Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVNI PROBLEMI

Kalmeti ročište odgođeno jer je suoptuženik promijenio odvjetnika, Ferenčaku zbog smrti svjedokinje

Božidar Kalmeta
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/2
12.06.2017.
u 14:19

Ferenčak je prošli tjedan, netom prije no što je HNS odlučio ući u HDZ-ovu Vladu, ponovo izabran za političkog tajnika te stranke

Osim činjenice da su u rijetko viđenom političkom preokretu HDZ i HNS prošli tjedan postali članovi iste Vlade, te dvije stranke imaju još jednu zajedničku karakteristiku. A ta je da se viđeniji članovi iz obje stranke iz razno raznih razloga povlače po hrvatskim sudovima. Pa su tako na zagrebački Županijski sud u ponedjeljak trebali doći HDZ-ov Božidara Kalmeta te HNS-ov Srećko Ferenčak. Prvi je na sud trebao doći zbog pripremnog ročišta u aferi HAC - Remorker, a drugi zbog ponovljenog suđenja u aferi Nanbudo. No ni jedan ni drugi na sudu se nisu pojavili, jer su obje rasprave odgođene unaprijed.

U Kalmetinom slučaju pripremno ročište je odgođeno jer je Igor Premilovac, jedan od Kalmetinih suoptuženika promijenio odvjetnika kojem treba vremena da se upozna sa spisom, dok je u slučaju Ferenčaka rasprava odgođena zbog smrti svjedokinje koja je u ponedjeljak trebala sjesti na klupu za svjedoke. Ferenčak je prošli tjedan, netom prije no što je HNS odlučio ući u HDZ-ovu Vladu, ponovo izabran za političkog tajnika te stranke.

A zbog afere Nanbudo po sudovima se povlači već godinama jer je riječ o optužbama iz 1996., a dvije osuđujuće presude do sada je ukinuo Vrhovni sud. Posljednja osuđujuća presuda ukinuta je početkom ove godine, a njome su Ferenčak te Petar Turković u rujnu 2014. bili osuđeni zbog zloporabe položaja jer su od grada Zagreba 1996. po povoljnim uvjetima otkupili zemljište namijenjeno izgradnji centra za invalide, a potom ga po višestrukoj cijeni prodali Konzumu. Njih se dvojica terete da su 1996. Nanbudo institutu prvo posudili 520.000 kuna, da bi institut po simboličnoj cijeni dobio građevinsko zemljište od oko 5000 četvornih metara. Na zemljištu se isključivo trebao graditi Centar za dnevnu skrb invalidnih osoba.

U listopadu 2001. na skupštini Nanbudo instituta odlučeno je da se zemljište za gradnju centra prenese na Ferenčakovu tvrtku Ferbos inženjering i Turkovića, a oni su ga u svibnju 2002. prodali Konzumu za 10,6 milijuna kuna. Na prvom suđenju bili su osuđeni na po godinu i pol dana zatvora, no presudu je u srpnju 2012. ukinuo Vrhovni sud. Na drugom suđenju su u rujnu 2014. osuđeni na djelomične uvjetne kazne od po godinu i dva mjeseca zatvora, te vraćanje nezakonite zarade ostvarene na preprodaji zemljišta, no i tu je presudu ukinuo Vrhovni sud. Ponovljeno, treće suđenje, počelo im je u ožujku ove godine, a njih dvojica niječu krivnju.

Što se tiče Kalmete, njega čeka početak suđenja po dvije optužnice, koje su spojene u jednu, a zbog tih optužnica morao se povući iz kandidature za gradonačelnika Zadra na posljednjim lokalnim izborima. Optužen je u kraku afere Fimi medija da je u vrijeme dok je bio ministar u Vladi Ive Sanadera od tvrtke Fimi media naručio izradu propagandnog spota koji je plaćen 630.000 kuna, no nikada nije objavljen. Osim toga s još desetak osoba tereti ga se da je iz HAC-a preko tvrtke Remorker izvlačio novac, a prema optužnici radi se o 40-aka milijuna kuna. Optužnica za Fimi mediju podignuta je u studenom lani, a za HAC-Remorker u lipnju 2015. No suđenje mu još nije počelo jer su obrane prvo tražile izdvajanje nekih dokaza kao nezakonitih, pa spajanje postupaka. Sada je ročište odgođeno zbog Igor Premilovca, koji je promijenio odvjetnika, a kako se radi o dosta obilnom spisu, novom će odvjetniku trebati vrijeme da se upozna s njim. Drugim riječima, suđenje Kalmeti i ostalima teško da će početi prije jeseni.

Komentara 2

BU
Bubalamala
16:08 12.06.2017.

Taktika je ista, stalno se ponavlja, prave smijuriju od pravosuđa, to je ono što ja smatram da na nivou države kao i glavnog grada Zagreba vladaju mafijaške metode !

PU
Pukovnik
14:38 12.06.2017.

Kakvo sudenje? Dok je njegova 'Ndrangheta na vlasti nema presude. On i Juda Iskariot su negdje tu po krivnji. Ali s ovakom koalicijom pravosude ne moze prezivjeti ni na aparatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije