Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bez Vladinih jamstava, Brodosplit neće graditi

U škveru drže važnim da sada država prati brodogradilišta onako kako to čine u Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Poljskoj, Italiji
06. ožujka 2018. u 16:11 64 komentara 6646 prikaza
Tomislav Debeljak
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Za razliku od Uljanika i 3. maja, splitski Brodosplit posluje pozitivno i bez državnih potpora. Nakon pet godina otkako je Tomislav Debeljak, tada vlasnik samoborske DIV grupe, potpisao s državom privatizacijski ugovor o kupnji Brodosplita, 28. veljače dovršeno je restrukturiranje. Sada i vlasnici i Vlada RH, koja je u tih 5 godina aktivno sudjelovala u restrukturiranju s oko 1,5 milijardi kuna, čekaju nalaz Europske komisije. U Vladi su, odgovarajući na upite saborskog zastupnika Mira Bulja, potvrdili da očekuju pozitivno mišljenje EK o restrukturiranju Brodosplita. To su naveli i u svom odgovoru Bulju, koji proziva državu da ignorira što su, tvrdi, vlasnici nenamjenski koristili državne potpore.

Brodosplit MIRO BULJ Brodosplit nije restrukturiran jer nije bilo proizvodnje

Radili Vrata Venecije

U dijelu politike u Splitu, naime, otkako je Samoborac kupio škver, stalno izražavaju otpor prema Debeljaku. Koji njima nije popularan zato što je u početku jasno kazao da neće graditi ni jedan brod na kojemu će financijski gubiti. Kao što je to, sada se tek vidi, godinama činio pulski Uljanik. Debeljak je odmah tražio da ga politika pusti na miru da radi “isključivo tržišno”. No, kako se kriza na svjetskom tržištu nastavila, to je značilo da i dalje neće raditi bulk-carriere i tankere, pa su kritičari prigovarali da su navozi “prazni”. Debeljak je stoga organizirao rad na nizu nešto manjih projekata i brodova trudeći se baš na svakome zaraditi. Brodosplitu nije bilo “ispod časti” raditi ni dizalice, dijelove i sekcije za talijanski Fincantieri, masu malih projekata strojne obrade, silose, metalne konstrukcije. U tih pet godina jedno je vrijeme i pola raspoloživih kapaciteta angažirao na projektu “Vrata Venecije”, gradnji uronjivih sekcija brane, u čemu je Brodosplit stekao znanja i u novim tehnologijama i zaradio oko 75 milijuna eura, dok mu Talijani još duguju oko 5 milijuna. U međuvremenu Brodosplit se prebacuje na gradnju tzv. polarnih turističkih kruzera, gdje vidi svoju budućnost. Prestankom dotoka državnih potpora i Brodosplit se, premda poslujući već dvije godine s profitom, našao na “brisanom prostoru”. Za razliku od Uljanika, Brodosplit nije imao gubitke, zapošljava 2500 radnika, među kojima i 300-tinjak stranih, a Debeljak najavljuje ugovaranje gradnje 7 novih kruzera. Problem je što u idućih 60 dana Debeljak mora odlučiti potpisuje li ugovore o gradnji kruzera vrijednih 110 i oko 50 milijuna eura. Posao mu “visi”, jer se poslovne banke u Hrvatskoj, pogotovu nakon krize u Uljaniku, ne žele izlagati i davati kredite za gradnju.

Model podupiranja

A da bi Brodosplit ušao u te poslove, treba im jamstvo za 80% vrijednosti ugovorenog broda. Brodosplit može uložiti 20% svojeg novca, jer će to relativno brzo pokriti avansom, no treba mu kvalitetna financijska pratnja do predaje brodova, jer tek tada kupac isplaćuje posao. Stoga Brodosplit prebacuje lopticu Vladi tražeći da ona osigura ova jamstva, izgledno putem državnog HBOR-a. Cilj je da tako Hrvatska pronađe svoj sustav podupiranja brodogradnje, kao što to rade u ostalim zemljama članicama EU koje nastoje zadržati svoju brodogradnju, konkretno, sustavom državnih jamstava podupiru brodogradnju u Nizozemskoj, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj. U Brodosplitu smatraju da država brzo treba donijeti ozbiljne odluke kako bi hrvatska brodogradnja bila izjednačena s konkurencijom unutar EU. 

Pogledajte i galeriju: U splitskom škveru porinut najveći jedrenjak s križnim jedrima

Tomislav Debeljak
1 / 10
Miro Bulj Otvoreno pismo Bulj zbog Brodosplita pisao Plenkoviću: 'Konsterniran sam vašim tekstom' TOMISLAV DEBELJAK Život s devetero djece: 'Nisu zlatna mladež, znaju da im neće sve biti poklonjeno' Brodosplit Hrvatski podizvođači Brodosplit bi mogao dobiti najviše posla od svih domaćih tvrtki
Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • radekbrod:

  Bulj se petlja u sve a u ništa se ne razumije , vlada treba stati iza brodosplita i dati tražena jamstva

 • rimac444:

  Brodogradilišta kao što je Uljanik ako nisu sposobni raditi profitabilno treba zatvoriti. Previše milijardi je upumpano u brodogradilišta. Da je toliko upumpano u brojne firme koje su nestale danas bi brojne tvrtke opstale.

 • Avatar Point_of_view
  Point_of_view:

  Koliko je meni poznato nitko se za naša brodogradilišta nije otimao. A ulupali smo u socijalni mir preko 30 milrd. kuna, isto toliko smo ulupali u nesposobnu poljoprivredu i tamo isto se kupovaa socijalni mir. Debeljak je u pravu. Ne ... prikaži još! može on, kao privatnik, graditi bilo koji projekt na kojem gubi novac. Isto tako, nema 200 mio. € da bi iz svog tekućeg poslovanja mogao financirati projekte, koje može naplatiti tek kad su gotovi. Ponekad tek nakon dvije-tri godine. Tu HBOR mora uskočiti, ali HBOR isto tako mora imati svoj ekspertni tim, koji će znati valorizirati projekte, i točno znatii, što se financira i da li je posao ugovoren po realnim cijenama.