Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Budući liječnici ne znaju da zakon zabranjuje pljuskanje djeteta

Još uvijek puno roditelja živi u uvjerenju da se djeca moraju fizički kažnjavati
18. siječnja 2015. u 21:30 3 komentara 1960 prikaza
pljuska
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Iako je u Hrvatskoj tjelesno kažnjavanje djece zakonom zabranjeno od 1998., čak 38,7 posto studenta pete godine medicine to ne zna, a trećina ih se slaže da dijete treba ponekad dobiti batine! Zabrinjavajuća je neinformiranost budućih liječnika i njihovo poznavanje propisa o zaštiti djece, no srećom druga istraživanja provedena među liječnicima pokazuju da oni ne dijele takve stavove.

Valja se nadati da će se i studenti za koju godinu, kad skupe više životnog iskustva i znanja o mentalnom zdravlju djece, svojih stavova odreći. Rezultati istraživanja “Uvjerenja i znanja prigodnog uzorka studenata medicine o tjelesnom kažnjavanju djece” psihologinje Dunje Baraban i prof. psihologije Maje Buljubašić objavljeni su u znanstvenom časopisu “Život i škola” .

“Pedagoška” vika i vrijeđanje

Istraživanje je provedeno na uzorku 62 studenta medicine u Osijeku. Većina studenata ipak je svjesna da često dugotrajno kažnjavanje šteti djeci, navode Baraban i Buljubašić. Pljuskanje djece i udarac po stražnjici su, ističu, najrašireniji oblik tjelesnog kažnjavanja u nas. Roditelji se češće “pedagoški” koriste i povlačenjem djece za uši ili kosu, vikanjem, vrijeđanjem...

liječnici | Autor : VL Foto: VL

Voditelj Centra za zaštitu mentalnog zdravlja djece zagrebačke Klaićeve bolnice i dječji psihijatar dr. Nenad Jakušić komentira kako ga ne čude rezultati istraživanja, i to iz sljedećih razloga:

– Još uvijek puno roditelja živi u uvjerenju da se djeca moraju fizički kažnjavati i prikazuje to kao dobru odgojnu metodu. I studenti su potekli i iz takvih obitelji, a problem je i što su na studiju medicine mentalno zdravlje i zaštita djece marginalno obrađeni.

Strogi dril samih studenata

Uz to studenti medicine prolaze strogi dril zbog zahtjevnog studija i kao osobe su stroži i discipliniraniji jer, da bi završili studij, morali su se odricati mnogih lijepih stvari. I liječnici su dosta strogi prema sebi i djeci i nema tu previše popuštanja. No liječnici su, za razliku od studenata, puno više informacija pokupili i sa specijalizacije – komentira dr. Jakušić.

U svakom slučaju, kako zaključno navode Baraban i Buljubašić, iako se rezultati istraživanja ne mogu poopćavati zbog malog broja ispitanika, poticaj su za opsežnija istraživanja i za edukaciju budućih liječnika jer su oni zbog prirode posla važan izvor informacija i podrška roditeljima.

>> Što studirati na zagrebačkom sveučilištu bira 20 tisuća maturanata

Zvonimir Despot
Što se to dogodilo s Milanovićem? Ovo se ne bi usudio kazati ni Tuđman
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
  • biciklistica:

    odgoj djece je prepušten roditeljima a nitko ti ne da konkkretan savjet za određeni problem,nema škole za roditelje,prepušten si sam sebi

  • djurex:

    Ne smijete tuci djecu sram vas bilo...al nije problem da ih pobacite jer to je vase temeljno ljudsko pravo..fuj fuj

  • Tihi:

    Bjedno je to da se o tome ne uči u školama-ništa o odgoju djece i postupanju. Kada je djete problematično ? I Te se ne uči kako se može u samostalnoj međunarodno jako priznatoj sa jako malom ( premalom plačom ... prikaži još!ačom preživjeti ) ? Inaće kako god se voli djete mislim da nema toga da se uvijek u svakom momentu suzdrži ... A u Hrvatskoj vjerujem da 99% svoje dijete derne kad smatra to za korisno ! Sa obzirom na balkanski gen. Gdje se okrivljenik žali na policijsko izživljavanje i prebijanje gnječenje tetisa a to podržava velika večina komentatora preko 99% !