Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPUJMO HRVATSKO

Domaći proizvod ključ je turizma

Danas turizam manje slavimo, sve češće kritiziramo zaboravljajući što bi bilo kad ga ne bi bilo.
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/4
23.11.2017.
u 09:00

Čelnik Podravke Marin Pucar kaže kako je vegeta najviše uspjela zahvaljujući turizmu i danas u Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj... drži i 53% tržišta

Domaći kvalitetan proizvod mora postati ključ prepoznatljivosti hrvatskog turizma, poručio je jučer predsjednik HGK Luka Burilović s okruglog stola manifestacije Kupujmo hrvatsko – Hrvatski proizvod za hrvatski turizam, koja je u zagrebačkom Plaza Event Centru okupila i 65 malih i srednjih proizvodnih tvrtki, OPG-ova i obrta te predstavnike turističkog sektora.

Iako se sve više njih povezuje i domaći, autohtoni proizvodi su sve traženiji, i dalje su problem neorganiziranost OPG-ova, transport, nedovoljne količine te cjenovna nekonkurentnost. Lošinjska Jadranka je još prije 20 godina bila ispred svoga vremena i imala proizvodnju pšenice, svinja..., istaknuo je član uprave Goran Filipović. Zadnjih nekoliko godina ponovno su na tom tragu pa gostima svojih hotela serviraju i 90% domaćih proizvoda, krumpir s Unija, ribu lokalnih dobavljača... te rade 7 mil. kuna prometa samo s OPG-ima. Da je lokalna ponuda na cijeni, priznaje i hotelijer Jako Andabak. Ističe kako se trude da svi proizvodi koji idu na njihov stol budu iz kruga 30-40 km, čak i sami proizvode maslinovo ulje, vino, meso, nešto povrća i pomiču granice u nadi kako će u budućnosti imati samo kvalitetne domaće gastronomske proizvode koji su i naš izvozni adut jer turistima ostaju u sjećanju. Marin Pucar, čelnik Podravke, kaže kako je upravo to pomoglo Podravci u izvozu vegete. Zahvaljujući turizmu, vegeta danas u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj drži između 39 i 53% tržišnog udjela. – S porastom investicija u turizmu, koje će iduće godine prijeći milijardu eura, svaki hrvatski kvalitetni proizvod iz bilo koje branše moći će naći svoje mjesto u turizmu – kazao je jučer ministar turizma Gari Cappelli.      

Danas turizam manje slavimo, sve češće kritiziramo zaboravljajući što bi bilo kad ga ne bi bilo.
1/20

Komentara 1

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
10:31 23.11.2017.

Cura na slici broj 4!Svaka čast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije