Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
niz sumnji

Braća Višković iz HEP-a izvukla milijune kuna?

alfredo višković
Foto: Patrik Maček/PIXSELL
1/3
08.09.2014.
u 11:00

Nakon niza sumnji na izvlačenje novca u postupku pripreme projekta Plomin C, ovih je dana slučaj preuzelo i Državno odvjetništvo...

Nakon niza sumnji na izvlačenje novca u postupku pripreme projekta Plomin C, ovih je dana slučaj preuzelo i Državno odvjetništvo. Naime, do sada je sve ostalo na izvješću revizije i porezne kontrole, koje slučaj nisu prijavljivale nadležnima. Riječ je o poslovima koje je vodio Alfredo Višković kao voditelj projekta Plomin C, sve do prije dvije godine kada je maknut s projekta, a prije godinu dana i otišao iz HEP-a, zbog, kako je tada navedeno, sukoba interesa. Za potrebe projekta naručivao je razne studije, od niza različitih društava, za koje je naknadno utvrđeno da su međusobno povezana i da su u vlasništvu ili suvlasništvu njegova brata Roberta Viškovića.

Sukob interesa

Porezni nadzor obavljen je za razdoblje od 2008. do 2010. godine i utvrđeno je da je A. Višković naručivao studije, čija je izrada prebacivana na nekoliko tvrtki povezanih s njegovim bratom, a u konačnici završila u tvrtki u kojoj je sam A. Višković imao udjel, što znači da je novac na kraju završio kod njega i s njim povezanim osobama. No, opravdano postoje sumnje da je prije i poslije tog razdoblja za koji je nadzor proveden, po istoj shemi vođen posao i da je puno više novca za taj projekt i izradu studija, a spominje se iznos od 20 milijuna kuna, nestalo iz HEP-a. No to će dokazati tek novi nadzor. Za izradu dviju studija koje su bile predmet nadzora – zaštita okoliša i uvođenje GIS sustava – utrošene su, prema utvrđenom poreznom nadzoru, 1,650.904 kune.

HEP je izradu studije povjerio tvrtki Ekonerg, koja je taj posao, kako se može zaključiti iz nadzora, prebacila na tvrtku Urbis 72. Urbis 72 je dao specijalnu punomoć tvrtki Urbis Tech Roberta Viškovića, brata A. Viškovića, da je zastupa pred investitorom, tj. HEP-om, i članovima konzorcija. Odnosno, dva brata vodila su sastanke i utvrđivala uvjete.

No, Urbis 72 prebacuje izradu studija i ugovara za njihovu izradu od tvrtki Forma Inženjering čiji je 50-postotni vlasnik Roberto Višković, dok drugi dio udjela ima laburist William Negri te tvrtke Urbis Tech, čiji je direktor i osnivač R. Višković. No, te dvije tvrtke zatim naručuju studije od tvrtke Ambassadors Club iz Zagreba, čiji je 50-postotni vlasnik od 2005. do 2009. godine bio sam A. Višković uz Milenu Margetić. Nakon 2009. godine Alfredo udjel prebacuje na brata Roberta. Forma Inženjering nema nijednog zaposlenika, isto kao ni Ambassadors Club, a Urbis Tech jednog zaposlenika, a sve su često u blokadama. Zanimljiva je zato činjenica da tvrtka Urbis 72, koja ima vodeći kadar u poslovima urbanizacije na području Istre i koja je vodila vodeće projekte, povjerava posao manjim tvrtkama bez zaposlenika i iskustva.

Sudjelovali i fakulteti

Iako, prouče li se neke od afera vezane za privatizaciju, prodaju ili prenamjenu zemljišta na području Istre, vidi se da je u njima sudjelovala tvrtka Urbis 72. William Negri, partner R. Viškoviću u tvrtki Forma Inženjering, inače je donedavni predsjednik ogranka Laburista u Labinu i zastupnik Laburista u Gradskom vijeću Labina, koji je i zahvaljujući toj funkciji mogao sudjelovati u donošenju odluka vezanih za gradnju Plomina C. No zanimljivo je, a nikad objašnjeno, da je krajem pretprošle godine Negri izašao sa sjednice kad se donosila odluka vezana za Plomin C.

Sada se može zaključiti da nije htio sudjelovati u odlukama vezanim za Plomin C jer je bio u sukobu interesa, s obzirom na to da je sudjelovao u izradi studija, što prije obavljenog nadzora nitko nije znao. Na izradi studija sudjelovali su različiti fakulteti, poput Ekonomskog u Zagrebu i FER-a te instituti. Tako postoje sumnje, iako nisu potvrđene, da je A. Višković upravo zbog povjeravanja poslova na izradi studija Tehničkom fakultetu u Rijeci uspio i usporedno napredovati na tom fakultetu – od docenta do mjesta izvanrednog profesora, a sada je tamo i zaposlen. Pokušali smo telefonski za izjavu dobiti Alfreda i Roberta Viškovića, ali se nisu javljali, kao ni Milena Margetić. Porezni nadzor im je, kako je vidljivo iz spisa, odredio kaznu, no ne zna se je li to plaćeno.

Uvidom u zemljišnoknjižne izvatke vidljivo je da braća Višković i njihove tvrtke imaju vrijedne nekretnine, od Zagreba do Istre. Primjerice, nekad poznati istarski motel Vidikovac u Plominu, koji su preimenovali u hotel Flanona, kuću s bazenom u Trgetarima, kuću u Rapcu, Urbis Tech je i od Urbisa 72 kupio zgradu koja je nekada bila zgrada katastra u Labinu, a imaju stan i poslovni prostor i u Zagrebu...

>>Japanski Marubeni dao najbolju ponudu za gradnju Plomina C

Komentara 68

TM
tony_montana
11:54 08.09.2014.

šok i nevjerica!!!! da je netko iz državne firme izvlačio novac!???

TZ
tarantula-zg
11:23 08.09.2014.

vise manje svi manji i veci natjecaji za HEP u zadnjih 15-ak godina (a mozda i dulje) su namjesteni za skupinicu dobro umrezenih prijatelja i rodjaka nesto kao energo-kartel zagrebite malo po bilo kojem natjecaju, naci cete svasta ako se se kome uopce da kopati po tim Augijevim stalama

DU
Deleted user
11:31 08.09.2014.

Svaku kupoprodaju, ako ne stranke iz ugovora, ono javni bilježnik MORA prijaviti Poreznoj. Ako nekretnine kupuje tvrtka, ona MORA platiti nekretninu sa svog žira. Ako je žiro blokiran - nemoguće je trošiti novac na kupnje jer se novac plijeni zaa dugove. Braća kao građani nisu u mjesec dana stekla privatnu imovinu - a o tome saznanja ima također Porezna. Kako je moguće da se tijekom 2008., 2009., 2010. nije odmah reagiralo. I napokon, KAKAV je to zakon koji dopušta PREBACIVANJE posla dobivenog na natječaju? To je davno trebalo onemogućiti. Ako odabrana tvrtka nije u stanju izvršiti ugovoreno - novi natječaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije