Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SHINZO ABE

Ubojica rekao policiji zašto je ubio bivšeg japanskog premijera, poznati i detalji o oružju

Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
08.07.2022.
u 14:57

Abe je bio premijer od 2006. do 2007. i ponovno od 2012. do 2020. godine.

Shinzo Abe (67), bivši premijer Japana, preminuo je u bolnici u koju je hitno prebačen u petak poslijepodne nakon što se srušio krvav tijekom govora u gradu Nara, javlja javna televiziji NHK. Upucan je s leđa, nakon čega je na mjestu događaja priveden muškarac.

VIDEO Bivši japanski premijer umro u bolnici

Tijek događaja:

14:52 - Policija je otkrila kako im je ubojica rekao da je Abe povezan s organizacijom koja mu se zamjerila. 

- Osmunjičenik je priznao da je ubio bivšeg premijera. Po našim saznanjima, nije pripadnik nikakve organzacije - rekli su.  

Otkriveni su novi detalji o oružju  koje je koristio napadač. Policija kaže kako je riječ o oružju kućne izrade, dugo je oko 40 centimetara, a težinu naprave ne znaju.

- Nismo mjerili zbog opasnosti od moguće detonacije - rekli su. 

Policija je potvrdila da je u kući atentatora pronađeno još nekoliko komada sličnog oružja. Osumnjičenik je na mjesto ubojstva stigao vlakom, ali ne zna se točno kada i koliko je dugo bio na tom području.


13:45 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti predsjedniku japanske Vlade Fumiju Kishidi u povodu smrti bivšeg premijera Shinza Abea.

- Duboko me potresla vijest o atentatu na gospodina Shinza Abea, kojeg sam i osobno poznavao te izuzetno cijenio. Njegovim preranim odlaskom Japan je izgubio istaknutog državnika, a svijet pouzdanog partnera. U ovim teškim trenucima naše su misli uz obitelj Abe i japanski narod. Molim Vas da uime hrvatskog naroda, Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja - naveo je Plenković. 


13:35 - Pretragom kuće osumnjičenog napadača pronađeno je nešto za što policija vjeruje da je eksploziv. Sigurnosni službenici na mjestu gdje je Shinzo Abe upucan uhvatili su 41-godišnjeg muškarca koji je sada u policijskom pritvoru. Osumnjičenik je identificiran kao Tetsuya Yamagami, stanovnik Nare.

Policija je otkrila nekoliko mogućih eksplozivnih naprava tijekom pretrage njegove kuće, javljaju lokalni mediji. Japanska nacionalna televizija NHK izvijestila je da se tehničari za deaktiviranje bombi pripremaju izvesti kontroliranu eksploziju u objektu.

Dužnosnici tek trebaju komentirati motive osumnjičenika, ali lokalni mediji izvijestili su da je Yamagami rekao policiji da je "nezadovoljan bivšim premijerom Abeom i da ga je namjeravao ubiti".

Odvođenja osumnjičenika za kojeg se vjeruje da je pucao u bivšeg japanskog premijera
Foto: TAKENOBU NAKAJIMA/REUTERS


13:01 -  Shinzo Abe oborio je japanski rekord u broju dana provednih na dužnosti premijera, zagovarajući ambiciozne ekonomske reforme, sklapajući uspješne međunarodne saveze i relativno uspješno izbjegavajući reforme. 

Dvije godine nakon što ga je loše zdravlje prisililo da napusti premijersku dužnost, podlegao je ranama zadobivenim u petak u atentatu tijekom predizborne kampanje. 

>>> OPŠIRNIJE


12:45 - Sućut je putem Twittera izrazio i njemački kancelar Olaf Scholz.

- Atentat me ostavio šokiranim i duboko ožalošćenim. Moja najdublja sućut ide njegovoj obitelji, mom kolegi Fumiu i našim japanskim prijateljima. Čvrsto stojimo uz Japan u ovim teškim trenucima - navodi.


12:31 - Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je osobno pismo sućuti obitelji ubijenog bivšeg japanskog čelnika Shinza Abea, nazivajući ga "izvanrednim državnikom".

- Molim vas primite moju najdublju sućut povodom smrti vašeg sina i supruga, Shinza Abea - napisao je Putin u pismu upućenom Abeovoj majci i supruzi.


12:19 - Aktualni japanski premijer Fumio Kishida osudio je ubojstvo Shinza Abea, nazvavši ga činom brutalnosti. Istaknuo je da je Abe sjajno vodio zemlju te kako je nakon njegova ubojstva "ostao bez riječi".

- Imam veliko poštovanje prema naslijeđu koje je Shinzo Abe ostavio iza sebe i izražavam mu najdublju sućut - rekao je Kishida i opisao Abea kao "osobnog prijatelja" i nekoga s kim je "provodio puno vremena".

- Dobio sam dragocjene savjete i podršku od Abea - dodao je.

- Moramo osigurati da se slobodni i pošteni izbori provedu sigurno i ne smijemo dopustiti da ovaj incident utječe na svakodnevno upravljanje. Odlučni da nikada ne pokleknemo pred nasiljem, sutra nastavljamo izbornu kampanju - kazao je.


12:14 - Brojni strani čelnici objavili su poruke sućuti zbog smrti Shinza Abea. Mnogi od njih radili su s bivšim premijerom tijekom njegova dugog mandata. Australski premijer Anthony Albanese rekao je da je Abe bio "veliki prijatelj i saveznik Australije".

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nazvala je Abea "divnom osobom", dodavši: "Ovo brutalno i kukavičko ubojstvo Shinza Abea šokiralo je cijeli svijet".

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan također je tvitao izraze sućuti, nazivajući pucnjavu "napadom na demokraciju" i "sramotnim činom kukavičluka da se ušutka politički vođa".

"Moje su misli s njegovom obitelji, prijateljima i japanskim narodom. Ujedinjeno Kraljevstvo je uz vas u ovom mračnom i tužnom trenutku", poručio je Boris Johnson.


11:48 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na Twitteru je osudio ubojstvo svog prijatelja i suradnika.

- Duboko sam ožalošćen gnjusnim ubojstvom Shinza Abea, branitelja demokracije i mog prijatelja i suradnika tijekom godina. Moja najdublja sućut njegovoj obitelji, premijeru Fumiu Kishidi i narodu Japana - poručio je.


11:29 - Metak koji je ubio bivšeg japanskog čelnika Shinza Abea bio je "dovoljno dubok da mu dopre do srca", rekli su liječnici s Medicinskog sveučilišta Nara. Njih 20 pokušavalo je spasiti Abea, no nisu mogli zaustaviti obilno krvarenje. Spašavali su ga četiri i pol sata te pokušali izvršiti transfuziju krvi za koju su upotrijebili više od 100 jedinica krvi. 

Potvrđeno je kako je bivši premijer imao dvije rane za koje se vjeruje da su od metka, no liječnici nisu mogli pronaći metke tijekom operacije. Abe je pao fjohnu stanje kardiopulmonalnog zastoja na mjestu zločina, rekao je jedan od liječnika te naveo je metak prouzrokovao rane u i Abeovom ramenu. Podsjetimo, zadobio je prostrjelnu ranu na desnoj strani vrata.

Bolnica u kojoj je Abe preminuo
Foto: ISSEI KATO/REUTERS


11:18 - Indijski premijer Narendra Modi poručio je da će se sutra obilježiti nacionalni dan žalosti zbog smrti bivšeg japanskog premijera. 

- U znak našeg najdubljeg poštovanja prema bivšem premijeru Abeu Shinzu, nacionalni dan žalosti obilježit će se 9. srpnja 2022. - poručio je. 

- Neopisivo sam šokiran i tužan zbog tragične smrti jednog od mojih najdražih prijatelja, Shinza Abea. Bio je vrhunski svjetski državnik, izvanredan vođa i izvanredan administrator. Posvetio je svoj život kako bi Japan i svijet učinio boljim mjestom - naveo je Modi.


11:12 - Poljski premijer Mateusz Morawiecki na Twitteru je istaknuo kako je "duboko potresen viješću o atentatu". 

- Moje misli su s obitelji našeg japanskog prijatelja koji je uvijek bio vrlo ljubazan prema Poljskoj. Neka počiva u miru - poručio je. 


10:53 - Bivši japanski premijer Shinzo Abe preminuo je od posljedica ranjavanja vatrenim oružjem, objavila je japanska javna televizija NHK.

Visoki dužnosnik Liberalno-demokratske stranke rekao je da je Abe preminuo u bolnici u kojoj je bio na liječenju.


10:29 - VIDEO: Upucan bivši japanski premijer: Objavljen je identitet napadača. Napomena, riječ je o uznemirujućem sadržaju


10:20 - Pokušaj ubojstva bivšeg japanskog premijera zaprepastilo je svijet, pa tako i potpredsjednika Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva Tončija Tadića, kojemu je Shinzo Abe osobno dodijelio najviše japansko odlikovanje - "Red izlazećeg sunca".

Ugledni fizičar je uvjeren kako će napadač dobiti smrtnu kaznu ako bivši japanski premijer umre, piše Dnevnik.hr.

>>> OPŠIRNIJE


9:13 - Pogledajte trenutak kad je Abeovo osiguranje zaustavilo napadača

Foto: Reuters/PIXSELL


8:22 - Nevjerojatan čin političkog nasilja zaprepastio je svijet. Brojni sadašnji i bivši čelnici država na društvenim mrežama izražavaju svoju nevjericu.

Želju za brzim oporavkom izrazila je i čelnica Europske Komisije Ursula von der Leyen.

- Krajnje sam užasnut i tužan kada sam čuo za napad na Shinza Abea. Moje su misli s njegovom obitelji i voljenima - napisao je britanski premijer u ostavci Boris Johnson.

 - Duboko sam potresen napadom na mojeg dragog prijatelja Abe Shinza. Naše misli i molitve su s njim, njegovom obitelji i narodom Japana - napisao je indijski premijer Narendra Modi.


8:20 - Japanski mediji pišu da je osumnjičen Tetsuya Yamagami (41), inače stanovnik Nare. On je služio u japanskoj vojsci. Yamagami je navodno kazao policajcima da je bio nezadovoljan s Abeom i želio ga je ubiti, piše Reuters.


8:10 - Bivši japanski premijer Shinzo Abe zadobio je prostrjelnu ranu na desnoj strani vrata, priopćila je Agencija za upravljanje požarima i katastrofama Ministarstva unutarnjih poslova i komunikacija u Tokiju.

Foto: Reuters/PIXSELL

Odvezla ga je hitna pomoć, a zatim je medicinskim helikopterom prebačen u bolnicu, gdje je sada podvrgnut hitnom liječenju, objavila je agencija.


7:52 -  Premijer Fumio Kishida izjavio je na izvanrednoj konferenciji za medije da se doktori bore da spase život Shinza Abea. Potvrdio je da je bivši premijer u kritičnom stanju.

"Ovo nije čin koji ćemo oprostiti", naveo je.

Napominjemo, političko nasilje u Japanu je rijetkost, baš kao i nasilje počinjeno vatrenim oružjem.

Foto: Reuters/PIXSELL


7:43 -  Svjedokinja koja je bila u neposrednoj blizini gdje je stajao Abe Shinzo kad ga je upucao napadač kaže da se bivši premijer srušio odmah nakon drugog hica.

Kazala je za NHK da je vidjela muškarca kako se približava Abeu s leđa dok je bivši premijer držao govor. Rekla je da nije vidjela da je netko pao nakon prvog pucnja, za koji je ustvrdila da je bio vrlo glasan. Međutim, potom se začuo drugi hitac nakon kojeg je pao Abe.  

Mnogo ljudi se okupilo oko Abea kako bi mu pružili hitnu pomoć, kazala je i dodala da je osumnjičeni ostao na licu mjesta ni ne pokušavajući pobjeći, s odloženim pištoljem, te da su ga uhvatili ljudi koji su se njoj činili kao članovi osiguranja.


7:36 - Pogledajte fotografije

1/12

7:33 -  Napad na japanskog premijera Shinza Abea promijenit će zemlju "zauvijek", rekla je stručnjakinja za sigurnost.

"Ne samo da je rijetko, već je i kulturološki nedokučivo", rekla je Nancy Snow, direktorica Međunarodnog sigurnosnog industrijskog vijeća za CNN.

"Japanci ne mogu zamisliti da imaju kulturu oružja kakvu imamo u Sjedinjenim Državama. Ovo je trenutak bez riječi. Stvarno osjećam nedostatak riječi. Molim za najbolje za bivšeg premijera", ustvrdila je.


7:28 - Pogledajte trenutak kad napadača zaustavlja osiguranje bivšeg premijera

 


7:20 -  Glavni glasnogovornik japanske vlade Matsuno Hirokazu potvrdio je da je bivši premijer upucan oko 11:30 sati po lokalnom vremenu u prefekturi Nara i da je priveden muškarac osumnjičen za taj čin.

Matsuno je rekao da je takav barbarski čin potpuno neprihvatljiv, te da ga Vlada oštro osuđuje.


7:05 - Na društvenim medijima pojavile su se snimke i fotografije navodnog trenutka pucnjave kao i sukoba Abeinog osiguranja s navodnim napadačem.

 

 

7:00 - Bivši guverner Tokija Yoichi Masuzoe napisao je u tvitu da je 67-godišnji Abe u stanju kardiopulmonalnog zastoja. Taj izraz se često koristi prije nego što se smrt službeno potvrdi u Japanu, piše BBC.


6:35 - Prema dužnosniku Liberalno-demokratske stranke, Abe je upucan u prsa i odvezla su ga kola hitne pomoći, tvrde japanski mediji, prenosi CNN.


6:25 - Policija je uhitila 41-godišnjeg muškarca osumnjičenog za pokušaj ubojstva i oduzela mu pištolj, javlja NHK.

Foto: Reuters/PIXSELL


6:00 -  Novinar NHK-a tvrdi da je čuo dva pucnja.


5:46 - Bivši japanski premijer je navodno upucan tijekom govora u gradu Nari. Prevezen je u bolnicu, javljaju lokalni mediji.

Abe je stigao u Naru kako bi sudjelovao u kampanji za predstojeće izbora. Abe je bio premijer od 2006. do 2007. godine i ponovno u razdoblju od 2012. do 2020. godine. Napominjemo, Japan ima jednu od najnižih stopa zabilježenih slučajeva nasilja vatrenim oružjem na svijetu.

Ključne riječi

Komentara 37

GE
geler203
07:52 08.07.2022.

Zanimljivo još nema vijesti kako policija u Nizozemskoj puca po prosvjednicima poljoprivrednicima.

Avatar Marko
Marko
16:52 08.07.2022.

Hrvatski političari na aparatima..

ĆA
ĆanotaKrljo
13:50 08.07.2022.

Nikakvo čudo za Japan , kad im 50 godina nema napretka ... bitno je da naši "saboraši " rade ko švicarski sat , pa zbog toga imamo i kamikaze koji dođu direktno na Markov trg da bi im svojim samoubilačkim činom ukazali povjerenje !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije