Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državni udar u Turskoj

Činjenica da je Twitter otvoren znači da Erdogana više nema

Foto: Reuters
1/10
16.07.2016.
u 00:55

Zanimljivo je i to da je vojska tijelo koje će voditi zemlju nazvala mirovnim vijećem koje će štiti sve bez obzira na vjeru, rasu ili jezik kojim govore

„Mostovi su zatvoreni, ali je Twitter otvoren! Smirite se!“ Toje tweet koji je na prve znake da se u  zemlji nešto događa napisao kolega Kadri Gursel, progresivni novinar i jedan od onih koji su ostali bez  posla zato jer su sada već bivšem predsjedniku Erdoganu nagazili na žulj. Iako ove dvije kratke  rečenice možda na prvi pogled ne govore mnogo, one su zapravo pune značenja i otkrivaju vrlo  mnogo toga. Osobito u svjetlu činjenice da je Erdogan blokirao Twitter i druge društvene mreže u  trenucima kada bi došlo do neke vrste krize u zemlji.

Za njega je to bilo opasno sredstvo u rukama  njegovih neprijatelja, način na koji se mogu povezati, učiniti nešto. Poruka turskog kolege da Twitter  radi u neku ruku je bila potvrda da Erdogan u Turskoj više ništa ne kontrolira i da više nema moć da  blokira bilo koju društvenu mrežu. To govori i o tome da oni koji su poveli i proveli vojni udar itekako  žele da društvene mreže rade punom parom. Zato jer je to najbolji signal da Turska i a trebaju biti  svjesni naravi promjena do kojih je došlo.  

Iako je Erdogan reformama unutar vojske, ali i brojnim sudskim procesima protiv visokih časnika  smatrao da je neutralizirao moć vojske koju je još Ataturk ovlastio da bude čuvar sekularne republike  i njenih temeljnih vrijednosti, čini se da je unutar oružanih snaga ipak opstala ona čvrsta jezgra vjerna  republici i njenim tekovinama. Stoga nije nimalo čudno što su obbjavili da su sve to napravilo kako bi  ponovno uspostavili ustavni poredak, poštivanje ljudskih prava i sloboda, vladavinu prava i opću  sigurnost koja je bila teško narušena pod Erdoganovom vladavinom.

Zanimljivo je i to da je vojska  tijelo koje će voditi zemlju nazvala mirovnim vijećem koje će štiti sve bez obzira na vjeru, rasu ili jezik  kojim govore. To nikako nije čudno zato jer je Erdogan, u želji da se konačno obračuna s Kurdima,  bukvalno odvukao zemlju u građanski rat koji je na istoku zemlje uzimao ljudske žrtve, rušio gradove i  uništavao kulturnu i povijesnu baštinu. Erdogan je vjerojatno za jeden planirao prijevremene izbore  kojima bi u parlamentu osvojio dvotrećinsku većini i tako sebi stvorio uvjete za mijenjne ustava i  uvođenje šerijatskih elemenata u njega.

Erdogan se i pretjerano i na krivoj strani upleo i u rat u Siriji.  U trenucima kada saveznici više nego uspješno stežu obruč oko takozvane Islamske države, Turska sa njim na vlasti, mogla je postati opasan koridor za bijeg poraženih džihadista kojima je u ovome  trenutku jedini cilj dokopati se Zapada i otvoriti novi front. Jedini jamac da će Turska biti neprobojna  prepreka, a ne koridor, je isključivo turska vojska koja koja beskompromisno brani sekularnu  republiku.

>> Erdogan: Građani Turske iziđite na javne trgove i zračne luke. Nema veće moći od moći naroda!

Ključne riječi

Komentara 37

ST
strpljenspasen
01:34 16.07.2016.

Bilo je i vrijeme ,vojska radi svoj posao i postuje volju naroda cinjrnica je da vise ga od 70% ljudi ne podrzava !

FO
ForeignLegion1987
01:38 16.07.2016.

Konacno su skinuli predsjednika....umobolnog..isila...erdogana...jer on nije bio predsjednik turske...nego pravi predsjednik isila....bravoo za tursku vojsku

GU
gulogulotasmania
05:11 16.07.2016.

Turska se treba podijelit na dva dijela. Na Eursku i na Kurdsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije