Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEDAN 100 MILIJUNA EURA

Brodosplit predao brod za polarne ekspedicije, vratio državna jamstva i kredit HBOR-u

Foto: Brodosplit
1/8
02.04.2021.
u 12:40

U splitskom brodogradilištu održana primopredaja putničkog broda za polarne ekspedicije vraćena Brodopslit nakon primopredaje vratio državna jamstva i kredit HBOR-u

U Brodosplitu je obavljena primopredaja novogradnje 487. putničkog broda za polarne ekspedicije, koji će nositi ime ''Ultramarine''. Tehnološki napredan brod za polarne ekspedicije ugovoren je s američkom tvrtkom Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije.

Ultramarine je dugačak 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima te će imati nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija za sve njih. Brod sadrži dva helidroma i dva helikoptera kako bi puttnici mogli uživati i jedinstvenim polarnim krajolicima iz zraka.

- Kada smo u svibnju prošle godine porinuli novogradnju 487, upravo smo izlazili iz prvog vala pandemije i nitko se tada nije nadao da će COVID-19 još tako dugo biti jedna od najvećih prijetnja za cijeli svijet. Od tada smo, uza sva ograničenja, opasnosti i prijetnje koju pandemija nosi sa sobom, u potpunosti uspjeli završiti novogradnju 487, Ultramarine, što pokazuje sposobnost Brodosplita da i u najtežim uvjetima završava naručene poslove u ugovorenim rokovima, rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Ukupna vrijednost broda je preko 100 milijuna eura, a domaća komponenta je 70 posto. Ovaj brod ne bi bilo moguće graditi da Vlada RH nije svojom odlukom od 16. svibnja 2018. dala jamstvo za financiranje njegove izgradnje. Kredit za njegovu gradnju je osigurao HBOR.

- Njime smo vrlo zahtjevnom svjetskom tržištu pokazali mogućnosti hrvatske brodogradnje, mogućnosti Brodosplita koji izrasta u lidera Europskih graditelja polarnih kruzera, rekao je Tomislav Debeljak.

Odmah po izvršenoj primopredaji HBOR-u je od strane naručitelja vraćen cjelokupni iznos kredita u iznosu od 87,9 milijuna eura, uvećan za pripadajuće naknade i obračunatu kamatu koju je HBOR ostvario financiranjem ovoga projekta. Vladi RH je odmah vraćeno državno jamstvo kojim je podržala ovaj projekt i omogućila financiranje izgradnje novogradnje 487 u visini od 68,1 milijuna eura, a državni će proračun prihodovati 724 tisuće eura naknade za jamstvo.

Zadovoljan je bio i naručitelj.

-Preuzeli smo ne samo vlasništvo nad novim brodom, jer je to uistinu nešto više od vlasništva. Službeno smo u svoju flotu uvrstili brod koji mijenja pravila igre i koji će uskoro postati operativna baza bez premca za sve polarne avanture. Svaki segment Ultramarine-a je dizajniran i projektiran kako bi naša posada s lakoćom odvela goste duboko u polarnu divljinu, bolje nego ikad prije. Novi brod u rukama jedne od najiskusnijih posada u ekspedicijskoj industriji omogućit će nam stvaranje istinski imerzivnih avantura izvan broda uz paralelno superiorno iskustvo na brodu, rekao je Andrew White, predsjednik tvrtke Quark Expeditions.

Komentara 32

Avatar Asterix
Asterix
14:04 02.04.2021.

Skoro sam izgubio nadu da se ovako nešto može proizvesti kod nas. Svaka čast!! Zanimljivo da članak o Elli ima 3 puta više pregleda. Izašao je nešto ranije ali svejedno...

NM
nemirno more
12:57 02.04.2021.

Bravo...iskrene čestitke

GE
genex
14:09 02.04.2021.

svaka čast g.debeljaku i radnicima brodosplita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije