Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukinut spolni odgoj

Crkva: Sud obranio prava roditelja na odgoj vlastite djece

želimir puljić
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
1/3
22.05.2013.
u 21:35

Mons. Puljić: Ponavljam, Crkva nije protiv zdravstvenog odgoja, nego protiv četvrtog modula koji obrađuje teme o ‘spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te spolno odgovornom ponašanju’

Nakon objave presude Ustavnog suda, u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj zavladalo je oduševljenje, a ponegdje čak i euforija. No, u crkvenom vrhu vrlo su hladne glave komentirali presudu Ustavnog suda pa nam je predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, rekao kako je “izjava Ustavnog suda dobra podrška svima onima čija su prava zakinuta ili ugrožena”.

– Ona je ujedno i potvrda stvaranja zakonitog ustroja i pravnog poretka naše države, koja ne smije i ne može biti indiferentna prema pravima svojih građana kad je riječ o vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj, kulturnoj i konfesionalnoj slobodi, usprkos njezine laičnosti i sekularnosti. A htio bih istaknuti kako je ovim pravorijekom Ustavnog suda zaštićeno prirodno pravo roditelja na odgoj svoje djece. Sud je, naime, naglasio kako “država nije ispunila ustavnu obvezu da sadržaj zdravstvenog odgoja uskladi s ustavnim pravima roditelja”. A to je zapravo ono što su spomenute udruge i zamjerile Ministarstvu kad su isticale da je izostala javna rasprava o programu spolnog odgoja te da su postavke četvrtog modula protivne Ustavu i nekim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima – kaže mons. Puljić dodajući kako je više puta govorio da je oko uvođenja zdravstvenog odgoja u školu bilo puno dvoznačnih informacija i formulacija, kao i teških nesporazuma.

– Najprije, u javnosti je stvoren dojam da je Crkva protiv zdravstvenog odgoja, a to nije točno. Od prve izjave HBK u studenom prošle godine u više navrata i na više način davano je do znanja kako ona nije protiv zdravstvenog odgoja, nego protiv četvrtog modula, koji obrađuje teme o “spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te spolno odgovornom ponašanju”. Ministarstvo je, naime, uvođenjem toga predmeta nametnulo svjetonazor i ideologiju koja vjernicima kršćanima nije prihvatljiva. Stekao se također dojam u javnosti kako je u vezi s uvođenjem zdravstvenog odgoja nastao sukob između Crkve i države. Nije točno da je došlo do sukoba zbog toga. Država je odlukom svoga ministarstva da uvede spomenuti zakon bez konzultacije s roditeljima zapravo došla najprije u sukob sa zakonskom procedurom, a onda i s roditeljima i njihovim ustavnim pravom i slobodom na odgoj djece – kaže predsjednik HBK te dodaje kako u vezi s pokretanjem postupka o ustavnosti zdravstvenog odgoja “valja pohvaliti inicijativu pojedinih udruga i pojedinaca”.

– Isto tako, potrebno je istaknuti da su se udruzi Grozd priključile i vjerske zajednice u RH i jedna stranka, stranka HSP 1861. Ovo nije stranačko navijanje, nego pohvala onima koji to zaslužuju, koji su to pokrenuli u obliku zaštite svojih obiteljskih prava – poručuje mons. Puljić.

Inicijatori akcije protiv spolnog odgoja, katoličke udruge Vigilare i Centar za obnovu kulture, kažu kako je jučer bio “veliki dan za demokraciju u Hrvatskoj”.

– Od početka se tvrdilo da je kurikulum uveden na nedemokratski način i da se nisu poštovala ustavna prava roditelja na odlučivanje o odgoju njihove vlastite djece. S obzirom na činjenicu da je Ustavni sud svojom odlukom potvrdio ono na što su naše i druge udruge upozoravale od samog početka uvođenja kurikuluma, iz moralnih i profesionalnih razloga zahtijevamo da ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić odmah podnesu ostavke kao čin satisfakcije za sva vrijeđanja i ignoriranja prava roditelja, udruga i svih koji nisu podržavali navedeni program, kao i to da odgovaraju za štetu koja je u nekim školama već nanesena djeci nezakonitim i neustavnim provođenjem ukinutog kurikuluma zdravstvenog odgoja – poručuju iz udruga.

>>\'Ustavni sud podržava zdravstveni odgoj, no prekršena je procedura\'

>>Jovanović: Neću dati ostavku, nismo prekršili nijedan zakon

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije