Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA TEMELJA ZA POVRAT

Dansku će tužiti sudu EU jer vraća izbjeglice u Siriju

europski sud za ljudska prava,strasbourg
Reuters/PIXSELL
30.07.2021.
u 21:16

Postoji i tragična kontroverza: vraćaju samo žene i djecu jer bi muškarci bili mobilizirani ili suđeni za dezerterstvo

Zbog svoje politike prema izbjeglicama, poglavito onima iz Sirije, Danska bi mogla završiti na Europskom sudu za ljudska prava. Naime, danska je administracija počela odbijati zahtjeve sirijskih izbjeglica za obnovu privremenog boravišta još od prošlog ljeta pozivajući se na izvješća prema kojima je veliki dio Sirije siguran za povratak, uključujući glavni grad Damask.Takvom procjenom obuhvaćeno je 1200 izbjeglica upravo iz Damaska koji sada žive u Danskoj.

No, nevladine udruge za zaštitu prava izbjeglica, poput londonske Guernice 37, počele su s odvjetnicima formirati pravnu prepreku za provedbu takve odluke Danske. Temelj poglavito traže u principa Ženevske konvencije prema kojem je zapriječeno nasilno vraćanje izbjeglica i prognanika u njihove zemlje ako u njima još ne vladaju uvjeti za siguran povratak. Organizacije poput Guernice 27 pružaju migrantima pravne usluge pro bono ili uz malu nadoknadu kada se radi o slučajevima koji se tiču ljudskih prava na međunarodnoj razini. Razlog djelovanja protiv odluke Danske – nitko od drugih zemalja, pa ni Ujedinjeni narodi, ne smatraju Damask sigurnim gradom.

“Situacija u Danskoj duboko je zabrinjavajuća. Iako je rizik od nasilja putem od izravnog sukoba smanjen u nekim dijelovima Sirije, rizik od političkog nasilja ostaje velik kao i prije, a izbjeglice koje se vraćaju iz Europe meta su režimskih snaga sigurnosti. Ako uspiju pokušaji danske vlade da nasilno vrate izbjeglice u Siriju, bit će to opasan presedan koji će vjerojatno slijediti i nekoliko drugih europskih zemalja”, stoji u dokumentu Guernice 37. U Danskoj ukupno živi 5,8 milijuna ljudi, od kojih oko pola milijuna nije rođeno u toj zemlji, među kojima je i 35.000 Sirijaca.

Problem je rast krajnje desne stranke Danskog naroda što se uklapa u narušen imidž Danske kao tolerantne i otvorene zemlje. No, ovaj se potez sadašnje danske vlade gleda ipak kao borba za glasove, pogotovo zato što se nova pravila ne bi odnosila samo na izbjeglice iz Sirije već i one iz drugih zemalja. U svemu postoji i dosta tragična kontroverza – danske vlasti priznaju da bi muškarce nakon povratka u Siriju mogla čekati ili mobilizacija ili kazna zbog dezerterstva, pa su meta vraćanja žene, djeca i starci koje odvajaju od glava svojih obitelji.

 

Ključne riječi

Komentara 8

ZI
zimerman
22:54 30.07.2021.

Sve sljedbenike lažnog proroka treba vratiti nazad . Imali su priliku da se integriraju i prihvate zakone država koje su im pomogle a svi dobro znamo kako se ponašaju i koliko poštuju pomoć koju su dobili.

XA
xaron
00:39 31.07.2021.

Članak je površan, bez pravih informacija o situaciji u toj zemlji. Kao prvo, ove zakone NISU donije desne stranke, nego vladajuča SOCIJALISTIČKA ( dakle lijeva ) stranka. O svim zahtjevima za azil če se odlučivati dok su podmosioci zahtjeva u trečoj zemji ( Rwanda), a neče se razmatrati zahtjevi koji se podnose sa teritorija Danske. Doneseni su i zakoni protiv formiranja Geta, tako da je ograničen broj stranaca koji mogu živjeti u kvartovima…

DU
Deleted user
08:54 31.07.2021.

Još jedan dokaz da Danska ispravno postupa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije