Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ovogodišnji Advent u Baranji dolazi na velika vrata

Baranja nudi doživljaj u svako doba godine, a ove godine pripremaju i najveći Advent
27. studenoga 2017. u 13:00 1 komentara 4099 prikaza
Advent u Baranji
Foto: Nenad Milić
Pogledajte galeriju 1/9

Posljednjih pet godina Baranja bilježi kontinuirani porast broja turističkih dolazaka i noćenja, što govori da se turizam ondje ne događa slučajno, već je rezultat promišljanja i kontinuiranog podizanja razine kvalitete proizvoda i usluga, proširivanja ponude i povećanja broja smještajnih kapaciteta. Veliki napori ulažu se i u promociju, koja je, ističe direktor Turističke zajednice Baranje Matej Perkušić, od krucijalne važnosti za privlačenje turista, ali na žalost financijska sredstva ne dopuštaju veći obim promocije koju ova destinacija definitivno zaslužuje.

Ronald Korotaj Ronald Korotaj: 'Ne možemo biti hit 10 godina zaredom, dolaze loše sezone'

Baranja je na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma proglašena najboljom ruralnom destinacijom, a nedavno su neki baranjski turistički dionici u Splitu dobili nagradu „Simply the best“. Po čemu je Baranja posebna u turističkom smislu i koliko se njezina turistička slika promijenila u posljednjih nekoliko godina?

Najveća posebnost Baranje je u iznimnoj gostoljubivosti Baranjaca. Svaki domaćin će za svog gosta u svakom trenutku izdvojiti veliki osmijeh, popiti s njim čokanjčić rakije uz ugodan razgovor. To je činjenica koju nam većina turista prvo kaže kada ih pitamo za dojmove. Uvijek je bitan doživljaj koji baranjska turistička ponuda nudi, od specifične gastronomije, seoskih domaćinstava, vrhunskih vina koja postaju sve prepoznatljivija u svijetu pa do prirodnih ljepota i pejzaža koji se pruža duž baranjske ravnice.

Sve to pokazuju i brojne nagrade koje smo osvojili ove godine. Na Danima hrvatskog turizma Baranja je proglašena najuspješnijom ruralnom destinacijom u Hrvatskoj, a Richard Apel vlasnik obiteljskog izletišta Tri mudraca iz Karanca proglašen je najboljim domaćinom u seoskom domaćinstvu u kategoriji ‘’Čovjek ključ uspjeha’’.

U okviru 19. poslovno turističke burze PUT održana je dodjela nagrada Simply the Best od strane Udruge hrvatskih putničkih agencija i časopisa Way to Croatia, a u Baranju je otišlo čak tri nagrade - vinariji Josić za kvalitetu usluge, kreativnu ponudu tradicionalnih jela i vrhunskih vina u originalnom ambijentu tradicionalnog baranjskog vinskog podruma, hotelu Patria iz Belog Manastira za kvalitetu usluge i kreativan pristup ponudi programa i sadržaja za aktivni odmor te Vladimiru Škrobi - Baji za dugogodišnji kreativni doprinos sadržajnom oblikovanju turističkih sadržaja lokalne zajednice inspiriranih tradicijom i običajima Baranje čime je ostvario značajan utjecaj na razvoj, sadržajnost i prepoznatljivost turističke ponude Karanca, Baranje i Slavonije.

>> POGLEDAJTE GALERIJU Britanci oduševljeni: 'Hrvati, zašto skrivate ove otoke?!'

Advent u Baranji
1 / 27
Britanci oduševljeni: 'Hrvati, zašto skrivate ove otoke?!'

Na stranicama TZ Baranje simpatično piše da „sve baranjske aktivnosti na otvorenom u kombinaciji s probranim okusima zdrave hrane redovito završavaju u krevetu“. Koliko kvaliteta smještajnih kapaciteta prati potrebe gostiju, događa li se u tom segmentu povećanje broja noćenja i dana boravka?

Baranja je poznata po bogatoj gastronomiji, a nakon dobrog obroka uvijek valja malo prileći. Smještajni kapaciteti su kod nas dosta specifični jer ih se većina nalazi u sklopu seoskih domaćinstava pa je vrlo uobičajeno da prespavate u starim ušorenim kućama, u sobama kakve su imale naše bake. Naravno, sve su sobe prilagođene određenim uvjetima i standardima, ali nude autohtoni doživljaj. Na području Turističke zajednice Baranje nalazi se 495 kreveta u 48 smještajnih objekata, a u najavi je otvorenje dodatnih stotinjak kreveta.

U globalu kvaliteta smještajnih kapaciteta prati potrebe gostiju, a od velike pomoći u podizanju ove razine su i sufinanciranja kroz natječaje Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice. Posljednjih pet godina bilježimo porast turističkih noćenja i dolazaka, a ove smo godine u tri ljetna mjeseca zabilježili porast od 30% što je vrlo neuobičajeno jer većina turista tada odlazi na Jadran. Očito je da se trendovi u turizmu mijenjaju te da turisti traže nove destinacije, ne nužno na moru.

Imate široku ponudu sadržaja i aktivnosti, primjerice mogućnost adrenalinskog doživljaja s Adventure Teamom. Koji su to sadržaji koji privlače goste i kako njima produljujete sezonu?

Upravo je Richard Apel jedan od pionira ovakve vrste turizma u našim krajevima. U suradnji s ekipom iz Paintball & Airsoft Raptora organiziraju adrenalinske off-road vožnje džipovima, quadovima, paintball, veslanje, šetnje po šumi. Također, polako se razvija i birdwatching što uvelike podržavamo jer smatramo da je to tržište koje je nama jako atraktivno s obzirom na PP Kopački rit koji broji 293 vrste ptica i činjenicu za u svijetu postoji veliki broj osoba koji se bave birdwatchingom. Eko centar Zlatna Greda nudi dodatnu adrenalinsku i rekreativnu ponudu poput vožnje kanuima, umjetne stijene i adrenalinskog parka i šetnje poučnim stazama koje vode kroz šumu.

Danas turizam manje slavimo, sve češće kritiziramo zaboravljajući što bi bilo kad ga ne bi bilo. KUPUJMO HRVATSKO Domaći proizvod ključ je turizma

Vaš eno-gastro moto je „Prirodno i zdravo“. Što je baranjska verzija slanih inćuna i što čini vašu originalnu gastro ponudu?

Možemo reći da su slani inćuni verzija naših čvaraka koji su dakako neizostavni na baranjskim stolovima uz kulen, kobasicu i slaninu. Gosti koji nas posjete zaista budu u velikom problemu ili dilemi što prije uzeti jer je zaista sve jako ukusno.

Zbog blizine Mađarske i naša gastronomija poprimila je mađarski štih, točnije mljevenu papriku koja se miješa u većinu naših jela. A neka od njih su perkelti od divljači ili ribe, fiš paprikaši, čobanci i grah u glinenim ćupovima.

Kako će izgledati ove godine Advent u Baranji? Zbog čega vrijedi doći u vašu zimsku bajku?

Već petu godinu organiziramo Advent u Baranji koji se s početne dvije lokacije proširio na četiri lokacije pa se tako svakog adventskog vikenda naš božićni sajam seli na drugo mjesto. Prva nedjelja započinje u Petlovcu, potom u Dardi, Kneževim Vinogradima i završava u Belom Manastiru. Svaka adventska nedjelja s novom lokacijom donosi svoju novu i posebnu priču. Mnoštvo izlagača domaćih i prigodnih proizvoda dio su ove sajamske priče. Brojni zborovi, plesne i kazališne skupine izmjenjuju svoje točke na pozornici koja nalikuje na božićne sajmove u malim američkim gradovima koje gledamo u filmovima.

Žive jaslice, kuhano vino (a Baranja je poznata vinska regija), kobasice u kupusu, kamini i slama uz koje se svi mogu ugrijati, romantične vožnje kočijom, puštanje lanterni u jezero i u nebo, božićni sajam u dvorištu dvorca obitelji Esterhazy samo su dio detalja koje nudi naša božićna bajka. Prvi put u Belom Manastiru imamo i veliki koncert. Estradna zvijezda Ivan Zak će 23. prosinca prvo pjevati djeci u Etnološkom centru baranjske baštine, a navečer će se njegov glazbeni spektakl preseliti na Trg slobode. Ove godine se možemo pohvaliti da će naš jedini baranjski grad dobiti i veliko klizalište koje će zasigurno dodatno začarati ovu priču.

Svaka adventska priča u svijetu je slična, a opet vrlo različita. Jednostavno morate doći i doživjeti ju, jer Baranja nudi doživljaj u svako doba godine. 

Advent Po uzoru na Zagreb Sve više advenata i na obali; nikad više otvorenih hotela Bakar Događanja U Bakru ovaj vikend 140. rođendan Sklada i Koncert za dušu Advent u Zadru - press konferencija Advent Zadarski Poluotok spreman je za 38 dana blagdanskog ludila i šušura Krka, kupanje JAVNI POZIV Strategiju hrvatskog turizma donijet će međunarodna PR agencija?

 

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • Avatar Kolo-Tg
    Kolo-Tg:

    Eh Baranja, najbogatija zemlja od Dunava do Londona a najsiromasniji narod.