Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vođa Al-Qa'ide

Bin Ladena policija je zaustavljala i zbog brze vožnje autom

'OSAMA BIN LADEN Saudi Arabian-born Terrorist Founder and leader of the al-Qaeda terrorist organisation, Bin Laden, a multi-millionaire who lives in Afghanistan, is thought to be the mastermind behind
'Band Photo/DPA/PIXSELL'
10.07.2013.
u 14:27

Pakistanska vlada i tajne službe složile su izvještaj o tome kako se terorist deset godina skrivao od njih

Pakistanska vlada i obavještajne službe godinama su se nekompetentno i nehajno odnosile prema Osami bin Ladenu koji se godinama krio na njihovu teritoriju a da oni o tomu pojma nisu imali, iako je sam Bin Laden mogao biti uhićen desetak puta. Ujedno, potpuno su zakazale službe zračne obrane Pakistana jer ne samo da nisu reagirale u trenutku kada su američke specijalne postrojbe uletjele iz Afganistana duboko u pakistanski teritorij i eliminirale vođu Al-Qa\'ide, već nisu ni primijetili da su helikopteri ušli stotinjak kilometara u unutrašnjost zemlje, sve do središta Abbottabada.

Objavljen na internetu

Zaključak je to tajnog izvještaja posebne komisije pakistanske vlade koja je ispitala sve okolnosti skrivanja, lociranja i eliminacije Osame bin Ladena na pakistanskom tlu. Izvještaj nosi oznaku strogo povjerljivog dokumenta, no do njega je ipak došla Al Jazeera i javno ga objavila na internetu. Istoga trenutka Al Jazeerina stranica blokirana je na pakistanskoj mreži, a pregledavajući 336 stranica velik dokument odmah je jasno i zašto. Prema nalazima komisije, pakistanska policija i vojska, pa čak i obavještajna služba ISI koju poznavatelji prilika po učinkovitosti stavljaju uz bok izraelskom Mossadu, proglašene su hrpom nesposobnih i nekompetentnih pajaca. Prema podacima do kojih je komisija došla tijekom izrade izvještaja, što je uključivalo i ispitivanje svjedoka, Bin Ladenove supruge uhićene u Abbottabadu i supruga njegovih čuvara ubijenih u napadu, policija je vođu Al-Qa\'ide jednom prilikom čak i osobno legitimirala tijekom rutinske kontrole prometa, ali na to nije reagirala.

– Kako tvrdi Myriam, supruga ubijenog čuvara Ibrahima al-Kuwaitija, njezin suprug i Osama bin Laden često su se znali automobilom odvesti do bazara dok su živjeli u dolini Swat. Na jednom od tih izleta zaustavila ih je policija, i to zbog prebrze vožnje. Njezin je suprug ubrzo sredio stvar s policajcem, a ni ona ne zna je li ga samo potplatio da ništa ne govori ili jednostavno Osamu bin Ladena nije ni prepoznao, stoji u izvještaju. Tim dokumentom potpuno je rekonstruirano kretanje zloglasnog vođe Al-Qa\'ide od bijega iz Afganistana do njegove eliminacije od 1. svibnja 2011. godine.

Rekonstruirano kretanje

Prema tajnom izvješću, Osama bin Laden odlučio se na prelazak u Pakistan nakon što je jedva izbjegao uhićenje u afganistanskim planinama Tora Bore gdje su krajem 2001. američki marinci uništavali posljednje postrojbe netom svrgnutog talibanskog režima. Prilika za bijeg preko planinskog masiva na suprotnu stranu granice pružila mu se nekoliko mjeseci potom kada je početkom 2002. prešao u Južni Waziristan a odatle u Bajauru, sjeverozapadna područja Pakistana naseljena Paštunima, područja u kojima vladaju plemenski običaji. Nakon nekoliko mjeseci prilagodbe, prešao je dublje u Pakistan, u dolinu Swat, a pri tome ga je pratilo samo nekoliko tjelesnih čuvara. U toj dolini ostao je do sredine 2003. kada je jedan od njegovih čuvara uhićen. Osama bin Laden prešao je u iznajmljenu kuću u gradu Haripuru gdje je živio s dvije supruge i nekoliko djece i unučadi, da bi nakon toga prešao u novo sklonište u Abbottabadu. Sve to vrijeme pakistanske ga službe uopće nisu tražile.

\"Nehaj svih razina vlasti je ogroman. Dužnosnici službi bar bi se trebali ispričati za te propuste\", stoji u izvješću.

>>Bivši pripadnik tima koji je ubio bin Ladena promijenio spol

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije