Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodjela prestižnog priznanja

Čeka se objava Michelinovih zvjedica: Slovenski restorani žestoko 'šišaju' hrvatske

Lovranska Draga: Najmlađi  hrvatski chef s Michelinovom zvjezdicom, Deni Srdoč
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/2
29.05.2022.
u 09:43

Hrvatska ima deset restorana s jednom zvjezdicom, iščekuje se hoće li netko ponijeti dvije

Hrvatska se od lani može pohvaliti s respektabilnih deset Michelinovih zvjezdica i deset restorana koji nose to prestižno gastronomsko priznanje, a uskoro bi mogla zasvijetliti i koja nova. Michelinovi inspektori su trenutačno na terenu, potajno obilaze i lokale koji već imaju zvjezdicu i pretendente na ulazak u to visoko gastronomsko društvo.

Turistički i kulinarski krugovi su optimistični, vjeruje se da će i ove godine biti novih restorana koji će se okititi Michelinovim priznanjem, a spekulira se da će možda prvi put “pasti” i dvije zvjezdice u paketu. Je li optimizam utemeljen trebali bismo doznati krajem lipnja, kada se očekuje službena Michelinova objava. Do pandemije je, inače, običaj bio da se rezultati Michelinovih inspekcija objave u prvoj polovici godine, zbog korone je to bilo prolongirano nakon ljeta, a ovogodišnji termin još je jedna potvrda da se stvari u turizmu i ugostiteljstvu pomalo vraćaju na staro.

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Monte dobiva sestru

Otprije su, da podsjetimo, vlasnici po jedne Michelinove zvjezdice rovinjski restoran Monte, zagrebački Noel, šibenski Pelegrini, LD na Korčuli, dubrovački 360, Boškinac u Staroj Novalji, lovranski restoran Draga di Lovrana, a od lani i riječki restoran Nebo u hotelu Hilton Costabella, Alfred Keller u malološinjskom hotelu Alhambra te Agli Amici u Rovinju. Suradnja Michelina i Hrvatske turističke zajednice počela je, inače, još 2016. godine, a prva je zvjezdica stigla već godinu kasnije. I to rovinjskom restoranu Monte, koji je ponosno nosi već šestu godinu. Je li možda došlo vrijeme i za drugu zvjezdicu, vlasnik Montea Danijel Đekić ne želi se time previše opterećivati.

- Ako dođe, to će biti za ono što smo dobro već odradili, znači da je zaslužujemo i dobro bi nam došla. Ako ne dođe, neće biti problem, riješio sam to i sam sa sobom. Čim dobijete Michelinovu zvjezdicu, pod rizikom ste i da je izgubite. Nisam više pod stresom zbog toga, nemam nikakva očekivanja, a zaokupljen sam i novim projektom - otkriva vlasnik Montea Danijel Đekić.

- Ovih dana Monte dobiva sestru, u neposrednoj blizini, samo pedesetak metara dalje, otvaramo novi restoran s ekskluzivnim vinskim podrumom. Restoran će imati desetak stolova, podrum još pet, a budući da je u staroj kući, dijelom uklesanoj u stijeni, zvat će se Cave Lab. Bit će to malo drukčiji, eksperimentalniji pristup kuhinji nego što je slučaj s Monteom, ali baza će i u njemu biti domaće, mediteranske namirnice - otkriva Đekić.

Igra i eksperimenti s hranom ovih dana uveseljavaju još jednog chefa s Michelinovom zvjezdicom, Denija Srdoča iz riječkog restorana Nebo. Najmlađeg kuhara s tim visokim priznanjem u nas Michelinova zvjezdica je de facto već dvaput obasjala. Prvi put ju je dobio 2019. kao chef u lovranskom restoranu Draga di Lovrana, a druga je za njim, kad je promijenio posao, stigla u Rijeku.

U Sloveniji 53 zvjezdice

- Da, to mi je druga zvjezdica - smije se simpatični Deni koji ne krije da uživa u izazovima novih jela i namirnica u ekskluzivnom Hiltonovu restoranu.

- Baš uživam i, priznajem, pucam na još jednu zvjezdicu. Svakako radimo na tome. Uostalom, mislim da su praktički svi naši restorani koji imaju po jednu zvjezdicu spremni i za drugu. Svi radimo najbolje što možemo i to će se u nekom trenutku i dogoditi. Ako ne ove godine, onda iduće - optimističan je Deni.

Za Michelinovu zvjezdicu i jest potrebno jako puno strpljenja, truda, znanja i kreativnosti, a svakako i zrno hrabrosti neophodno za pomicanje granica. Michelinov vodič utemeljen 1900. godine, ponajprije kako bi popularizirao automobilizam, restoranima zvjedice dodjeljuje od 1926. Sustav od tri zvjezdice krenuo je, pak, pet godina kasnije, a dodjeljuje ih se vrlo štedljivo. U svijetu se tek nešto više od dvije tisuće restorana može pohvaliti Michelinovom jednom zvjezdicom, četiristotinjak ih ima dvije, a najviše, tri zvjezdice, samo njih stotinjak. Pri tome, jedna zvjezdica znači “vrlo dobar restoran”, dvije “restoran s odličnom kuhinjom”, a tri zvjezdice označavaju “iznimnu kuhinju, vrijednu putovanja”.

Michelinov vodič se smatra pravom gurmanskom biblijom koja nepogrešivo vodi do najboljeg što u gastronomiji neka zemlja nudi. Zanimljivo je da naši susjedi Slovenci, čije restorane Michelin ocjenjuje tek odnedavno, već imaju 53 restorana sa zvjezdicom, s time da je Hiša Franko u Kobaridu dobila čak dvije.

Komentara 1

DO
DobarDomoljub
10:52 29.05.2022.

Ipak moramo priznat (prvo sami sebi), da su slovenci ipak sposobniji, bogatiji, napredniji...i uspješniji od nas. Ali mi smo približno toliko bogatiji i bolji od srbije, tako da smo negdje izmedju balkana i schengenske Eu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije