Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA"

Bagarić nam je posudio 1,2 milijuna DEM bez kamata

25.09.2002.
u 00:00

* Prema Jelavićevu iskazu, Ortynski je njegovim braniteljima kazao "kako zna da nije Nikica pucao iz "zolje", ali neka kaže tko je pucao pa će dobro proći"

ZAGREB - Ja sam žrtva političke igre i pravosudne zavjere Radovana Ortynskog i Dunje Pavliček-Patak te nekolicine policajaca. Nakon našeg uhićenja počela je nezapamćena medijska hajka, i nema onog tko nas nije napadao - kazao je jučer u nastavku svoje obrane Nikica Jelavić (40), prvooptuženi u "zločinačkoj organizaciji".

Ortynski je još u istrazi tada, prema Jelavićevu iskazu, njegovim braniteljima kazao "kako zna da nije Nikica pucao iz "zolje", ali neka kaže tko je pucao pa će dobro proći".

- Ne samo da je to rekao njima, nego je rekao i meni, ovdje u Remetincu, u ovoj dvorani. Tražio sam odobrenje suda da se vidimo nakon pucnjave na Cvjetnom trgu. Došao je i pitao sam ga: "Nakon ove pucnjave, mogu li očekivati da me optužite i za to?". Rekao mi je "Znam da nisi ni ono, ali...". Razgovarali smo tada o nekim drugim kaznenim djelima, i ja sam mu sve što znam o njima napisao na papir, u obliku izvješća. U vezi s tim pitanjima nikad ništa nije poduzeo - kazao je Jelavić, ne pojasnivši o kojim je drugim kaznenim djelima riječ.

Jedini materijalni trag - podmetnut

Ustvrdio je da u optužnici protiv njega postoji samo jedan materijalni dokaz koji mu je podmetnut, prema njegovim riječima (misli na DNK nađen na tablicama "mercedesa" zapaljenog u Klaićevoj, op.a.). Pričajući o tom "mercedesu", kazao je da on taj automobil nije nikad vidio a kamoli ukrao, te da nije istina da je on na njemu mijenjao bilo kakve tablice.

- Optužnica je posthumno ocrnila Zlatka Bagarića, prikazujući ga kao nekakva šefa "mafije". Ja sam navodno njegov nasljednik, zato što sam bio najpogodniji za to. Sve je krenulo od priča, nađena je ceduljica u torbi i "on gradi kuću od dva milijuna maraka". Ima li koga boljeg od mene da se proglasi šefom "zločinačke"? Nevina čovjeka proglasili su šefom, ni krivog niti dužnog. Što se tiče tog traga na tablicama, on je samo poslužio u konstrukciji ove optužnice. Kako automobil nije bio moj, dvije su mogućnosti. Ili su policajci izuzeli biološki trag i stavili na tablice, pa ga je vještak našao, u što ne vjerujem. Ili vještak na tablicama nije našao moje tragove jer ih nitko i nije tražio - iznio je Jelavić svoj stav o materijalnom tragu koji ga najviše tereti.

Odgovarajući na pitanja svog branitelja Ante Nobila, Jelavić je kazao da on zaštićenog svjedoka Zorana Miletića ne poznaje te da ga je u životu vidio svega nekoliko puta, a ne poznaje ni pokajnika Tomislava Marinca. Pojedinim okrivljenicima posuđivao je novce, kako je rekao, manje svote od 10.000 do 15.000 maraka, i na to im nije zaračunavao kamate.

- Novac sam tako posuđivao Rajku Momčiloviću, i to nekoliko puta jer mu je trebalo za posao, prodaju i kupovinu nekih automobila. Ne znam da mu je taj novac trebao za drogu, jer da mu je za to trebao, nikad mu ga ne bih dao. Novce, u manjim iznosima od 500 do 1500 maraka, posuđivao sam i Davorinu Sobjeslavskom, jer je on tada burno živio - pojasnio je neke odnose Jelavić, a taj njegov odgovor izmamio je osmijehe na licima Velibora Momčilovića i D. Sobjeslavskog.

Posuđivali i poduzetnicima

Pojašnjavajući, kako je rekao modus operandi po kojem su djelovali on i Zoran Pripuz, Jelavić je kazao da su novce posuđivali igračima u kasinu a poslije i poduzetnicima. Visina kamate ovisila je od čovjeka do čovjeka, kao i rok vraćanja duga. Naveo je tako primjer Ilije Perkovića, koji je njemu i Pripuzu bio dužan veliki novac. No, Perkovića su gnjavili drugi kamatari, kojima je on bio dužan 150.000 maraka, pa su on i Pripuz taj Perkovićev dug jednostavno otkupili. Naveo je da je on prijateljima posuđivao novce koji oni nisu vraćali godinama, te da su se i on i Pripuz u životu naplaćali kamata.

Suca Ratka Šćekića zanimalo je koliko su novca on i Pripuz bili dužni Zlatku Bagariću, koji im je posudio novce za pokretanje "Palme".

- Posudio nam je 1,200.000 maraka. Poslao je čovjeka u banku, koji je donio 12 smotuljka po 100.000. Kad smo ga pitali za rok vraćanja i garanciju, rekao je da mi odlučimo kad ćemo novce vratiti, a jamstvo posla bio je Mićo Carić. I nama je odgovaralo da mu novce što prije vratimo, a kamata nije bila zaračunata - kazao je Jelavić, koji je jučer završio s iznošenjem svoje obrane.

Danas bi s iznošenjem obrane trebao početi Zoran Petrović Ivica.

I. Jakelić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije