Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti ZA i PROTIV

'Životno partnerstvo sklapat će se kod matičara'

Zakonski prijedlog sastavljen je na 28 stranica i u 84 zakonska članka regulira odnos između dviju osoba istoga spola koje su odlučile “ozakoniti” zajednički život
02. prosinca 2013. u 13:30 129 komentara 25924 prikaza
Arsen Bauk
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

– Za tjedan dana, 6. prosinca, završava javna rasprava o Prijedlogu zakona o životnom partnerstvu. Do tada će se očitovati i druga ministarstva, pa prijedlog ide u Vladinu proceduru. To znači da se u Saboru može naći još i prije stanke 15. prosinca – kaže ministar uprave Arsen Bauk u čijoj je nadležnosti priprema posebnog propisa koji će regulirati životne zajednice osoba istoga spola. Javna rasprava bila je otvorena 4. studenoga, no nije bilo previše primjedbi na zakonski prijedlog, a one koje su stigle na adresu Ministarstva uprave većinom ga podržavaju.

– Vjerujem da će Prijedlog zakona o životnom partnerstvu dobro proći u Saboru jer su se stranke tako izjasnile – kaže ministar Bauk.

Istospolni partneri neće moći posvajati djecu

Zakonski prijedlog sastavljen je na 28 stranica i u 84 zakonska članka regulira odnos između dviju osoba istoga spola koje su odlučile “ozakoniti” zajednički život. Ovaj zakon gotovo potpuno slijedi odredbe koje se odnose na brak kao zajednicu osoba suprotnog spola, s iznimkom što istospolni partneri ne mogu posvajati djecu. No, ako je jedan od njih roditelj, njegov partner može postati skrbnik djeteta. Partnerstvo se, jednako kao i brak, sklapa kod matičara u prisustvu dva svjedoka. Prilikom sklapanja partnerstva jedan može uzeti prezime drugog partnera, mogu zadržati svako svoje ili oboje dodati prezimena partnera, jednako kao što to mogu i bračni partneri.

Pretpostavke za poništavanje ili raskid partnerstva iste su pretpostavke kakve vrijede i u slučaju braka. Ne razlikuju se ni odredbe koje se odnose na uzdržavanje, kao ni na partnersku stečevinu. Sve što partneri steknu dok su zajedno dijeli se na pola (uključujući i dobitak na lotu), a ono što je jedan unio u zajednicu, ostaje samo njemu. Kao i osobe suprotnog spola koje te stvari mogu drukčije urediti predbračnim ugovorom, to mogu i istospolni partneri. Kod nasljeđivanja vrijedi da životnog partnera prije svih nasljeđuju njegova djeca, djeca nad kojom ima partnersku skrb i životni partner na jednake dijelove. Porezni propisi i porezne olakšice jednako se primjenjuju na životnog partnera kao što je to i kod bračnog partnera, a takvo pravilo vrijedi i za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Stranac koji je sklopio životno partnerstvo s hrvatskim državljaninom može na temelju toga i sam steći hrvatsko državljanstvo.

Po svom smislu i sadržaju životno partnerstvo znači prava i obveze kakve za sobom povlači klasični brak. No, u Prijedlogu zakona o životnom partnerstvu na više su mjesta istaknute odredbe o zabrani diskriminacije na seksualnoj osnovi.

>> Obrađeno 99 posto mjesta: ZA 65 posto, PROTIV 33 posto!

>> 'Kako ćete sada opravdati 50 mil. kuna koje ste ukrali građanima?'

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
 • Avatar RUN.FAST.RUN.FAR
  RUN.FAST.RUN.FAR:

  arsenije se inati Hrvatima !

 • reinette:

  Što god vi izmislili za njih, to nikada neće biti brak.

 • biby2611:

  ja se nadam da ces ti biti prvi a kumove ces lako nac a drugo prije nego si postao ministar kazi mi imas li ijedan dan radnog staza (i tebi je to normalno) a ides radit ko kuhar nitko nece ... prikaži još! da te primi jer nemas radno iskustvo a vidis ministar mozes biti zato nam i je tako,,,,,,,,,,,,,,