakić i Malvasija su pravomoćno osuđeni svaki na po šest godina zatvora, Buzdovačić na pet godina zatvora, a Miljak i Šunjić na po dvije godine zatvora. Majstorovića i njegove suoptuženike teretilo se za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su  krijumčarili drogu, ali i počinili općeopasnu radnju jer su  bacali molotovljeve koktele na dva objekta u Splitu radi zastrašivanje. Obrazlažući svoju odluku, VKS je naveo da je Majstorović u pravu kada u žalbi navodi da mu je prvostupanjski sud izrekao prestrogu kaznu zbog neovlaštene proizvodnje droge.

- Utvrđena kazna zatvora u trajanju od šest godina je prestroga s obzirom na to da je proglašen krivim zbog posredovanja u prodaji 4,85 grama heroina. Zbog toga mu je prvostupanjski sud također izrekao i prestrogu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 godina. Naime, navedena količina droge koja je optuženiku stavljena na teret doista nije velika, pa je, i po stavu ovog drugostupanjskog suda, bez obzira na njegovu raniju višekratnu kažnjavanost za kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prodaje droga, utvrđena kazna zatvora za inkriminirano kazneno djelo u trajanju od šest godina, prestrogo odmjerena. Slijedom toga, u odnosu na tog optuženika valjalo je preinačiti i jedinstvenu kazna zatvora u trajanju od 11 godina na koju ga je osudio prvostupanjski sud, tako da mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 10 godina - naveo je u obrazloženju svoje odluke VKS.

Što se tiče Stojanovića, VKS je pojasnio zašto mu je jedinstvena kazna umanjena za godinu dana. Naveli su da je VKS promijenio zakonsku kvalifikaciju djela, te da je Stojanović u međuvremenu rehabilitiran  pa se smatra neosuđivanom osobom, te je VKS smatrao da je kazna od šest godina zatvora  primjerena težini počinjenja djela.  

USKOK je pak tražio strože kazne, no VKS je zauzeo stav da  nema mjesta postrožavanju kazni. USKOK je optuženike, osim za krijumčarenje droge od polovice 2019. do uhićenja u svibnju  2020. te općeopasnu radnju, teretio  i za planiranje likvidacije T.M. zbog duga od 270.000 eura.

VIDEO Filip Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora

Komentara 1

BF
bf23
09:42 26.03.2024.

Sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije