Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prof. Trobonjača:

Cijepljeni imaju 20 puta manju šansu da zbog korone završe u bolnici

Foto: Privatna arhiva/SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL
1/2
09.07.2021.
u 13:49

Imunolog prof. Zlatko Trobonjača o mRNA cjepivu i oboljelima nakon cijepljenja

Nedoumice u pogledu mRNA cjepiva često se mogu čuti, a čitatelj Tomislav Pavošević iznio ih je u mailu koji nam je uputio. Računajući da te dvojbe muče veći broj ljudi te u cilju što bolje informiranosti o cjepivima protiv koronavirusa SARS-coV-2, zamolili smo našeg uglednog imunologa s riječkog Sveučilišta, prof. Zlatka Trobonjaču, da odgovori na ta pitanja.
Dodatno smo tražili da prokomentira i učinak Pfizerova cjepiva koji se u posljednjih mjesec dana u Izraelu spustio na 64%. Među oboljelima u Izraelu čak je više od polovice cijepljenih.

1. “Bojim se cjepiva koje se temelji na mRNA tehnologiji”

Ne stoji argument kako je to sasvim nova, neispitana tehnologija. Početna ideja bila je razviti mRNK koja kodira za tumorske antigene odbacivanja, antigene tumora na koje bi se imunizirali, pa u pojavi pravog tumora posjedovali imunost koja bi ga eliminirala. No, u antitumorskoj imunosti kao i u liječenju malignih tumora općenito, temeljni problem je razvoj rezistencije, odnosno stvaranje i rast onih klonova tumorskih stanica koje izbjegavaju lječidbeni postupak.

To je temeljni razlog zašto antitumorska mRNK cjepiva nisu zaživjela. Razvijaju se mRNK cjepiva protiv Zika virusa, respiracijskog sincicijskog virusa, gripe serotipa H7N9 i dengue groznice, groznice Zapadnog Nila kao i nekih drugih flavivirusa, i siguran sam da će vremenom zaživjeti. No, razvoj ovih vakcina ide vrlo sporo zbog činjenice da se u taj razvoj ne ulaže veliki novac, jednostavno zbog činjenice da ove bolesti ne predstavljaju tako velik i ogroman javnozdravstveni problem.

2. “Bojim se cjepiva za koje je znanstvenik Ugur Sahin izjavio da u kontekstu mRNA sada postoji alat kojim se mogu reprogramirati stanice”

Praktički ne postoji lijek koji se ne „miješa“ u funkciju naših stanica. Sve što unesete u obliku tablete ili nekog drugog medicinskog pripravka interferira s funkcijom naših stanica. Svako cjepivo se po definiciji miješa u rad imunosustava, da to ne čini ne bi moglo biti cjepivo jer cjepiva bez kontakta s patogenom i nastupa bolesti izazivaju imunost protiv tog patogena. Kad govorimo o reprogramiranju stanica, pitanje je što pod tim mislimo. Ako mislimo na temelje staničnog programa, a to je funkcija naših gena, mRNK ne može s njima interferirati jer ne ulazi u jezgru stanice gdje se oni normalno nalaze.

Ako pak mislimo na sintezu virusnog S-proteina, to se zaista događa, no to je jednostavno neophodno, jer mi ni teoretski ne možemo stvoriti imunost protiv nekog patogena ako ne dođemo u kontakt s njime ili nekim njegovim dijelom. Dakle, mRNK interferira s radom naših normalnih stanica, no to čini svaka vakcina, a da to ne čini, kako bi uopće mogli stvoriti imunost? Osim toga valja naglasiti da se pri zarazi sa SARS-CoV-2 virusom u našim stanicama stvara 30-ak nama stranih, virusnih mRNK, a između ostalih i ona koja kodira za S-protein virusa. Drugim riječima, cijepljenjem stvarate jedan virusni protein (S-protein), a infekcijom 30-ak, s tim da vam virusi mogu nanijeti daleko veću štetu nego cjepivo. Virusi općenito u nemjerljivo većoj mjeri interferiraju s biokemijom naših stanica nego mRNK vakcina, dovode do smrti stanica i remete normalne funkcije organa i tkiva.

3. “Bojim se cjepiva čija je “velika“ učinkovitost utvrđena možda na dobrom uzorku od 40.000 ispitanika, ali uspoređivanjem malih brojeva”

Učinci cjepiva kontinuirano se prate. Izlišno je danas, nakon ovakve masovne kampanje cijepljenja, govoriti o malim brojevima. Početne kliničke studije nadopunjene su podacima dobivenim od stotina milijuna cijepljenih. Danas znamo da je učinkovitost zaštite od simptomatske bolesti na razini 96%, što je s obzirom na heterogenost ljudske populacije izuzetno visoko te da su neželjene pojave cijepljenja rijetke i daleko najčešće vrlo blage.

4. Kolika je učinkovitost medicinske zaštitne maske za lice?

Znanstveni radovi pokazuju da je učinkovitost korištenja medicinske zaštitne maske za lice u smanjenju epidemijskog prijenosa SARS-CoV-2 virusa izuzetno velika.

5. U izraelu raste broj zaraza delta-sojem i među cijepljenima. Kakav je intenzitet tih infekcija i koliko je Pfizerovo cjepivo zapravo učinkovito?

Hospitalizacija zbog delta-soja manja je od 5%, znači Pfizerovo cjepivo štiti 95% od hospitalizacije. Drugim riječima, imate dvadeset puta manje šanse da završite u bolnici ako ste cijepljeni, nego ako niste. Cijepljenje uvijek štiti od teških kliničkih slika i respiratora. Simptomi kod cijepljenih koji se zaraze delta-sojem mogu npr. biti curenje nosa, grlobolja, povišena temperatura, znači sve kao kod uobičajenih hunjavica, ali u odnosu na necijepljene su 95% sigurniji da neće završiti u bolnici.

>> Pogledajte i ovaj video: Zašto svatko drugačije reagira na cjepivo? Evo što kažu stručnjaci

Komentara 104

DU
Deleted user
13:59 09.07.2021.

Svi naši stožeraši i imunolozi kunu u kolektivni imunitet, a kojeg je nemoguće postići sa postojećim mRNA/DNA (Pfizer,Moderna,AstraZeneca,J & J ) genetskim cjepivima, jer dotična cjepiva ne sprečavaju zarazu, već samo bolest i hospitalizaciju i smrt. Strategija kolektivnog imuniteta zahtjeva cjepiva koje sprečava širenje virusa i zarazu, ova 'cjepiva' to ne nude. Dapače, pospješuju razvitak novih opasnijih sojeva. Nevjerojatno je kako su uspjeli prodati ovu priču znanstvenicima( za političare me ne čudi) Ova cjepiva nisu dugotrajna sigurna, što god Vam oni o tome rekli. Tko može biti siguran da će nakon cjepljenja biti sposoban imati zdravu djecu, npr. Nitko nije napravio (jer nije bilo vremena) nikakva istraživanja o eventualnim dugotrajnim posljedicima na zdravlje. Nije istina da nema efikasnog lijeka protiv koronavirusa. Proguglajte covid19criticalcare (radi se o udruzi doktora koji nisu kleknuli i koji se nisu pokorili ovom novom 'normalnom', radi se o doktorima koji rade na licu mjestu na intenzivnom odjelu i koji su kroz sito i rešeto korona krize u Americi, na licu mjesta metodom pokušaja i promašaja dopli do učinkovitih metoda liječenja, kako u prevenciji bolesti, tako i u liječenju. Oni su teško cenzurirani danas na socijalnoj mrežama. Koronu (a i sve nove sojeve) vrlo dobro ubija kombinacija antiparazitika (ivermektin,hidroksiklorokin,slatki pelin) u kombinaciji sa vitaminom D i zinkom. Provjerite doze na covid19criticalcare

DU
Deleted user
13:58 09.07.2021.

Ako se cijepljeni mogu zaraziti i prenositi virus, kako onda možemo cijepljenjem postići kolektivni imunitet?

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:22 09.07.2021.

Nek mi to potvrde doktori Pavelić, Sladoljev i Radman.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije