Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štiti i autorska prava

Austrijska sveučilišta koriste blockchain za zaštitu dokumenata od krivotvorenja

Izbor najboljih fotografija 2018., lipanj
Sanjin Strukic/PIXSELL
24.03.2023.
u 12:20

Na sveučilištu se certificiranje podataka koristi i za sprečavanje retroaktivnog manipuliranja empirijskim istraživanjima hipoteza, u privatnom sektoru za osiguravanje podataka o kvaliteti i opisa proizvoda

Pet vodećih austrijskih sveučilišta utemeljilo je platformu Austrian Public Blockchain – koriste certificiranje podataka korištenjem tehnologije povezanih blokova (blockchain) kako bi zaštitili važne dokumente, kao što su certifikati i prijavna dokumentacija, od krivotvorenja. Tehnologija im nudi mogućnost dokazivanja da su određene verzije nekih dokumenata ili podataka postojale u točno određenom trenutku u vremenu, što može biti ključno za umjetnike poput dizajnera ili ilustratora ako žele izbjeći sporove nastale zbog povrede autorskih prava kada je riječ o njihovim skicama ili nacrtima.

Ta vrsta podatkovne sigurnosti može biti korisna i kod pružanja usluga znanstvene ekspertize, certifikata, građevinskih projekata ili osjetljivih dokumenata produkcijskih tvrtki. Bečko ekonomsko i poslovno sveučilište (WU) i poslovna škola WU Executive Academy redovito koriste tu uslugu, Executive Academy kako bi smanjio administrativni teret certificiranja svjedodžbi. Na taj način certifikati postaju službeni jer se ništa u njima ne može izmijeniti.

Na sveučilištu se certificiranje podataka koristi i za sprečavanje retroaktivnog manipuliranja empirijskim istraživanjima hipoteza, u privatnom sektoru za osiguravanje podataka o kvaliteti i opisa proizvoda. Usluga je besplatna za sve članove Austrijske savezne gospodarske komore, a mogu je, primjerice, koristiti kako bi osigurali cjelokupnu poslovnu korespondenciju ili zaštitili nacrte ugovora.

- Podacima se uvijek može manipulirati – osim u blockchainu. Konkretno, postojanje dokumenata dokazuje se putem kriptografskih oznaka ili hashova, tj. hash zbroja za enkripciju. To znači da dokumenti u blockchainu dobivaju virtualni pečat koji se ne može mijenjati. Postupak je sljedeći: prilikom učitavanja datoteke, izračunava se hash vrijednost zabilježena u blockchainu zajedno s točnom vremenskom oznakom. Potvrđivanje certificiranja podataka putem, primjerice, QR koda, omogućuje provjeru vjerodostojnosti podataka u bilo kojem trenutku. Usluga je slična decentraliziranom digitalnom potpisu, no znatno je jednostavnija i pogodnija za manje količine podataka - objašnjava Alfred Taudes, utemeljitelj Istraživačkog instituta za kriptoekonomiju sveučilišta WU i znanstveni voditelj austrijskog centra za blockchain tehnologiju Austrian Blockchain Center (ABC).

Taudes pojašnjava da na taj način nijedna organizacija ne može mijenjati podatke jer nisu pohranjeni u bazi podataka – jedino što je tamo pohranjeno jest kriptografski ključ koji je nešto poput otiska prsta. Zajedno s točnom vremenskom oznakom taj jedinstveni ključ zabilježen je u blockchainu. Najvažnija značajka te tehnologije jest činjenica da kombinira vremensku oznaku s nemogućnošću mijenjanja podataka, inače se podaci mogu mijenjati u bilo kojem trenutku, primjerice, uz pomoć softvera za grafički dizajn kao što je Photoshop.

- No zahvaljujući certificiranju podataka može se dokazati izvan svake sumnje kako je neki dokument izgledao u određenom trenutku u vremenu – ističe Tadeus.

Studenti austrijskih sveučilišta koja koriste ovu tehnologiju pored ocjena dobivaju i certifikate koje izdaje tvrtka SAP Austria ako se na kolegiju podučavaju sadržaji koji su vezani za sustav SAP. Ti su certifikati ustaljena pojava na austrijskom tržištu rada i često se prilažu uz molbe za posao koje se podnose elektroničkim putem. Takve se potvrde mogu certificirati putem blockchaina, što primatelju dokumenata omogućuje da utvrdi njihovu vjerodostojnost izvan svake sumnje. Studenti su uslugu sjajno prihvatili, zbog čega se trenutačno širi opseg njezine primjene i razvijaju nove funkcije za automatsko certificiranje većih količina podataka.

>> VIDEO: Kako se izrađuje najbrži električni hiperautomobil: Nevera je za testriranje spremna u pet tjedana

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije