Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25 godina od akcije

Incident na obljetnici Bljeska: Milanović iznenada napustio Okučane zbog natpisa 'za dom spremni'

Okuèani -  Obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/14
01.05.2020.
u 09:15

Danas se navršava 25 godina od vojne akcije kojom je oslobođena zapadna Slavonija

Predsjednik Zoran Milanović iznenada je napustio obilježavanje akcije Bljesak u Okučanima jer su neki od okupljenih nosili majice sa oznakom HOS-a i napisom "za dom spremni". 

- Jedan sudionik se skinuo u odoru sa znakom ZDS i ja u tome ne želim sudjelovati. To je namjerna provokacija, smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ovo se na žalost moralo dogoditi jer je netko htio da se dogodi, ja u tome neću sudjelovati. Premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju. Dok god uvjeti budu ovakvi, ja u tome sudjelovati neću - rekao je Milanović te dodao:

- Pristali smo na sve elemente protokola, ali na ovo nismo pristali. Ubuduće gdje god bude ovakva situacija ja u tome neću sudjelovati.

 

Na upit je li razgovarao s premijerom Plenkovićem o tome, Milanović je kazao:

- Jesam. On je slegnuo ramenima. Imam razumijevanja za premijera, ali pozdravu za Dom spremni ovdje nije mjesto - kazao je predsjednik.

Okuèani -  Obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak.
1/6

Inače, na svečanost je stigao cijeli državni vrh, a prema najavama, premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković prihvatili su prijedlog predsjednika Milanovića te su zajednički trebali položiti vijenac u spomen na poginule tijekom vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Okuèani -  Obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak.
1/25

Danas (petak) navršava se 25. godina od početka vojno-redarstvena akcije „Bljesak” koja je započela u ranim jutarnjim satima 1. svibnja 1995. godine i u kojoj su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i policije za samo 36 sati oslobodili 500 četvornih kilometara okupiranih dijelova zapadne Slavonije.

Isto tako, zauzet je vrlo važan strateški pravac autocesta Zagreb-Lipovac, čime je uspostavljena veza između istočnog i zapadnog dijela Hrvatske. Nažalost, unatoč dobroj koordinaciji svih snaga u VRA „Bljesak” stradao je 51 pripadnik vojske i policije, a njih 162 je ranjeno. Akcija Bljesak prethodila je operaciji Oluja, koja je uslijedila tri mjeseca kasnije, čime je Hrvatska pokazala odlučnost uspostaviti državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Ove godine u nešto skromnijem obliku zbog mjera na snazi protiv širenja epidemije u Okučanima će biti obilježena ova četvrtstoljetna obljetnica odavanjem počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima u VRO Bljesak ispred pomenika "Kristalne kocke vedrine".

U 9 sati svečanost obilježavanja započela je himnom u izvedbi Najboljih hrvatskih tamburaša. Potom je uslijedilo čitanje imena 51 poginulog branitelja u VRO Bljesak, a pročitat će ih Krešimir Šimić. sin jednog od poginulih. Nakon preleta MIG-ova 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva započet će svečanost polaganja vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja.

Je li predsjednik Zoran Milanović dobro postupio napustivši proslavu akcije Bljesak?

Komentara 410

IL
ilijan1a
08:55 01.05.2020.

Budimo sretni i ponosni imamo svoju Nezavisnu Hrvatsku 🇭🇷

SI
simezadar
08:46 01.05.2020.

Moj predsjedink RH nije,kako ima obraza doći nakon izgovorenih riči u Jasenovcu o HOS -U.

DU
Deleted user
07:47 01.05.2020.

Za očekivati je da će milanović zgaziti vijenac kada ga budu stavljali, čisto da pokaže da može i jer je on naddržava, rođen sa imunitetom od odgovornosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije