Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi vojni ordinarij

Biskup Jure Bogdan jača veze s Vatikanom, papa mijenja lice HBK

mons. Jure Bogdan
Foto: Zadarska nadbiskupija
01.12.2015.
u 18:00

Osim impresivne biografije, vrlo važne za novu titulu bile su Bogdanove veze u Rimu i Vatikanu

Imenovanjem mons. Jure Bogdana novim vojnim ordinarijem papa Franjo nastavio je promjene u hrvatskom episkopatu, koje su započele imenovanjem novog biskupa krčkog, mons. Ivice Petanjka, ovoga proljeća.

Riječ je, prije svega, o redovitoj generacijskoj smjeni biskupa, jer su biskupi dužni s navršenih 75 ljeta predati na raspolaganje Svetome Ocu svoj biskupski mandat, a na Svetoj Stolici je koliko će ga dugo nakon toga držati u službi i tražiti adekvatnog zamjenika. Tako su priče o smjenama biskupa zbog desničarenja ili slično obična naklapanja.
Međutim, točno je da Hrvatsku biskupsku konferenciju zahvaća velika promjena. I to zbog toga što nekoliko biskupa ima uvjete za mirovinu. Sada su to bili bivši biskup krčki mons. Valter Župan i bivši vojni biskup mons. Juraj Jezerinac, ali su prijedloge za umirovljenje papi poslali i biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović i šibenski mons. Ante Ivas, dok će to u ožujku iduće godine učiniti i hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk. Bez obzira što svi oni i dalje, kao biskupi u miru, ostaju članovi HBK, papa će snažno zahvatiti u biskupski korpus u Crkvi u Hrvata.

Kombinacija koju nije htio

Imenovanje biskupom mons. Jure Bogdana, koji je obavljao službu rektora Hrvatskog papinskog zavoda sv. Jeronima u Rimu (a koja je itekako važna i na glasu), nije bilo na razini iznenađenja i uzbuđenja kao kod imenovanja krčkog biskupa.

Mons. Bogdanu, prema pričama crkvenih kuloara, pastirski se štap već nekoliko puta smiješio. Posljednji put u jednoj prilično kompliciranoj situaciji oko podjele Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanjske biskupije, gdje je mons. Bogdanu trebao pripasti ovaj trebinjsko-mrkanjski dio (koji uključuje i Međugorje), a sadašnjem biskupu Periću samo mostarsko-duvanjski.

No na tu kombinaciju, kako se u Crkvi tada pričalo, sam mons. Bogdan, upravo zbog poštovanja prema biskupu Periću, nije htio prihvatiti. (A i mons. Perić je, uostalom, prije Bogdana bio rektor Sv. Jeronima.)

Novoimenovani vojni ordinarij dolazi s hrvatskog juga, iz Dalmacije, rođen je 1955. u Donjem Docu u Poljičkoj Republici i školovao se u Splitu i Rimu. Biografija mu je impresivna za crkvene prilike, a još veće značenje od toga imaju njegovi osobni kontakti i veze u Rimu i Vatikanu, što je, čini se, bilo od velike važnosti za ovo imenovanje.

Iz vatikanske perspektive to jamči snažnu i sigurnu polugu Svete Stolice među hrvatskim biskupima (što ne znači, da ne bi netko zlonamjerno protumačio, da su hrvatski biskupi neposlušni papi), ali s druge strane i snažniji utjecaj naših biskupa na vatikanske tokove, koji je itekako oslabio posljednjih godina.

Pomlađivanje episkopata

Ta se želja Svete Stolice može iščitati ne samo iz ovoga imenovanja nego i utjecaja na odluku da na čelu Komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnose s državom, od ovoga zasjedanja, više nije kardinal Bozanić, nego je to porečko-pulski biskup mons. Dražen Kutleša, koji je (kao i Bozanić) pravnik, ali je u Poreč došao sa službe u Svetoj Stolici.

Vatikan, kako čujemo, želi još redovnika među hrvatskim biskupima, kao što je kapucin Petanjak. U episkopatu time nisu previše oduševljeni, pa se izbor Bogdana za vojnog ordinarija može i tako gledati, kao svojevrsno balansiranje.

Odnosno, u Gospiću ili Šibeniku mogao bi ponovno, kao na Krku, osvanuti neki redovnik. Kojim će se nastaviti "strategija iznenađenja" u pomlađivanju hrvatskog episkopata. Koja je neminovna zbog generacijske smjene, ali koja otvara širom vrata za promjene u vodstvu mjesne Crkve, koju ovaj papa gleda kao kuću svih i otvorenih vrata, kao Crkvu milosrđa i ljubavi, čiji pastiri moraju predvoditi u skromnosti i poniznosti, tj. što manje sličiti političarima i menadžerima u koje se katkad znaju pretvoriti, a što je posve u suprotnosti s njihovim evanđeoskim poslanjem.

Komentara 15

KR
kruško1
20:05 01.12.2015.

Jure je divan čovjek i svećenik

BA
bakulušić
19:12 01.12.2015.

Stariji odlaze a mlađi dolaze! Ne samo u Crkvi nego i inače u životu. I svako novo lice donosi i nešto novo i drugačije. Zašto dramatiziranja?! A što se tiče "desničarenja", pa i sam novinar kaže da je, po naravi stvari, svaki biskup (a ja bih rekao i svećenik) konzervativac iliti "desničar". Dakle, ništa novo pod kapom nebeskom. Osim nove prilike borbenim ateistima da se malo istresu i da pokažu koliko vole i ljube druge i drugačije.

UN
unreal990
23:00 02.12.2015.

Papa je s ovim imenovanjem imao veze isto kao i što sam ja imao. Biskupe imenuje kongregacija za biskupe a kongregacija radi u papino ime (jer je to njegovo upravljačko tijelo) i zato se kaže da je "papa imenovao". Istina papa posredno kroji politiku imenovanja biskupa postavljanjem po svojoj volji članova kongregacije koji naposljetku imaju odlučujuči utjecaj na to. Vojni ordinarijat je minorna biskupija da papa sigurno nije odlučio tko će biti biskup (uostalom papa je za vrijeme imenovanja već neko vrijeme u Africi) Papa se osobno intezivnije bavi samo imenovanjima biskupa na ključna (nad)biskupska sjedišta koja su po tradiciji i kardinalska. U Hrvatskoj je to jedino Zagreb (kao npr Milano,Pariz,Koeln,Berlin,,Munchen, Mainz,Budimpešta,Beč,New York,Chicago ....itd) Što se tiče biskupa koji su redovnici i Petanjka, u Krčkoj biskupiji je kler takav da je svaki drugi svećenik očekivao kako upravo on treba biti biskup počevši od mladomisnika pa do onih od 74 godine , tako da je netko od njih postao biskup povadili bi oči jedni drugima pa je netko sastrane bio logičan izbor a Petanjak je pametna i razborita osoba i mislim da je bilo ključno to a ne to što je kapucin. Što se tiče narednih imenovanja (Gospić i Šibenik) za Šibenik uopće nebi bilo čudno da bude redovnik biskup budući da oni imaju dugu tradiciju biskupa redovnika i biskupiju im 50 posto župa vode redovnici. Ante Ivas je biskupijski svećenik, Srećko Badurina je bio franjevac,Arnerić svećenik, Ćiril Banić svećenik, Jerolim mileta franjevac... tako da uopće nebi bilo čudno da bude novi biskup redovnik ali naravno pavičić će to prikazati kao senzaciju ako se dogodi. Što se tiče Kutleše, niti to nije čudno da je na čelu te komisije za odnose s državom jer je riječ o vrsnom pravniku a za takvu funkciju takav i treba, uostalom Kutleša je poslan da rješava Dajlu što je kompleksno pravno pitanje u kojem se prelamalo civilno građansko i kanonsko pravo. Stoga je logično da kutleša preuzme tu komisiju a ne zbog toga što je Bozanić ovakav ili onakav.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije