Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN NEOVISNOSTI

ANKETA Znaju li građani što se sutra slavi? Evo što kažu treba li ukinuti sutrašnji praznik

07.10.2019.
u 14:50

Pitali smo građane znaju li koji se praznik sutra slavi, ali i što misle o mogućem ukidanju tog praznika

Ovaj vikend mnogi su odlučili spojiti sa sutrašnjim Danom neovisnosti te su tako iskoristivši samo jedan slobodan dan dobili čak četiri dana odmora. Povodom toga, odlučili smo provjeriti znaju li građani što se to uopće sutra slavi, ali i što misle o ideji ukidanja tog praznika.

Pokazalo se da je većina ispitanika znala što se sutra slavi, a iako se slažu da postoji zbrka s datumima, mnogi se protive ideji da se taj dan ukine.

Podsjetimo, ovih dana ponovno se otvorila i tema zbrke oko točnog datuma kada je Hrvatska zapravo nastala, odnosno koji bi datum bio ispravan za obilježavanje Dana Državnosti

Naime, deset godina nakon osamostaljenja Hrvatske slavio se Dan državnosti 30. svibnja jer je na taj datum 1990. godine održano zasjedanje Sabora nakon prvih demokratskih višestranačkih izbora te je tog dana simbolički prestala komunistička vladavina. Dolaskom na vlast Račanove vlade 2001. Dan državnosti pomaknut je na 26. lipnja, dan kada je donesena Deklaracija o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, a ustanovljen je i praznik koji sutra slavimo.

To bi ujedno mogla biti posljednja proslava ovog praznika ako se u najavljenim izmjenama Zakona o blagdanima usvoji ideja da se ukine Dan neovisnosti, odnosno da umjesto praznika postane spomendan, kako to zagovara Vladimir Šeks. Tim izmjenama, smatraju neki, mogla bi se riješiti zbrka kada se što slavi.

 

Ključne riječi

Komentara 60

Avatar Kaladin
Kaladin
16:32 07.10.2019.

Vidim, danas su srbi i jugosi posebno aktivni. Vidi se tko je uhljeb i tko je spojio praznike 😁

Avatar Asterix
Asterix
16:07 07.10.2019.

Meni je jak naziv za praznik 5. kolovoza: Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i dan branitelja. Zar nije bilo dovoljno samo Dan pobjede ili samo Dan domovinske zahvalnosti.

SV
SveJeUzalud
19:50 07.10.2019.

....dan kada je sirotinja postala neovisna od države....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije