Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brodsko-posavska županija

Brodsko kolo najveća je manifestacija

Brodsko kolo
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
03.08.2018.
u 12:00

Sadržaji Brodskog kola traju od siječnja do prosinca i sastoje se od 14 različitih programa

Brodsko-posavska županija poznata je po svojim tradicijskim manifestacijama među kojima je najslavnije Brodsko kolo. Nekoć su se prilikom obilježavanja Dana sv. Stipana Brođani okupljali na glavnome gradskom trgu i igrali veliko brodsko kolo, koje je nerijetko činilo i na stotine povezanih ruku raskošno “nagizdanih” šokačkih momaka i snaša.

I danas cijeli Slavonski Brod živi za Kolo, no program je nešto drugačiji. Posjetitelji danas mogu posjetiti razne etnografske i likovne izložbe, prisustvovati dječjim smotrama, sajmu kolača, smotrama konjskih zaprega te natjecanju u preponskom jahanju i dvoprezi. Također, cijeli grad odzvanja od glazbe koja se izvodi na smotrama izvornog pjevanja i folklornih skupina, a najviše pozornosti redovito privlači izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji.

Sadržaji Brodskog kola traju od siječnja do prosinca i sastoje se od 14 različitih programa, a na prvom je mjestu suradnja s drugim važnim smotrama folklora. Izmjenjuju se tako najkvalitetnije skupine folkloraša, koje onda vidi cijela Hrvatska
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

18.000 primjeraka vrijedne književne građe pohranjeno je u knjižnici brodskog franjevačkog samostana. Tu su i dvije neprocjenjive inkunabule iz 1492. i 1495. godine.

Zabravljeno selo Lovčić čuva dva vrijedna spomenika ranosrednjovjekovne kulture

Na samo 20 kilometara od Slavonskog Broda, iznad bogatih i plodnih stupničkih vinograda, smjestilo se maleno, gotovo zaboravljeno selo Lovčić. Iako su gotovo svi ostaci ranosrednjovjekovne kulture Hrvata na ovom prostoru nestali, upravo selo Lovčić čuva dva lijepa spomenika iz tog doba, koja svakako vrijedi vidjeti i koji svake godine privlače sve više turista u potrazi za takvim znamenitostima.

Ovdje oni posjećuju crkvicu sv. Martina iz 1167. godine, koja je oslikana freskama koje dočaravaju prizore iz onovremenog svakodnevnog života, a u Lovčiću su i ostaci srednjovjekovne utvrde koja je uništena u vrijeme provale Tatara u ovaj kraj.

Zbog strogih propisa koji su određivali područje zabrane gradnje, smjer protezanja ulica i visinu zgrada, tvrđava je uvelike oblikovala i izgled samog grada Broda. Primjerice, u slučaju rata sve kuće u gradu morale su biti srušene kako bi topovi mogli djelovati
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije