Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iustitia et pax

Biskup Košić: Izađite i dajte svoj glas 'za'

Vlado Košić
Pixsell
28.11.2013.
u 13:42

- Ovo je prvi referendum građanske inicijative u slobodnoj i nezavisnoj Republici Hrvatskoj, kao oblik neposrednog odlučivanja - poručili su iz Komisije Iustitia et Pax HBK, u pozivu na referendum. Uspjeh na njemu, kažu,

Katolička crkva ponovila je svoj poziv za nedjeljni referendum, pa je biskup sisački mons. Vlado Košić, predsjednik Komisije Iustitia et Pax Hrvatske biskupske konferencije na današnjoj konferenciji za novinare još jednom poručio: "Izađite na referendum i dajte svoj glas ZA!"

Iustitia et Pax obratila se javnosti posebnom izjavom u kojoj kaže kako je ovo "prvi referendum građanske inicijative u slobodnoj i nezavisnoj Republici Hrvatskoj, kao oblik neposrednog odlučivanja".

- Ovim referendumom se ne dira u ničija prava. Ovaj referendum može spriječiti hirovite promjene ustanove braka mogućom političkom samovoljom saborske većine, bez obzira na volju naroda, kao što je pokazao francuski slučaj.

Uspjeh ovog referenduma osigurat će da se ustanova braka kao zajednica žene i muškarca, koji sam po sebi daje i pravnu osnovu za osnivanje obitelji, trajnije pridrži onoj zajednici koja je najbolje okruženje za svako dijete – odgovornoj zajednici ljubavi majke i oca - rekli su iz Iustitie et Pax, zabrinuti "da je građanska inicijativa U ime obitelji za ustavnim definiranjem braka, koja nikako nije samo katoličke, ili kršćanske provenijence, nego i muslimanske i židovske i agnostičke i ateističke, pokazala da u Hrvatskoj o pitanjima temeljnih vrijednosti nema dijaloga, posebice ne institucionaliziranog dijaloga zakonodavne i izvršne vlasti s religijskim zajednicama".

- Stoga predlažemo da hrvatska Vlada i Sabor, bilo kod promjene Ustava, bilo kroz koji ustavni zakon, slijedi primjer Europske unije, kojoj sad Republika Hrvatska pripada, te uvede "redovit, otvoren i transparentan dijalog", prema članku 17. Lisabonskog ugovora, s Crkvama i drugim zajednicama - poručuju iz Iustitie et Pax.

 

Komentara 22

ČA
čarli123
16:53 28.11.2013.

Šta će meni neki fratar sugerirati za šta da glasujem, tko nemože sam zdravim razumom odučiti o čemu će glasovat boje neka ne glasa nego da glasa u tuđe ime. i po tuđem naputku.

LD
lopov drpiga
15:47 28.11.2013.

zašto se stvara toliki problem oko referenduma. zar to nije festival demokracije... pa ni ustavni sud je nije naštao ništa sporno u referendumskom pitanju...

PI
pinokio68
18:18 28.11.2013.

Ovi nasi,nazovi biskupi i kardinali treba pod hitno da odu na kurseve za biskupe diljem evrope,jer ovakvi kaki su ne trebaju nikom.Novca za kurseve imaju i previse jer sa nase grbace im ide 400 miliona kuna iz proracuna.Zasto im ide toliki novac to vlada treba pod hitno da ispita.Stim novcem bi se svake godine moglo napravite desetine manjih fabrika,obrtnicki tvrtki.. A ovako novac ide ovima koji nam prodaju vazduh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije