Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju

Damaška: Mislim da je presuda generalima već donesena

damaska
Arhiva VL
28.03.2011.
u 11:00

- Najava suca Oriea da će presuda biti objavljena 15. travnja navodi me na pomisao da je odluka već donesena

Dr. Mirjan Damaška, profesor usporednog prava na prestižnom sveučilištu Yale, savjetnik predsjednice Vlade RH za odnose s međunarodnim sudovima i zastupnik Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u postupku koji se vodi u povodu tužbe Hrvatske protiv Srbije za genocid, ekskluzivno za Večernji list komentira iščekivanje haaških presuda.i.

Je li se čekanje presude moglo skratiti?

– Mislim da je to bilo poželjno i moguće. Haaškom tribunalu uzor su mogli biti sudovi koji objavljuju odluke – obično uz kraće usmeno obrazloženje – odmah nakon donošenja, pa nakon toga pristupaju njihovu pisanom obrazloženju. Budući da objavom sudske odluke nestaje tjeskoba i neizvjesnost kod osoba čija je sudbina u igri, pisanje tog obrazloženje može se odužiti. No, kako sad stvari stoje, nije primjereno ravnodušno gledati na strepnju optuženika, pa i dijelova hrvatske javnosti koji očekuju sudsku odluku. Tu ponajprije mislim na predmet “Gotovina i ostali” koji uključuje pravnu ocjenu Domovinskog rata. Kad bi se nakon održane rasprave u domaćim kaznenim predmetima optuženici više od pola godine držali u neizvjesnosti, ne bi bilo čudo kad bi se pojavili glasovi da je to blisko nehumanosti kojom se svojedobno tako ingeniozno bavio Kafka. Najava suca Oriea da će presuda biti objavljena 15. travnja navodi me na pomisao da je odluka već donesena.

*Cijeli intervju na temu presuda hrvatskim generalima pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka.

Komentara 59

Avatar sinovi rata
sinovi rata
21:34 28.03.2011.

@ Grešni Miloje ..pa ti to sebe opisuješ... ne vjerujem očima da se toliko voliš, koliko si si pridjeva nametnuo...

OB
-obrisani-
11:14 28.03.2011.

Neki prijatelji suda sigurno znaju za presudu, zato i žele silom srušiti vladu, kako bi zaveli potpunu kontrolu i obuzdali prosvjede i pobunu puka koja se očekuje.

OB
-obrisani-
11:19 28.03.2011.

Kako bi reko Joca PravDA, niko se ne smije bojati, niti generali, branitelji, pa niti Hrvatska, ako nisu krivi.... Ali za velikosrbe i njima sklone tužitelje, slobodoljubivi Hrvati i Hrvatska su uvijek krivi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije