Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
78 glasova 'ZA'

Biografije danas potvrđenih ministara u Vladi

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
09.06.2017.
u 19:56

Hrvatski sabor potvrdio je Davora Božinovića, Predraga Štromara, Blaženku Divjak, Dražena Bošnjakovića, Lovru Kuščevića, Tomislava Ćorića i Marka Pavića za nove ministre u Vladi Andreja Plenkovića.

Hrvatski sabor potvrdio je Davora Božinovića, Predraga Štromara, Blaženku Divjak, Dražena Bošnjakovića, Lovru Kuščevića, Tomislava Ćorića i Marka Pavića za nove ministre u Vladi Andreja Plenkovića.

Davor Božinović

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Davor Božinović (HDZ) izabran je za ministra unutarnjih poslova. Božinović je rođen 27. prosinca 1961. u Puli, a u Zagrebu je završio Fakultet političkih znanosti, gdje je i doktorirao iz područja međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti.

Predstojnik Ureda obvezni je član svih stalnih radnih tijela Vlade, sudjeluje u pripremi i sazivanju Užega kabineta u suradnji s Glavnim tajništvom, te sudjeluje u radu sjednice Vlade. Božinović je čovjek od premijerova najvećeg povjerenja,  bivši ministar obrane Republike Hrvatske i diplomat u mandatu premijerke Jadranke Kosor.

Karijeru započinje 1987. kao savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske, a kasnije postaje predsjednik Novačke komisije u Ministarstvu obrane RH. Obnašao je brojne diplomatske funkcije, bio savjetnik u Odjelu za konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova RH, savjetnik u hrvatskim veleposlanstvima u Bugarskoj i Bosni i Hercegovini te veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori. Veleposlanik Republike Hrvatske u svojstvu šefa Misije RH pri NATO-u, postaje 2005.

S mjesta državnoga tajnika za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) i posebnoga izaslanika predsjednice Vlade Republike Hrvatske za jugoistočnu Europu krajem 2010. predsjednica Vlade predložila je Božinovića za novoga ministra obrane. Dužnost zastupnika promatrača Hrvatskoga sabora u Europskom parlamentu obnašao je godinu dana.

Predrag Štromar

Potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva i prostornog uređenja postao je Predrag Štromar. Rođen je 13. siječnja 1969. godine u Varaždinu, a diplomirao je i magistrirao ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. HNS-ovac je od 1991. godine, a djelovao je u raznim tijelima obnašajući brojne funkcije. U Varaždinskoj županiji radio je kao zamjenik župana, potom kao župan.

Od 1998. do 2002. radio je kao direktor računovodstva, financija i komercijale da bi prešao u Inu, poslovni centar Varaždin, na mjesto direktora. Član Predsjedništva Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije postao je 2001., a 2004. godine i potpredsjednik. Mjesto župana Varaždinske županije nakon drugog mandata izgubio je na izborima od svog nekadašnjeg stranačkog kolege Radimira Čačića.

Blaženka Divjak

Profesorica i prodekanica na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike Blaženka Divjak nova je ministrica znanosti i obrazovanja. Rođena je 1. siječnja 1967. u Varaždinu, matematiku je doktorirala 1998. u Zagrebu. Od 2010. godine radi kao redovita profesorica iz matematike, a od 2014. godine je prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu.

Istaknula se u projektima elektronskog učenja, vodećim funkcijama u području znanosti i obrazovanja u nizu regionalnih, nacionalnih, međunarodnih organizacija i institucija. Medalju Varaždina za promociju sveučilišne djelatnosti dobila je 2005. godine, a na Sveučilištu u Zagrebu posebno priznanje rektorice za razvoj kvalitete. Posebnu nagradu dobila je za unaprjeđenje međunarodne suradnje u školskoj godini 2008./2009., kao i prvu nagradu za vođenje najboljeg elektroničkog kolegija na Sveučilištu u Zagrebu.

Autorica je više od 50 znanstvenih i 30 stručnih radova, izlagala je na 50 konferencija, napisala sedam knjiga, od čega su dvije sveučilišni udžbenici iz matematike. Koordinirala je i vodila 14 nacionalnih i međunarodnih znanstvenih i razvojnih projekata, objavila preko 50 znanstvenih i 30-ak stručnih radova, izlagala na znanstvenim konferencijama i stručnim skupovima.

Dražen Bošnjaković

Kao novi ministar pravosuđa potvrđen je HDZ-ov Dražen Bošnjaković. Rođen je 6. siječnja 1961. u Vukovaru, diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Prije ulaska u politiku radio je u svom odvjetničkom uredu. Radio je u stručnim službama Skupštine općine Ivanić Grad, bio tajnik Sisačko-moslavačke županije, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije. U siječnju 2008. imenovan je za državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa, a u mandatu premijerke Jadranke Kosor bio je na funkciji ministra pravosuđa. Član je Središnjeg odbora HDZ-a i potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Zagrebačke županije.

Lovro Kuščević

Na mjesto ministra uprave dolazi kao dosadašnji ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, a tu dužnost obavljao je i u Vladi premijera Tihomira Oreškovića. Rođen je 2. kolovoza 1975, u Supetru, oženjen je i otac dvoje djece. Diplomirao je 1999. na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

U razdoblju od 2013. - 2016.  bio je vijećnik u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije, a od 2005. do 2016. načelnik Općine Nerežišća. Od 2000. do 2005. radio je u privatnom sektoru. Za predsjednika općinske organizacije HDZ-a Nerežišće izabran je 2001., a 2011. postao je potpredsjednik ŽO HDZ Splitsko dalmatinske županije i član Središnjeg odbora HDZ-a. Od 2012. do 2016. bio je  predsjednik HDZ-ova Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Tomislav Ćorić 

Za ministra zaštite okoliša i energetike izabran je Tomislav Ćorić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava. Rođen je 17. studenoga 1979. u Pločama, a na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu doktorirao je 2011. godine. Član je Hrvatskog društva ekonomista. Od 2003. godine radi na katedri za financije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Od svibnja 2014. predsjednik je HDZ-ova Odbora za financije, a bio je i član radne skupine za izradu gospodarskog programa. Kao kandidat HDZ-a od lipnja 2016. obnašao je dužnost zastupnika u osmom sazivu Hrvatskog sabora. U sklopu znanstveno nastavnog rada autor je više desetaka znanstvenih i stručnih radova.

Marko Pavić

Dosadašnji državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, inženjer fizike i magistar znanosti Marko Pavić novi je ministar rada i mirovinskog sustava.

Predsjednik je udruge bivših stipendista britanske vlade u Hrvatskoj Chevening Alumni Hrvatska, član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i član HDZ-a. Bio je voditelj projekata EU-a u Institutu za stručno usavršavanje mladih, kao i voditelj projekata u Udruzi za očuvanje hrvatskih voda i mora SLAP.

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE.

 

 

Komentara 17

JA
jadrmatic
20:04 09.06.2017.

Idemo redom: Davor Božinović je sin oficira JNA, bivši referent u Uredu za narodnu obranu SFRJ, predstojnik Mesićevog ureda u kojem je bilo više udbaša nego ikad igdje, i Plenkovićev prijatelj, i to je sve što se treba reći o tom simpatičnom gospodinu čije kodno ime još nismo saznali.

Avatar alien79
alien79
20:15 09.06.2017.

Božinović je bjelosvjetska protuha zajedno sa Anemijom. Ti ljudi slično kao i Sanader i Kosor bi slobodno mogli biti u SDPu ili HNSu. I da budu čelnici Zagreb Pridea ili Centra za mirovne studije ne bi bilo nikakve razlike, jer to je taj soj anacionalnih i gejotalibanskih protuha koje su se infiltrirale na vodeće pozicije. Jadni ono priprosti bedaci po selima koji još glasaju za HDZ vjerujući da je to državotvorna stranka iz doba Tuđmana

PU
Pukovnik
20:54 09.06.2017.

Da skratimo: Bozinovic je Udbas koji je ocinski mentor Plenkovica. A ovaj stvarno brzo uci iako se mora priznati da je vec i od roditelja bio dobro instruiran. Crveni kontinuitet od Mesica do Plenkovica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije