Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Filipović:

'Cilj Škare Ožbolt i Škore je dovesti na vlast Tomaševića'

Davor Filipović
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
10.05.2021.
u 17:17

Ne primjećujem promjene u vođenju grada otkad nema Bandića – ‘vuk dlaku mijenja, ćud nikada’

Oštar na jeziku i kritičan. Tu je ulogu Davor Filipović imao protekle četiri godine kad je HDZ želio zauzeti stav i reći što ne valja svojim koalicijskim partnerima u Gradskoj skupštini, stranci pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Zbog takvog ga je stava, uostalom, HDZ i odlučio predložiti za svog kandidata u utrci za gradonačelnika Zagreba. Što zamjera drugim kandidatima, kako ocjenjuje dvomjesečno vođenje grada aktualne dogradonačelnice, ali i koje su tri najvažnije stavke iz njegova programa, Filipović otkriva u ovom intervjuu.

Na izbore ćete u koaliciji s HSLS-om i HSU-om. Kako to budući da je HSLS donedavno u Gradskoj skupštini bio u suprotnom taboru, odnosno u oporbi?

Preduvjet napretka našega grada podizanje je transparentnosti na najveću razinu. HSLS je prvi to učinio u Bjelovaru pa tu dobru praksu želimo preuzeti i nadograditi je. Pridoda li se tome da pripadamo parlamentarnoj većini u Saboru, vrlo brzo dogovorili smo suradnju. Budući da je jedan od prioriteta mog programa briga za umirovljenike i njihovu dostojanstvenu starost, s HSU-om smo također brzo postigli dogovor.

Razmišlja li se i o koaliciji s nekim drugim, svjetonazorski udaljenijim političkim opcijama nakon izbora? Je li moguća, primjerice, koalicija s Možemo!?

Već sam više puta isticao da ću, nakon što mi Zagrepčanke i Zagrepčani ukažu povjerenje na sljedećim izborima, razgovarati sa svima kojima je interes našega grada na prvome mjestu.

VIDEO Burno sučeljavanje - Tomašević zaprijetio Filipoviću tužbom, Škoro prozvao HDZ, a Klisović gradsku upravu

Što ako većina u Skupštini i gradonačelnik budu iz različitih političkih opcija? Hoće li Zagreb moći tako funkcionirati?

S obzirom na to da je na parlamentarnim izborima HDZ pobijedio u sve četiri zagrebačke izborne jedinice, očekujem da ćemo osvojiti najviše mandata i u Gradskoj skupštini i da ću u drugom krugu biti izabran za gradonačelnika našega grada. O drugim opcijama ne razmišljam.

Prošla su dva mjeseca od smrti gradonačelnika Milana Bandića, otad grad vodi njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević. Osjetite li promjenu u vođenju grada?

U skladu s onom “vuk dlaku mijenja, ćud nikada” mogu samo reći da ne primjećujem nikakve promjene u načinu vođenja grada. Dobra je stvar što će to potrajati do 30. svibnja, nakon čega će takav model upravljanja našim gradom zauvijek postati prošlost.

Kako se financira vaša kampanja, s obzirom na to da ste po tom pitanju kritični prema ostalim kandidatima, posebice prema Vesni Škare Ožbolt?

Moju kampanju financira HDZ. Što se Vesne Škare Ožbolt tiče, već sam je više puta pitao da kaže tko joj od ljeta prošle godine financira kampanju. Tablica koju je nedavno objavila i u kojoj navodi 200-tinjak tisuća kuna donacija od veljače do travnja ove godine nije odgovor na postavljeno pitanje. Međutim, problemi oko transparentnosti i financija nisu ništa novo za Škare Ožbolt. Prema javno dostupnim informacijama, može se pročitati kako je u prošlosti naplaćivala mjesta za Sabor hrvatskim iseljenicima. Uostalom, cijela njena kandidatura usmjerena je da bi napravila štetu HDZ-u i pomogla Tomaševiću da postane gradonačelnik, što je i sama javno istaknula na jednom od sučeljavanja.

Vi u odnosu na Tomaševića nemate slično biračko tijelo. No s Miroslavom Škorom imate. U kakvim ste odnosima s njime?

Miroslav Škoro, čelnik Domovinskog pokreta, sa svojom je ekipom odigrao ključnu ulogu u dovođenju Zorana Milanovića na Pantovčak, a sada sve čini kako bi Tomaševića doveo na čelo Zagreba. Dok sam kao dijete sa svojom obitelji bio granatiran u opkoljenom Sarajevu i dok su tisuće djece i njihovih obitelji bili granatirani u Lijepoj Našoj, Škoro je pjevao pjesme po Americi. Za njega je domoljublje dobiti kućicu na Adventu, sklapati milijunske poslove s Gradom Zagrebom i naplatiti pjevanje… Pametnome dosta!

Naglašavate da će Zagrepčani imati uvid u svaku potrošenu kunu iz proračuna. Kako to mislite ostvariti?

Bez toga nema oblikovanja antikorupcijske klime. Planiram uvesti obvezu objave imovinskih kartica pročelnika gradskih ureda i direktora gradskih poduzeća. Također ću uključiti predstavnike oporbe u povjerenstva zadužena za postupke javne nabave u natječajima velike vrijednosti.

Koje su tri najvažnije stavke vašeg programa?

Sređivanje stanja u devastiranoj gradskoj blagajni, transparentna i uspješna obnova našega grada i realizacija kapitalnih projekata poput izgradnje nacionalne dječje bolnice, Jarunskog mosta, maksimirskog stadiona i produžetka Branimirove…

Mislite li da će se ankete i trendovi koji Tomislava Tomaševića ističu kao favorita u posljednjem tjednu mijenjati?

Očekujem da će mu se postotak potpore topiti, a u drugom krugu posve istopiti.

Komentara 17

CB
cro.bos.
17:45 10.05.2021.

HDZ-ov kandidat je doveo (slučajno??? ) Milanovića, a sada bi mogao i ovog Tomicu!

NE
Nemojtimenimojneme
17:32 10.05.2021.

tebi su već drugi krivi što ćeš izgubiti

Avatar Moridor
Moridor
17:37 10.05.2021.

'Cilj Škare Ožbolt i Škore je dovesti na vlast Tomaševića' ... Bubneš i ostaneš živ ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije