Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dan pada Vukovara bit će novi praznik – spomendan na sve žrtve Domovinskog rata

Osim novog spomendana i povratka 30. svibnja kao dana državnosti, doznajemo, bit će još promjena u shemi postojećih blagdana
07. listopada 2019. u 18:56 149 komentara 18977 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Premijer Plenković najavio je danas da će sutra koalicijskim partnerima predstaviti cjelovito rješenje izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, a Večernji list doznaje kako će jedan od prijedloga biti i uvođenje novog blagdana (neradnog dana), spomendana svim žrtvama Domovinskog rata koji će se, bude li u konačnici prihvaćeno, obilježavati 18. studenoga, što je dan pada Vukovara u Domovinskom ratu.

DAN NEOVISNOSTI ANKETA Znaju li građani što se sutra slavi? Evo što kažu treba li ukinuti sutrašnji praznik

Obilježavanje u Vukovaru

Taj bi se spomendan obilježavao u Vukovaru, odnosno to je zahtjev braniteljskih udruga i inih koji sudjeluju u izradi zakona o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta. Osim uvođenja novog spomendana već je otprije poznato da će se vratiti stari Dan državnosti, i to 30. svibnja, što je datum na koji se slavila hrvatska državnost prvih deset godina od uvođenja višestranačja. No, od 2001. godine, na prijedlog pokojnog HSLS-ova Ive Škrabala, Dan državnosti slavi se 25. lipnja, što je dan kada je Sabor 1991. godine donio odluku o samostalnosti i suverenosti. Budući da bi zakon o Vukovaru, prema našim informacijama, propisao da se spomendan svim žrtvama Domovinskog rata 18. studenoga obilježava u Vukovaru, taj se zakon veže za izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima. Premijer Plenković najavio je da će oba zakona ovaj tjedan u javno savjetovanje. Upućeni izvori kažu kako će zahvat u izmjene blagdana biti širi od uvođenja tog spomendana i vraćanja 30. svibnja jer se 25. lipnja nije uspio uvriježiti kao Dan državnosti. Međutim izvori bliski Vladi zasad ne otkrivaju detalje jer žele predstaviti cjelovito rješenje i objasniti zašto se eventualno neki blagdan ukida, a neki uvodi.

– Rješenje je cjelovito, pažljivo osmišljeno, radili smo dugo na tome i konzultirali se – istaknuo je pak jučer Plenković. Napomenuo je kako će Vlada “s promjenama koje slijede nastaviti na adekvatan način cijeniti one trenutke koji su najbitniji za stvaranje države”.

Prigovori gospodarstvenika

– Govorimo o razdoblju od 1990. do 1998., ali na način koji također ima afektivni element u hrvatskom narodu. Poštujemo pravne, ustavno-pravne i međunarodnopravne posljedice svake od tih odluka u pojedinim od ključnih datumima, ali i dio koji se tiče mlade generacije prema institucijama hrvatske države – rekao je premijer Plenković.

Proslava Dana neovisnosti RH na Trgu svetog Marka KOJI BISTE DATUM VI IZABRALI ANKETA Politički rašomon: Znamo li kada je uistinu rođena hrvatska država?

Izvori bliski Ministarstvu uprave kažu kako je iz gospodarskih krugova bilo prigovora na uvođenje još jednog neradnog dana, dakle 18. studenoga ako HDZ to usuglasi s koalicijskim partnerima, ali da spomendan nema smisla ako nije neradni dan, odnosno da samo uvođenje spomendana bez neradnog dana ne bi imalo tu snagu. 

Rijeka: Predstavljanje knjige Vedrane Rudan "Ples oko Sunca"
Šala ili istina?
Vedrana Rudan u svom blogu piše da se razvela nakon 30 godina braka, i sad se ponovno udaje za 16 godina mlađeg
Prvo plinarsko društvo
INTERVJU
Izvrsno poznavanje domaćeg i EU tržišta naš je ključ uspjeha
  • rimac444:

    Bravo Plenkoviću, spomen na žrtvu Vukovara spomen je svih žrtava domovinskog rata.Na žalost najviše koristi od tih žrtava imaju svi oni koji su radili protiv Hrvatske, ubijali, činili zločine, izdajice naših heroja

  • wolf_cro:

    Radije se potrudite pohvatati sve velikosrpske zločince, ili barem neke od njih. To Vukovar i Vukovarci trebaju više nego ovakve jeftine politikantske poteze. Što će praznik nekome tko 28 godina ne zna gdje su mu članovi obitelji, a krvnike gleda ... prikaži još!a svaki dan po gradu?

  • Jania:

    30. svibnja bi trebao biti blagdan kao Dan Hrvatskog državnog sabora ili Dan demokracije. Nedostaje spomendan za žrtve komunističkih zločina. Ostale postkomunisticke EU zemlje imanju takve spomendane.