Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kazne iz Slovenije

Ribara kaznili zbog krivolova uz oružanu pratnju policije RH

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
27.02.2018.
u 17:46

Hrvatska policija sprečavala je slovenskog inspektora da stupi na brod

Na adresu savudrijskog ribara Diega Makovca stigla je još jedna kazna iz Slovenije, ovoga puta u iznosu od 840 eura. Makovac se, prema priloženom objašnjenju, bavio krivolovom u slovenskom moru uz oružanu pratnju.

Slovenska policija nadalje navodi kako je oružanu pratnju ribaru pružala hrvatska policija koja je, usto što je pratila Makovčev brod, sprečavala da slovenske vlasti na njega stupe. Makovca krive da nije dopustio slovenskom ribarskom inspektoru da obavi pregled broda. Kako piše u prekršajnom nalogu, on je “obavljao gospodarski ribolov s mrežama stajačicama, odnosno mreže je podizao iz mora, a kod pokušaja kontrole od ribarskog inspektora radi utvrđivanja posjedovanja dozvole za ribolov, nije zaustavio plovilo i tako spriječio siguran ukrcaj inspektora”. 
– Pritom je u more Republike Slovenije, prema međusobnom dogovoru s hrvatskom policijom, što je vidljivo iz više članaka iz hrvatskih medija, uplovio s oružanom pratnjom hrvatske policije. Ona je sve vrijeme pratila ribarsko plovilo i sprečavala da slovenske vlasti stupe na prekršiteljev brod i provede kontrolu – kaže se nadalje.
 Diego Makovac i njegova supruga dosad su iz Slovenije dobili 23 kazne od po 500 eura, a ovo im je 24. Kazne su dosad, uz bračni par Makovac, dobila još samo dva ribara – jednu je primio Ezio Kocijančić, a jednu Giuliano Vižintin.

Hrvatske ribare koje tuži Slovenija za nezakonit ulazak u Sloveniju i ribolov zastupa odvjetnik Miha Kozinc. On se u žalbi upućenoj prije nekoliko tjedana nadležnom sudu, onom u Piranu, upravo koristio argumentom hrvatske policije. Naime, naveo je da su ribari radili uz pratnju hrvatske policije te je time potvrđeno da je riječ o hrvatskom teritoriju jer hrvatska policija nema što tražiti na stranom području. Usto, navedeno je i kako je premijer Andrej Plenković bio na sastanku s ribarima ovoga ljeta te im poručio da slobodno rade do crte sredine i da je to granica sve dok ne dođe do novog dogovora između 
država.

Pogledajte stanje u Savudriji na dan kad je Slovenija objavila primjenu arbitraže:

1/18
Ključne riječi

Komentara 52

MI
misho32
18:31 27.02.2018.

Očito je da se Slovenci pozivaju na Večernjak i ovu nepismenu Veljkovićku kada navode da je hrvatski ribar "uplovio u more Republike Slovenije, što je vidljivo iz više članaka hrvatskih medija" .Stvarno ovakav članak daje za pravo za ovakvo skandaloznolozno maltretiranje hrvatskih ribara i slovensko presizanje na hrvatski teritorij.

MA
Marcone
18:14 27.02.2018.

Evo netko mi je tu na VL napisao da oni sa dalekozorima snimaju brodove...A sta je ovo?znaci gamadi nasa policija dozvoljava da ulazi u nase more i píše kazne...ovo je za rat.

ME
Medimurec
19:42 27.02.2018.

A zakaj nije nasa policija privela tog slovenskog inspektora za ilegalno prelazenje Hrvatske granice. To mi nije jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije