Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problem arbitraže

Ne podrži li je EK, Slovenija s tužbom nema nikakve šanse

Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/4
03.03.2018.
u 13:01

Dimitry Kochenov, profesor europskog prava i savjetnik nizozemske vlade, govori o tužbama članica protiv drugih članica EU. Države koje tuže bez potpore Komisije redom gube slučajeve. Do sada je zabilježeno samo pet slučajeva kad države nisu poslušale preporuku Komisije i tužile same.

Slovenska tužba protiv Hrvatske o tome da Hrvatska na neki način krši europsko pravo time što ne prihvaća arbitražu imat će šanse jedino ako je podupre i preuzme Europska komisija.

Ako EK odluči da neće stati uz Sloveniju, to je jasan signal da smatra da je riječ o političkom slučaju zamaskiranom u pravni, a onda su šanse Slovenije za uspjeh na Sudu EU u Luksemburgu jednake nuli, kaže profesor na pravnom fakultetu Sveučilišta Groningen Dimitry Kochenov. Profesor europskog prava, savjetnik nizozemske vlade, ekstenzivno se bavio – pojednostavljeno – tužbama članica protiv članica.

– Ne može se govoriti o apsolutnom broju tužbi. U europskim ugovorima postoje dva članka koja reguliraju “tužbe” u najširem značenju. Članak 258. govori o tome da Komisija pokreće i vodi proceduru protiv članice za koju zaključi da krši neko od prava EU i ona u konačnici može završiti na sudu. Članak 259. pak daje svakoj državi članici mogućnost da sama pokrene proceduru – u tom slučaju “tužba” ipak prvo ide Komisiji. Komisija u roku od nekoliko mjeseci mora odrediti smatra li da tužba ima smisla ili ne. Ako smatra da ima, sama će “preuzeti” slučaj i dalje voditi postupak protiv članice. Ako EK zaključi da nema osnove, država koja “tuži” može dalje sama slučaj dovesti na sud – objašnjava Kochenov te dodaje kako ne može komentirati slovensku tužbu jer se ne zna na kojem će je aspektu kršenja prava EU temeljiti.

I dok se broj slučajeva koje je “preuzela” Komisija broji na stotine, u povijesti europskih integracija zabilježeno je samo pet slučajeva kad je država sama, bez potpore EK, tužila drugu. Francuska je tužila Veliku Britaniju zbog mjera koje se tiču ribarstva (presuda je donesena 1979.), Belgija Španjolsku zbog oznaka porijekla na bocama vina (2000.), Španjolska je tužila Veliku Britaniju zbog prava glasa stanovnika Gibraltara (2006.), Mađarska Slovačku jer nije dopustila ulaz mađarskog predsjednika na svoj teritorij (2012.). Austrija je tužila Njemačku zbog diskriminacije kod plaćanja cestarina i slučaj još traje. Komisija može i stati na stranu tužene članice, kao što je napravila sa Slovačkom odbacujući mađarske tvrdnje kao političke. – U apsolutnoj većini slučajeva Komisija će preuzeti postupak ako su argumenti dobri. Ako ima dvojbe, neće se u to upuštati. Zato države koje su same nastavile s procedurom bez Komisije na sudu redom gube. Zapravo, tu je gotovo uvijek riječ o promidžbenim kampanjama za unutarnjopolitička pitanja ili pak neprijateljstvu prema nekoj državi, a sve zakamuflirano pravnim argumentima. U većini slučajeva sud je vidio iste probleme kao i Komisija – ističe profesor.

Komisija ima potpunu diskreciju birati koja će kršenja europskog prava “procesuirati”.
– Granični prijepori nisu europsko pravo u užem smislu. Tako će puno više pozornosti dobiti slučajevi vezani za zajedničko tržište, slobodu kretanja. I budući da sama Komisija nije pokrenula postupak protiv Hrvatske, ovo je Slovencima način da “gurnu” Komisiju. Ali, ironično, ako Komisija kaže “ne”, slučaj će im biti ravan nuli – kaže Kochenov.

Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
1/18

Komentara 71

KO
koraknaprijed
13:50 03.03.2018.

Hrvatske vlada radi mnogo grešaka ali su ovoj slučaj odigrali za čistu peticu.

Avatar Musashi
Musashi
13:29 03.03.2018.

Neće ih podržati jer ako podrže njih taj njihov način postaje model i alat da i Hrvatska tako postupi u graničnim sporovima sa susjedima kandidatima za EU, pa tako umjesto jednog problema EU dobiva tri problema.

DZ
dzukaficuka
13:41 03.03.2018.

Ako ih podrži onda je EU jedna kriminalna organizacija bolje rečeno Mafija Zslovenci su kupili ona dva Sudca da u EU ima prva onda su ih trebali uhapsiti kao i ono dvoje Zslovenac sto su to činili .Ako mi ii i naši Državni odvijetnici ne reagiramo onda će EU misliti raditi šta žele od nas. Cvitanušić šta čekaš radi svoj posao ili idi čuvat Ovce

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije