Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KANDIDAT za ŽUPANA VSŽ

Dabro predstavio program: 'Ne želim prihvatiti da smo kao najistočnija županija ujedno i nebitna'

Foto: Branimir Bradarić
1/3
12.04.2021.
u 14:24

Predstavljajući program kazao je kako je za osiguranje samodostatnosti u hrani nužno poljoprivrednicima olakšati pristup do površina u javnom vlasništvu

Nezavisni kandidat za župana Vukovarsko – srijemske županije Josip Dabro predstavio je svoj izborni program najavljujući kako će revitalizirati sela ali i davati konkretne poticaje mladim obiteljima i mladim poduzetnicima.

- Jamčim vam kvalitetna i provediva rješenja za gospodarski oporavak, otvaranje novih radnih mjesta, revitalizaciju poljoprivrede, bolje uvjete za obrazovanje, zasnivanje obitelji, brigu za starije i adekvatnu zdravstvenu skrb za sve. Poljoprivreda, poduzetništvo i prije svega demografska revitalizacija. Ne želim prihvatiti da kao najistočnija županija budemo ujedno i nebitna, nevažna i zaboravljena, osim u dane sjećanja. Utjehu više ne trebamo, već perspektivu za budućnost, rekao je Dabro predstavljajući svoj program.

Predstavljajući program kazao je kako je za osiguranje samodostatnosti u hrani nužno poljoprivrednicima olakšati pristup do površina u javnom vlasništvu i raditi na okrupnjivanju zemljišta i povećanju navodnjavane poljoprivredne površine te rješavati i problem odvodnje.

- Izgradnja regionalnih centara za skladištenje voća i povrća, na što godinama apeliraju domaći uzgajivači, neizostavna je karika u efikasnijem plasmanu domaćeg proizvoda. Poticat ćemo ekološku proizvodnju hrane i naše OPG-ove te modernizirati zelene tržnice i tržnice na kojima de proizvodi lokalnih gospodarstava nadi svoje mjesto. Poticati demo malo poduzetništvo i razvojne investicije u poljoprivredi, ulagati dalje u vinske ceste i spajati poljoprivredu i turizam, rekao je Dabro.

Najavio je i poticaje za mlade poduzetnike i to sufinanciranjem u iznosu od 50.000 kuna za svakog novog mladog poduzetnika ili poduzetnicu. Posebno je naglasio važnost šuma, koje treba promatrati kao važan resurs u razvoju ruralnih područja gdje dominiraju šumska zemljišta.

Foto: Branimir Bradarić

- Moramo inzistirati na tome da lokalna sirovina bude za lokalnu upotrebu i ne smijemo dozvoliti da lokalno stanovništvo, u srcu Spačvanskog bazena, kupuje ogrjevno drvo po cijeni od 300 kuna. Zašto dobit podružnice Uprave šuma Vinkovci, od čak 60 milijuna kuna završi u Zagrebu, a ne u razvoju naše Županije? Zašto sjedište Hrvatskih šuma nije u Vinkovcima već u Zagrebu? Zar ne bi bilo logično da porez i prirez Hrvatskih šuma ostaje u našoj Županiji, a ne da nam ostaju mrvice kroz šumski doprinos i naftnu rentu? Upravo zato, zalagat ću se za vraćanje uprave Hrvatskih šuma u Vukovarsko-srijemsku županiju, naglasio je Dabro.
 
U svom programu Dabro stavlja naglasak i na važnost uvođenja kružnog gospodarstva u Vukovarsko – srijemskoj županiji s kojim bi se kako je rekao, smanjio pritisak na okoliš, očuvao prirodni eko sustav, povećala sigurnost nabavke sirovina te potaknula inovativnost kroz iskorištavanje otpada kao resursa što de stvoriti nova radna mjesta. Kazao je i kako je potrebno da jedna od baza Hitne helikopterske službe bude u Vukovarsko- srijemskoj županiji te najavio i dalji rad suživotu i pomirbi u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Rat je prošao, ostala su bolna i neriješena pitanja. Mržnja nas ne vodi nikamo, a zbog suživota koji je neminovan, zbog mira u duši svih onih koji su izgubili svoje najmilije, važno je da sve žrtve dobiju pravičnu naknadu. To nije iskustvo u kojem smo iznimka, tako su se rješavali i odnosi nakon ratova koji su daleko iza nas i tako ih moramo riješiti i mi, istakao je Dabro.

Kandidatkinja za njegovu zamjenicu Ivana Mujkić govorila je o demografskoj revitalizaciji napominjući kako je ekonomsko pitanje primarno kao i da je demografska revitalizacija moguća prije svega promjenom politike prema selu i poljoprivredi te objektivnim vrednovanjem rada na selu. Najavila je i konkretne poticaje mladim obiteljima za doseljavanje u Vukovarsko-srijemsku županiju, kao i povoljne kredite uz otpise dijela kredita za svako rođeno dijete uz osiguranje produljenog rada vrtića i produženog boravka u školama.

Istaknula je kako izniman resurs koji razlikuje turističku ponudu u našoj županiji od većine ostalih je spajanje poljoprivrede i turizma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije