Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napeti odnosi

Čin koji bi mogao razljutiti Kinu: Američki razarač plovio uz sporno otočje

Južnokinesko more
Foto: Reuters/PIXSELL
30.09.2018.
u 16:23

SAD je kritizirao kinesku izgradnju umjetnih otoka i vojne infrastrukture na tom području

Američki razarač u nedjelju je plovio uz otoke u Južnom kineskom moru koje Peking svojata, otkrio je američki izvor za Reuters o činu koji bi mogao razljutiti u Kinu u vrijeme napetih odnosa između dviju država. 

Peking i Washington su u trgovinskom ratu u sklopu kojeg su si međusobno uveli carine na uvoz.

Dužnosnik koji je htio ostati anoniman je otkrio kako je razarač Decatur prošao na oko 12 nautičkih milja od grebena Gaven i Johnson na otočju Spratly.

Ta je operacija posljednji u nizu pokušaja suprotstavljanja onome što Washington smatra težnjom Pekinga da ograniči slobodu kretanja u tim strateškim vodama u kojima se kreću mornarice Kine, Japana i nekih država jugoistoka Azije. 

Kina svojata gotovo cijelo Južno kinesko more kroz koje godišnje prođe 5 bilijuna dolara prometa, no svojataju ga i Brunej, Malezija, Filipini, Vijetnam i Tajvan.  

"Provodimo rutinske i regularne operacije slobodne plovidbe, kao što smo činili u prošlosti i činit ćemo u budućnosti", dodao je američki dužnosnik. 

SAD je kritizirao kinesku izgradnju umjetnih otoka i vojne infrastrukture na tom području, strahujući da bi mogli ograničiti slobodni prolaz. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije