Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka

Bez oporbe i rasprave, Čehokovi izglasali poskupljenje grijanja

gradsko vijece
Marko Jurinec / Pixsell
30.03.2011.
u 13:55

Nakon što je poskupljenje preko kotlovnice u Varaždinu tri puta spriječila oporba, gradonačelnik je u četvrtak navečer jedva skupio kvorum (18 od 35 članova Gradskoga vijeća)

U četvrtak navečer u 18.30 sati počela je krnja sjednica Gradskoga vijeća, na kojoj je bilo samo 18 od 35 vijećnika. Odluka o poskupljenju grijanja preko kotlovnice, koju je oporba spriječila dan ranije otišavši sa sjednice, ovaj je put donesena, a ni jedan se vijećnik nije javio za raspravu.

Na sjednicu nisu došli vijećnici HNS-a, SDP-a i HSLS-a te nezavisni Robert Podolnjak, a Mladen Hižak (HSS) ušao je poslije te odluke. Za odluku su glasovali vijećnici s Nezavisne liste Ivana Čehoka te vijećnici HDZ-a, HSU-a, kao i bivši esdepeovci nedefinirana statusa . Laburist Božidar Kolarić bio je prisutan, omogučivši kvorum, no glasovao je protiv poskupljenja grijanja.

PRETHODNO:

U varaždinskoj vijećnici u srijedu je doslovno kuhalo, a sjednica Gradskoga vijeća prekinuta je nakon što ju je oporba napustila jer je ostalo nedovoljnih 17 od 35 vijećnika. Razlog – najavljeno poskupljenje grijanja preko kotlovnice, koje se tiče oko 3000 stanova i poslovnih prostora, uglavnom na Banfici, Radićevoj, Trakošćanskoj i Zagrebačkoj ulici. Taj prijedlog vijećnici su odbili i na dva prošla vijeća, a ovaj put, očekivalo se da ga vladajući proguraju pa ih je oporba odlučila spriječiti.

- Trebamo povećati cijenu toplinske energije. Jedini je razlog poskupljenje plina. Tvrtka Prirodni plin je veledobavljač i oni određuju cijenu, a tarifne stavke odredila je Vlada. No danas nam je cijena plina, kojim proizvodimo toplinsku energiju, 80 posto viša nego tada. Čini čak 70 posto svih troškova tvrtke Grijanje i naplatom računa ne pokrivamo ni kupnju plina, a gdje su svi ostali troškovi poslovanja – uspio je za govornicom izreći Tomislav Benčić, direktor Grijanja, kćerinske tvrtki Termoplina.

Dodao je da su lani bili u gubitku 2,9 milijuna kuna, a samo u veljači ove godine 270 tisuća kuna. Termoplinu duguju čak 5,9 milijuna, a HEP-u 120 tisuća kuna.

Predloženo je stoga da grijanje poskupi onako kako je predložila HERA, ali ne odmah 100 posto, nego od 1. travnja 20 posto, a 1. rujna ostalih 80 posto. Kako kaže Benčić, to ne bi pokrilo dugove, ali bi spriječilo nove gubitke. Ujedno, namjera je bila osnovati povjerenstvo sastavljeno od svih stranaka, na čelu s Mladenom Hižakom, koje bi donijelo novi model grijanja u Varaždinu, borilo se za izmjenu zakona te uključilo Institut Hrvoje Požar za studiju o energetskoj učinkovitosti (povoljniji model grijanja i plaćanja, građevinske zahvate...)

Nakon Benčićeva izlaganja gradonačelnik Ivan Čehok izašao je iz prostorije, a riječ je preuzeo Goran Habuš, predsjednik gradskoga HNS-a.

- Ovoj vlasti dali smo četiri mjeseca da pronađe rješenje. Ovo je ništa! Pitanje je kakva bi cijena bila 1. rujna kad ne možemo utjecati na nju. A i ostaje dug Termoplinu. Povjerenstvo je trebalo osnovati još u prosincu – rekao je Habuš te su on, preostalih 8 haenesovaca, Josip Hehet iz SDP-a te nezavisni Robert Podolnjak napustili sjednicu. Kako su već prije otišli haeselesovci, a neki vijećnici nisu ni došli, Ivan Herman, predsjednik Gradskoga vijeća iz redova HDZ-a, ostao je bez kvoruma za nastavak sjednice. Prekinuo ju je i odlučio da se nastavi u četvrtak u 18.30 sati. Do tada gradonačelnik će vjerojatno skupiti kvorum. U oporbi kažu da nije ništa sporno u tom Hermanovom postupku te da sjednica može biti nastavljena ako nije zaključena, nego prekinuta. Pitanje je hoće li doći na nastavak.

Komentara 3

BU
BUNTIĆ
14:58 30.03.2011.

Pitam se da li ima smisla raspravljati o tome? Gdje je bio direktor Grijanja svo ovo vrijeme? Što je to za svoju plaću radio, jel si je možda smanjio primanja za postotak gubitka firme? Zašto ne preuzme danas odgovornost u skladu sa svojom pozicijom do sada. Kao i gradonačelnik i poglavarstvo koje je sve to blagoslovilo s obzirom da su to gradska poduzeća? što se čekalo s reakcijom da je gubitak tako narasao? Gospodo oprbenjaci, mislim da nemate štoo tražiti u nastavku sjednice, jer tko je sijao, taj neka i žanje. I oni vrli Varaždinci koji su si postavili vrlog gradonačelnika. Spavajte snom pravednika svi koji ste mu dali glas! Platite to kroz cijenu grijanaj!!!

BO
boomerang83
00:37 31.03.2011.

Da se zaposlim u Termoplinu, potrebna mi je HNS kreditna kartica ili ko za novu sportsku dvoranu HSLS?!

OB
-obrisani-
13:16 01.04.2011.

čehokes tebi u zadnje vrijeme raste samo kosa i brada ...čak i muškost je u opadanje kako saznaje se iz jako povjerljivih izvora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije