Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Činčile će se unatoč svim prosvjedima ipak još godinu dana moći uzgajati za krzno?

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da će “1. siječnja ženke činčila biti u različitim fazama skotnosti, a i mladunčad nije humano ‘izlučivati’”
16. prosinca 2016. u 12:01 8 komentara 1388 prikaza
činčile
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministarstvo poljoprivrede pronašlo je način da ipak produlji uzgoj činčila radi krzna za još jednu godinu, do 1. siječnja 2018. I to kao nagradu uzgajivačima kojima nije bilo dovoljno 10 godina prijelaznog razdoblja koje propisuje Zakon o zaštiti životinja. Riječ je o nekoliko uzgajivača koji nisu poštovali zakon prema kojem je 1. siječnja 2017. trebao prestati uzgoj činčila radi krzna.

Kako bi omogućilo nastavak uzgoja radi krzna, Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo javno savjetovanje o njegovu produljenju do 1. siječnja 2018. Učinilo je to ni mjesec dana prije nego je zabrana trebala početi, a s namjerom da po hitnom postupku provede izmjene postojećeg Zakona. Oglušilo se tako Ministarstvo na sve prosvjede, peticije, ali i primjedbe građana i zaštitnika prava životinja. Svih onih koji su u javnoj raspravi nakon donošenja Nacrta prijedloga novog Zakona o zaštiti životinja jasno rekli da su protiv uzgoja životinja radi krzna, ali i protiv produljenja ionako poprilično dugog prijelaznog razdoblja.

 Fizička i psihička patnja životinja Sharon Osbourne piše ministru Romiću: Zaštitite činčile od strahovite okrutnosti! Zaštita životinja Čeka se javna rasprava Aktivisti traže zaštitu činčila i veću brigu o napuštenim životinjama

Ako je deset godina bilo dovoljno proizvođačima koji su poštovali Zakon, kako to da se pojedinci koji su ga svjesno kršili za to još i dodatno nagrađuju? Ministarstvo opravdava svoj prijedlog, jer, kako kažu, zakon se može donijeti po hitnom postupku kada to zahtijevaju osobito opravdani razlozi, a oni se u prijedlogu moraju posebno i obrazložiti. Pa se tako u obrazloženju Ministarstva navodi kako to zapravo rade zbog dobrobiti životinja. Objašnjavaju da će 1. siječnja ženke činčila kod uzgajivača biti u različitim fazama skotnosti, a bit će i mladih životinja koje, kažu, nije humano izlučivati, odnosno, nije im humano oderati kožu kad su premlade. Pa stoga daju proizvođačima dodatnih godinu dana kako bi se sve ženke stigle okotiti i kako bi svi mladunci mogli dostići dob od osam mjeseci. A onda ih slobodno mogu oderati. I zaraditi na njima. Zaboravili su pritom da su ti isti uzgajivači već deset godina znali datum koji su trebali poštivati. I umjesto da ih Ministarstvo kazni, još ih i nagrađuje. I sve pod krinkom zabrinutosti za životinje, a zapravo štiteći ekonomski interes.

Nejasno je samo zašto se onda ovaj zakon zove Zakon o zaštiti životinja, a ne, recimo, Zakon o zaštiti ekonomskih interesa uzgajivača. Jer ovim izmjenama oni su dobili dodatno vrijeme kako bi sve činčile narasle i kako bi njihova krzna mogli prodati.

>> Ana Karamarko u kampanji 'Činčile su zakon'

Prijatelji životinja: Udomit ćemo činčile

Udruga Prijatelji životinja oštro je reagirala na namjeru Ministarstva poljoprivrede da produlji desetogodišnje prijelazno razdoblje i omogući uzgajivačima da još godinu dana uzgajaju činčile radi krzna:

Prijedlog izmjena pokreće se po hitnom postupku, kao da je to neki državni prioritet, a ne prijedlog unazađivanja zakonske odredbe koja je na ponos čitave Hrvatske i služi za zaštitu najnezaštićenijih. Potpuno je apsurdno da se nekoliko tjedana prije isteka prijelaznog razdoblja predlaže njegovo produljivanje.

Kada se 2006. raspravljalo hoće li prijelazno razdoblje biti pet, sedam ili čak deset godina, propisano je iznimno dugačko razdoblje upravo kako bi se izbjegla i najmanja mogućnost nepovođenja ove važne zakonske odredbe. Produljenje tog razdoblja predstavljalo bi kršenje ljudskih i životinjskih prava, negiralo bi samu bit funkcioniranja pravne države te bi bilo u suprotnosti volje velike većine hrvatskih građana. Udruzi se javljaju šokirani i razočarani građani koji se osjećaju prevareni i izigrani. Glasovi građana sada ponovno odlučuju o tome hoće li tisuće činčila još godinu dana biti izložene životu u malim kavezima, bolestima, abnormalnom stereotipnom ponašanju, poremećajima u reprodukciji, smrtnosti mladunčadi, a u konačnici brutalnoj smrti radi krzna.

Udruga poziva sve da se na javnoj raspravi usprotive produljenju prijelaznog razdoblja, uzrokovanog pritiskom interesnih skupina. Prijatelji životinja traže da 1. siječnja 2017. stupi na snagu hvalevrijedna odredba o zabrani uzgoja životinja za krzno i nude pomoć u udomljavanju činčila.

Javna rasprava na kojoj možete sudjelovati do 20. prosinca 2016.

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=4467

Upute za prijavu na javnu raspravu:

http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=3067

Prijavnica za udomitelje činčila:

http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=3126

Rafting
AVANTURA NA VODI
Otkrijte gdje je najbolje ići na rafting, a gdje se krije raj za avanture u kanuu i kajaku

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar mrzim-cenzuru
    mrzim-cenzuru:

    Nešto nisu glasni u zaštiti svinja i odojaka. Možda to nisu životinje?

  • goran2hr:

    Bio sam svojevremeno u uzgajalištu činčila i nisam vidjeo te "stravične muke" iz naslova. Sve je to bio jedan dobro uređen uzgoj, u koji je bilo dosta uloženo, kao što bi uostalom trebao biti svaki uzgoj životinja u komercijalne svrhe. ... prikaži još! I pravo pitanje ne bi trebalo biti mišljenje i predrasude nekih čudaka i fanatika, nego da li je to isplativo, te da li od toga imaju koristi te obitelji i država? Ako je to isplativo (a vjerojatno je jer uzgajivači bi se željeli time baviti i dalje), onda je cijela ova zabrana - besmislica. Što je onda slijedeće? Da li "ljubitelji životinja" jedu meso, nose cipele, remenje i torbe, koriste sapun, lijekove......?