Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bandić sucu: Pustite ove ljude da idu kući i rade svoj posao

Bandićevi su branitelji kao jamstvo ponudili nekretninu vrijednu 5,8 milijuna kuna
03. studenoga 2014. u 21:22 87 komentara 12051 prikaza
Milan Bandić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

- Slažem se s onim što su rekli moji branitelji, a želim istaknuti da niti jedno djelo koje mi se stavlja na teret nisam počinio niti se osjećam krivim. U postupku koji će uslijediti to ću lako i dokazati. Predlažem sudu da iz istražnog zatvora pusti ovdje prisutne okrivljenike jer su oni ovdje samo zbog mene, a trebali bi ići kući, raditi svoj posao. Nije im mjesto u zatvoru - u svom stilu kazao je gradonačelnik Milan Bandić danas na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je održano ročište na kojem je sudac istrage Zdenko Posavec trebao odlučiti o zahtjevu USKOK-a da se Bandiću i osmorici njegovih suokrivljenika odredi istražni zatvor.

Prije no što su se Bandić obratio sudu, njegovi branitelji Marijan Hanžeković i Krešimir Krsnik predložili su sudu da pusti zagrebačkog gradonačelnika da se brani sa slobode. Kao jamstvo su ponudili nekretninu vrijednu 5,8 milijuna kuna, za koju je Hanžeković tek kazao da je riječ o zgradi u Zagrebu, te da je riječ o nekretnini u posjedu jednog od Bandićevih prijatelja. Kojeg, Hanžeković nije precizirao na sudu kao što nije bio raspoložen ni za izjave brojnim novinarima, koji su pred sudom čekali da čuju što je o Bandiću i ostalima  odlučio sudac istrage.

- Nema izjava - tek je kratko u prolazu novinarima dobacio Hanžeković, a u tom trenutku već se znalo da je sudac svima odredio istražni zatvor, da je taj istražni zatvor osmorici zamijenjen jamčevinom te da je  samo Bandiću jamčevina odbijena kao neosnovana.Bandićeva obrana  isticala je da je zagrebački gradonačelnik jedini  kojem je blokirana sva imovina,  zbog čega je ponudio kao jamstvo zgradu, koja nije njegovo vlasništvo. No elaborat o procijeni te zgrade, Bandićevi  branitelji nisu dostavili sudu, već su se obvezali, da će  to učiniti  u kratkom roku. No sudac Posavec njihov prijedlog nije prihvatio, pa je Bandiću određen jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Nema sumnje da će se na tu odluku Bandićeva obrana žaliti, kao što je USKOK najavio da će se žaliti i na odluke o jamčevini u odnosu na sve ostale osumnjičenike.

A one se kreću u rasponu od 100.000 kuna do 4,5 milijuna kuna, koliko je ponudio Branko Mihaljević. On je kao i Bandić nudio nekretninu, odnosno na toliki je iznos procijenjena obiteljska kuća u vlasništvu njegovog sina. Što se tiče ostalih okrivljenika, Slobodan Ljubičić ponudio je 2,4 milijuna kuna, Ivan Tolić 500.000 kuna, Vidoje Bulum 150.000 kuna, a Željko Horvat, Filip Čulo, Miljenko Benko i Zdenko Antunović po 100.000 kuna svaki. Kada se tome pridodaju već prihvaćene jamčevine - Petar Pripuz 7,7 milijuna kuna, te Miro Laco i Ivan Markus po 100.000 kuna svaki - vrijednost svih prihvaćenih jamčevina iznosi oko 16 milijuna kuna. Da je jamčevina prihvaćena i Bandiću, ukupna suma bi bila veća od 20 milijuna kuna koliko USKOK stavlja Bandiću na teret.

Milan Bandić akcija agram Kako je Bandić mogao utajiti porez ako je dao podatke Liniću? Milan Bandić PONUDIO 5,8 MILIJUNA KUNA Prihvaćene sve jamčevine osim Bandićeve

Što se pak tiče daljnje procedure, kada stranke zaprime odluku suca istrage, mogu se žaliti u roku od tri dana. Nakon toga će se sastati izvanraspravno vijeće koje će o tim žalbama odlučivati. Ako prihvaćenje jamčevine budu potvrđene, osumnjičenici će izaći iz Remetinca čim novac kojim jamče uplate na račun suda, odnosno čim se upiše hipoteka na obiteljsku kuću Mihaljevićevih. Zagrebački gradonačelnik pak po svemu sudeći u Remetincu bi mogao provesti neko vrijeme, tim više što ne treba sumnjati da će USKOK tražiti i produljenje istražnog zatvor za njega, obzirom je predloženo ispitivanje 270 svjedoka, a Bandić je uz to i gradonačelnik, koji je već ranije prkosno poručio da "ostavku ne misli dati".

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • 1995josip:

    Milane sa SDP kokošinjcem si sadio tikve !

  • dobar:

    Pocela sapunica bit ce vrlo napeto i bas me zanima kakav ce biti kraj te politicke sapunice . Bit ce cijela sapunica vrlo zanimljiva jer dobro narod kaze tko s vragom tikve sadi o glavu mu se obijaju. Bandicu razmisli ... prikaži još! drugi puta sa kime u poljoprivredu saditi tikve

  • Norway:

    Ovo je svakim danom sve gore.Gradonacelnik grada Zagreba je zatvoren i izlozen osudi javnosti i maltretiranju policije koja ne uspjeva proizvesti dokaze i opravdati uhicenje.Bijesna svjetina frustrirano pljuje i urla na Bandica u Remetincu,a Milanovic se cereka jer je privremeno ... prikaži još! uspio pozornost preusmjeriti sa nesposobnosti svoje Vlade na gradonacelnika.Koja montaza,koji horor!