Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAVIČNE MUKE

Činčile će se unatoč svim prosvjedima ipak još godinu dana moći uzgajati za krzno?

činčile
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
16.12.2016.
u 12:01

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da će “1. siječnja ženke činčila biti u različitim fazama skotnosti, a i mladunčad nije humano ‘izlučivati’”

Ministarstvo poljoprivrede pronašlo je način da ipak produlji uzgoj činčila radi krzna za još jednu godinu, do 1. siječnja 2018. I to kao nagradu uzgajivačima kojima nije bilo dovoljno 10 godina prijelaznog razdoblja koje propisuje Zakon o zaštiti životinja. Riječ je o nekoliko uzgajivača koji nisu poštovali zakon prema kojem je 1. siječnja 2017. trebao prestati uzgoj činčila radi krzna.

Kako bi omogućilo nastavak uzgoja radi krzna, Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo javno savjetovanje o njegovu produljenju do 1. siječnja 2018. Učinilo je to ni mjesec dana prije nego je zabrana trebala početi, a s namjerom da po hitnom postupku provede izmjene postojećeg Zakona. Oglušilo se tako Ministarstvo na sve prosvjede, peticije, ali i primjedbe građana i zaštitnika prava životinja. Svih onih koji su u javnoj raspravi nakon donošenja Nacrta prijedloga novog Zakona o zaštiti životinja jasno rekli da su protiv uzgoja životinja radi krzna, ali i protiv produljenja ionako poprilično dugog prijelaznog razdoblja.

Ako je deset godina bilo dovoljno proizvođačima koji su poštovali Zakon, kako to da se pojedinci koji su ga svjesno kršili za to još i dodatno nagrađuju? Ministarstvo opravdava svoj prijedlog, jer, kako kažu, zakon se može donijeti po hitnom postupku kada to zahtijevaju osobito opravdani razlozi, a oni se u prijedlogu moraju posebno i obrazložiti. Pa se tako u obrazloženju Ministarstva navodi kako to zapravo rade zbog dobrobiti životinja. Objašnjavaju da će 1. siječnja ženke činčila kod uzgajivača biti u različitim fazama skotnosti, a bit će i mladih životinja koje, kažu, nije humano izlučivati, odnosno, nije im humano oderati kožu kad su premlade. Pa stoga daju proizvođačima dodatnih godinu dana kako bi se sve ženke stigle okotiti i kako bi svi mladunci mogli dostići dob od osam mjeseci. A onda ih slobodno mogu oderati. I zaraditi na njima. Zaboravili su pritom da su ti isti uzgajivači već deset godina znali datum koji su trebali poštivati. I umjesto da ih Ministarstvo kazni, još ih i nagrađuje. I sve pod krinkom zabrinutosti za životinje, a zapravo štiteći ekonomski interes.

Nejasno je samo zašto se onda ovaj zakon zove Zakon o zaštiti životinja, a ne, recimo, Zakon o zaštiti ekonomskih interesa uzgajivača. Jer ovim izmjenama oni su dobili dodatno vrijeme kako bi sve činčile narasle i kako bi njihova krzna mogli prodati.

>> Ana Karamarko u kampanji 'Činčile su zakon'

Komentara 8

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
14:14 16.12.2016.

Nešto nisu glasni u zaštiti svinja i odojaka. Možda to nisu životinje?

GO
goran2hr
16:32 16.12.2016.

Bio sam svojevremeno u uzgajalištu činčila i nisam vidjeo te "stravične muke" iz naslova. Sve je to bio jedan dobro uređen uzgoj, u koji je bilo dosta uloženo, kao što bi uostalom trebao biti svaki uzgoj životinja u komercijalne svrhe. I pravo pitanje ne bi trebalo biti mišljenje i predrasude nekih čudaka i fanatika, nego da li je to isplativo, te da li od toga imaju koristi te obitelji i država? Ako je to isplativo (a vjerojatno je jer uzgajivači bi se željeli time baviti i dalje), onda je cijela ova zabrana - besmislica. Što je onda slijedeće? Da li "ljubitelji životinja" jedu meso, nose cipele, remenje i torbe, koriste sapun, lijekove......?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije