Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje Dnevnika Nove TV

Većina građana ne podržava koaliciju HDZ-a i HNS-a

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
11.06.2017.
u 19:46

Ispitanici misle da je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković najmudrije djelovao u krizi te da će SDP izabrati novo vodstvo i ojačati

Novu Vladu HDZ-a i HNS-a, prvu takvu u povijesti moderne Hrvatske, za koju je premijer Andrej Plenković dobio potporu 78 zastupnika u Saboru ne podržava većina građana, točnije njih 56 posto misli da smo trebali ići na nove izbore. Pokazalo je to ekskluzivno istraživanje koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos i prema kojemu novonastalu koaliciju podržava samo 32 posto birača, dok njih 12 posto ne zna što bi o njoj mislilo.

Unatoč tome, većina ispitanika misli da će ova Vlada odraditi svoj mandat do kraja unatoč tankoj većini. Takvog je stajališta 36 posto ispitanih, a njih 29 posto misli da će Vlada trajati do jeseni. Da će trajati do izglasavanja proračuna u kasnu jesen, smatra pak 15 posto građana.

Zanimljiv je i stav građana o pojedinim sudionicima političke krize. Da je najmudrije u svemu djelovao premijer Andrej Plenković i HDZ, misli 34 posto ispitanika, dok ih 12 posto smatra kako su mudro odigrali oni HNS-ovci koji su podržali Vladu, a 12 posto da su to HNS-ovci koji su bili protiv. Trećina ispitanika misli da će HNS i na idućim izborima koalirati s HDZ-om, dok ih 32 posto smatra da će HNS izaći samostalno, ali i ostvariti jako loš rezultat. Da će HNS-ovci izaći na idućim izborima samostalno i zadržati rezultat kao i na sadašnjim izborima, misli tek 16 posto ispitanika. Čak 61 posto ispitanika smatra kako je HNS izabrao koaliciju s HDZ-om kako bi sudjelovao u vlasti, a 18 posto ih smatra da se razlog skriva u obrazovnoj reformi, odnosno da su htjeli natjerati HDZ da je provede.

Istraživanje je pokazalo i što o svemu kažu SDP-ovi birači. Oni su podijeljeni oko pitanja što će se događati u SDP-u nakon što je HNS otišao u savez s HDZ-om. Da će stranka ipak izabrati novo vodstvo, smatra 27 posto ispitanika, koji drže da će to osnažiti SDP. Istodobno, njih 23 posto misli da će na čelu stranke ostati Davor Bernardić i da će stranka slabjeti. No i 20 posto birača misli da će stranka s Bernardićem ojačati svoju poziciju. Istraživanje je provedeno od 9. do 11. lipnja na stratificiranom slučajnom uzorku od 500 punoljetnih građana. Pogreška mjerenja je +/– 4,4%.     

Komentara 71

MA
marijaqwer
20:11 11.06.2017.

Problem koalicije hdz- hns je u nepoštivanju volje glasača. Plenković ne poštuje volju hdz- ovih glasača, a hns ionako nema glasače. Smisao vlade je provođenje volje glasača, a smisao ove vlade je ostati na vlasti.

DO
dopizdilomi
20:26 11.06.2017.

U biti većina građana ne podržava ni ovu a ni prošle vlasti. Treba uvesti zakon o kažnjavanju ne izlaska na glasovanje a isto tako sve ispod 51 % izlaznosti proglasiti nevažećim.

JK
ja-kan
20:23 11.06.2017.

Pa naravno da građani ne podržavaju korupciju i klijentelizam. Korupciju i klijentelizam podržavaju oni koji u tome sudjelu pa to je svima jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije