Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I DALJE 'ZAKLJUČANI'

Austrijski parlament produžio lockdown za necijepljene do 10.siječnja 2022.

City of Salzburg during COVID-19 lockdown
LEONHARD FOEGER/REUTERS
31.12.2021.
u 15:25

Slobodno kretanje necijepljenima bilo je iznimno dozvoljeno od 24. do 26. prosinca u vrijeme božićnih blagdana, kao i danas i sutra, kako bi mogli u obiteljskom krugu i privatnom okruženju, uz ograničen broj osoba, najviše do 10, ispratiti Staru i dočekati Novu godinu

Lockdown za necijepljene Austrijance produžen je za daljnjih deset dana odnosno do 10. siječnja 2022. godine. To je već drugi put da austrijski Parlament produžuje “zaključavanje” osoba koje se ne žele cijepiti i razno raznih razloga. Austrijski parlament slobodu kretanja građana može, prema pravnim propisima, ograničiti samo na 10 dana, tako da je u slučaju produljenja lockdowna potrebna uvijek nova odluka.

Kako izvještavaju austrijski mediji, za sada još nije izgledno “otključavanje” necijepljenih, tim više što s 1. veljačom 2022. na snagu stupa odluka o obveznom cijepljenju protiv koronavirusa za sve necijepljene u zemlji. Izuzetak su osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti, što moraju dokazati posebnom liječničkom potvrdom, djeca mlađa od 14 godina i trudnice. Vezano uz novo produljenje lockdowna, necijepljeni već od nedjelje 2. siječnja 2022. godine imaju ponovnu 24-satnu zabranu izlaska na ulicu.

Osim u posebno navedenim slučajevima, a to su ako idu raditi, u kupovinu svakodnevnih potrepština, kod liječnika ili u šetnju odnosno na neku sportsku aktivnost, primjerice trčanje itd. radi održavanja kondicije, ali samo pojedinačno, bez osoba iz drugog kućanstva. Slobodno kretanje necijepljenima bilo je iznimno dozvoljeno od 24. do 26. prosinca u vrijeme božićnih blagdana, kao i danas i sutra, kako bi mogli u obiteljskom krugu i privatnom okruženju, uz ograničen broj osoba, najviše do 10, ispratiti Staru i dočekati Novu godinu.

>> VIDEO Mnoge zemlje uvode nove mjere i zatvaranja: Omikron se širi nevjerojatno brzo

Ono što je posebno uzbunilo duhove u Austriji, posebice ugostiteljske, je vladina odluka da restorani, kafići i ostali ugostiteljski lokali, ali i kulturne i sportske institucije i objekti mogu 31. prosinca raditi samo do 22 sata navečer. Time je organizirani doček Nove godine u ponoć “pao u vodu”, za sve one Austrijance koji su izvan svojih domova, na uličnim feštama, restoranima, kazalištima, Opernim kućama itd. namjeravali dočeti 2022. godinu. Protiv vladinih korona mjera, posebice uvođenja obveznog cijepljenja, sve se žešće se u Austriji prosvjeduje, posebice u Beču. Kako danas izvještavaju domaći mediji na Staru godinu navodno nema prijavljenih prosvjeda, ali zato ima poziva preko društvenih mreža na “party” šetnje po Beču. Što to znači, tek će se vidjeti.

No, policija je, kao i uvijek za doček Nove u punoj pripravnosti. Tim više što restorani i kafići ove godine moraju u 22 sata ugasiti svjetla, a njihovi gosti, koji su prije ulaska morali dokazati da su cijepljeni ili preboljeli koronu, nastaviti slavlje odnosno čekanje Nove godine u svojim ili tuđim stanovima. A to je upravo ono što epidemiolozi i virolozi kritiziraju. Opasnost da će nekontrolirano slavlje po privatnim stanovima i miješanje cijepljenih i necijepljenih dovesti do razantnog širenja omikron virusnog soja.

A kada smo kod cijepljenih odnosno onih koji su primili jedno cjepivo Johnson & Johnson, njima od 3. siječnja 2022. godine u Austriji više ne vrijedi njihova potvrda da su cijepljeni, nego moraju otići i po drugu dozu cjepiva kako bi im certifikat ponovno bio važeći. To je odluka koju je usvojio i austrijski parlament. Inače, ministar zdravstva Wolfgang Mückstein stalno opravdava vladine mjere, tvrdeći da su “nužne” kako bi se spriječilo galopirajuće širenje omikron soja, izuzetno važno da ne dođe do preopterećenja bolničkih kapaciteta posebice onih u jedinicama intenzivne njege.

Danas je u Austriji zabilježeno u proteklih 24 sata 3.624 novozaraženih koronavirusom i 32 smrtna slučaja. Trenutačno od Covida-19 boluje 30.177 osoba, od čega je njih 1.065 na bolničkom liječenju, uključujući 331 pacijenta u intenzivnoj njezi. Sedmodnevna incidencija iznosi 200 covid zaraženih na 100.000 stanovnika.

 

Ključne riječi

Komentara 7

GE
geler203
18:53 31.12.2021.

NOVI ZELAND: Pacijenti primljeni u bolnicu s COVIDOM-19 mogu umrijeti eutanazijom ako liječnici odluče da možda neće preživjeti, objavila je novozelandska vlada. Ili: NIZOZEMSKA: Hugo de Jonge, ministar zdravlja Nizozemske, naznačio je da bi zemlja mogla pripremati još tri pojačivača cjepiva protiv koronavirusa. De Jonge je u srijedu napisao pismo parlamentu svoje zemlje u kojem sugerira da bi Nizozemska trebala razmotriti dodatne runde dopunskih cjepiva za borbu protiv novih varijanti, s dvije od njih 2022. i još jednom 2023. godine. Ili: iZRAEL Najavljena prošli tjedan u Izraelu i u nekim drugih zapadnim državama, četvrta doza je suspendirana do daljnjega. Glavni izraelski ravnatelj Ministarstva zdravstva Nachman Ash čeka rezultate studija. Ako je Omicron manje opasan od prethodnih sojeva, mogao bi promicati imunitet stada, tvrde zapadni mediji. I ONDA BOMBA IZ KANADE: Nekim „osnovnim“ radnicima koji obole od Covida-19 u Kvebeku u Kanadi će biti dozvoljeno da ostanu na poslu, rekao je pokrajinski ministar zdravlja, navodeći „hitnu“ potrebu za medicinskim sestrama i zdravstvenim osobljem usred porasta slučajeva. - Pogubili su se svi i skroz.

TA
Tajg
19:15 31.12.2021.

Whatup afera razdrmala cijelu vladu,lobiranje velikih funkcija,tajenje porezni miliona,kanzler na zaštićenom mjestu, čovjek sa posebnim potrebama, inače brže se čak mjenjaju nego u Italiji. Sanader/Plenky kolekcija. Schüssel/ Kurz, bježi od vrhovnoga suda,preko bare. Sve afere u Austriji ponavljaju se najkasnije za dvije godine u Hrvatskoj. CPU/HDZ/VPÖ.

ZP
Zabranjen pristup
19:01 31.12.2021.

Stopama poznatog brke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije