Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tovljenici kod Križe

Bez potpore jakoga partnera teško je baviti se uzgojem svinja

'Farma svinja tovljenika, OPG Ivica Djuranec, Donji Dubovec kod Krizevaca, Djuranec tovi 1400 svinja triput godisnje, za Belje, koje svinje plasira za PIK Vrbovec, foto Sergej Novosel'
'Sergej Novosel'
25.11.2010.
u 10:00

Ivica Đuranec iz Donjeg Dubovca tovi za PIK Belje i poručuje da je takav odnos u kojem dobiva svinje i vraća ih ''nahranjene'' ključan za opstanak uzgajivača

Mnogi uzgajivači svinja i stoke u Podravini i Bilogori godinama već imaju problema s plasmanom "robe" - stočni sajmovi nisu popularni kao nekad, a i cijena "žive vage" često je mizerna pa od toga posla malo tko osjeti korist. No, Ivica Đuranec, vlasnik OPG-a iz Donjeg Dubovca kod Križevaca, primjer je kako uzgajivači ipak mogu opstati, pa i uspjeti.

Prate ga u svemu

Nedavnim otvaranjem farme za tov svinja, sam priznaje da je došao s lošeg na bolje.

– Gradnja farme trajala je godinu dana, dobro, s ishođenjem sve dokumentacije i papira i dulje. Vrijedna je oko 5,5 milijuna kuna, osiguranih iz kredita HBOR-a – kaže Đuranec (44), koji se svinjogojstvom, inače po struci metalac, bavi 20-ak godina. Partnera za isporuku tovljenika ima u tvrtki Belje iz Darde, s kojom je radio i prije preko posrednika, no sad je suradnja, veli, direktnija.

– Godišnje moram isporučiti tri turnusa po 1400 tovljenika pjatrena, landrasa i drugih pasmina. Odnosi su dobri, dobivam i svu stručnu pomoć iz Belja i Agrokora, bio sam i na edukacijama na njihovim farmama – kaže Đuranec, dodajući da farma ima sve automatizirano.

– Ja u biti imam dnevno 4 sata posla, dva ujutro i dva popodne, dovoljno da sam na farmi ja sam, a dvoje mi ljudi pomogne pri utovaru svinja – ističe farmer, koji naglašava da je ovo klasičan tov, u kojem je poticaj dobio samo na zemlju, ne i na farmu.

– Ovo su odojci od Belja, ja ih hranim i tovim i vraćam kao gotov proizvod - kaže i potvrđuje da je upravo takav poslovni ciklus i kooperacija ono što je danas bitno za uspjeh. Ugovor ga uz Belje drži 12 godina, 10 godina je kredit, prva rata dolazi na naplatu tek u ožujku 2012.

– Zadovoljan sam, bez takve velike firme koja vas prati u svemu je teško. Nadam da su i oni zadovoljni, prvi probni turnus bio je dobar, a nadam se da će mi se posao i isplatiti – veli Đuranec.

Rijetki uspiju

Tov za jakog naručitelja-dobavljača nije nepoznanica, ali farmer je svjestan da je nije lako postići. U okolici Križevaca malo je državne zemlje za najam, sve je privatno i usitnjeno. S druge strane, rijetki su oni koji tovom svinja za slobodno tržište mogu biti u pozitivi.

– Danas je cijena bekona po kili oko 10 kuna, jedan stokilaš mora pojesti 200 kilograma smjese po 1,70 kuna, pa još struja i ostali troškovi – opstaju samo najveći – iskreno će Ivica Đuranec.

Navodno su iz Belja zainteresirani za gradnju još jedne slične farme u tom kraju, no za početak je teško naći i dovoljno zemlje za obveznu gnojnicu...

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije